Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: QPR – United 0-2

United vann, tämligen bekvämt, med 2-0 mot Queens Park Rangers på Loftus Road. Rafael da Silva gav United ledningen med ett mäktigt skott medan Ryan Giggs fastställde slutresultatet. Uniteds försprång till Manchester city är därmed 15 poäng och United har ett oförskämt bra läge i ligan.

15 clear and we’re having a beer, sjöng Uniteds supportrar i slutet av matchen. Supportrarna hade förstås all anledning att fira. United stod för en utmärkt insats och segern var i allra högsta grad bekväm.

Tittar man bara på statistiken ser det ut att ha varit en jämn match. Bollinnehavet var jämnt och lagen sköt lika många skott. Fram till den 80:e minuten skiljde det bara ett mål lagen emellan. Det här var emellertid ingen jämn match, United hade kontroll på läget egentligen under 90 minuter. Visst, QPR fick en chans på en hörna där Rafael räddade på mållinjen och visst, De Gea gjorde en bra räddning i den 64:e minuten men det var undantag. United lät QPR hålla bollen, man lät QPR gå framåt, man lät QPR avsluta från dåliga positioner. Vad man däremot inte lät QPR göra var att hota i det farliga området.

Uniteds anfall höll betydligt bättre klass och det kändes farligt varje gång United tog sig in på offensiv planhalva. I slutändan kan man tycka att effektiviteten var bristfällig men den var fullt tillräcklig för tre poäng. Oroar man sig som Unitedsupporter efter lördagens match är det istället för att Robin van Persie gick ut skadad. Det mesta tyder dock på att Van Persies skada är lindrig, Sir Alex Ferguson förklarar:

“Han kolliderade med en kamera, vilken var i den nedgrävda delen av planen. Han träffade basen på den och har ett stort blåmärke på låret. Jag tror att det kommer att vara ömt och göra ont i några dagar men förhoppningsvis kommer han att vara ok, framför allt för Madridmatchen.”

United kom till spel med en tämligen väntad och en väldigt rutinerad elva. Ferdinand och Vidic kamperade ihop som mittbackar för första gången i februari. Nani belönades med en plats i startelvan efter sin fina insats mot Reading och Young tog hand om den andra kanten medan Chicharito fick chansen på topp tillsammans med Van Persie, Rooney återfanns emellertid på bänken. Den möjliga överraskningen i elvan var att Giggs tog platsen bredvid Carrick på mitten.

Giggs gjorde sin 999:e fotbollsmatch. Om man räknar tävlingsmatcher, men inte träningsmatcher, för Manchester Uniteds a-lag, samtliga a-landskamper och alla matcher för Storbritannien. Glasklart. Tänk på det om några år när Giggs gör sin tusende match för United att vi då egentligen borde räkna det som hans 1068:e match.

QPR presenterade en usel gräsmatta. Måhända var det en taktik för att störa United. I så fall var det en misslyckad taktik, United är vana med att spela på en usel gräsmatta. Istället var det de tekniskt sämre hemmaspelarna som hade problem att bemästra underlaget.

Den första halvleken tillhörde Premier Leagues bästa högerback, Rafael da Silva. Först sköt han 1-0, sedan räddade han på mållinjen och till sist slog han en utmärkt passning till Van Persie.

Rafaels mål, i den 23:e minuten, är förstås värd några ord till. Det var en riktig hästspark. Det började med att Giggs vann bollen efter att QPR agerat ouppmärksamt. Giggs hittade Van Persie som tog sig fram längs högerkanten. I en dålig vinkel sköt Van Persie med högern, målvakten lämnade retur.

Returen blev lång. Bollen studsade ut ur straffområdet där Rafael mötte med en sträck vrist. Träffen var perfekt, skottet var hårt. Bollen flög. Rakt upp i krysset. En sanslös träff, ett underbart mål. Målvakten Cesar lämnades chanslös, han hann inte ens reagera. Samba var närmast, då han försökte nicka bort bollen. Hade Samba fått huvudet på bollen hade hans huvud förmodligen seglat i omloppsbana runt jorden nu. Istället säger ryktet att Samba klarade sig undan med kraftig huvudvärk orsakad av vinddraget.

Det var ett sånt mål som man minns.

Sedan handlade det om kontroll. United spelade tämligen lågt med laget och hade många spelare bakom bollen. I mitten var det stängt, det såg framför allt Carrick och Giggs till. Matade QPR istället långt blev det underhållning för Ferdinand och Vidic. På kanterna hade Nani och Young det defensiva arbetet i fokus. Känslan var att United visste precis vad man gjorde.

När QPR flyttade upp fick United chansen att kontra. I den 80:e minuten drev Rooney fram bollen, passningen blev lite slarvig men Welbeck jagade och vann tillbaka bollen. Welbeck spelade framåt till Evra som hittade Nani centralt. Giggs hade följt med framåt när Rooney drog igång anfallet och hittade en lucka bakom backlinjen när Nani fick bollen. Nani såg Giggs och gav Giggs fritt mot mål – Giggs avslutade behärskat och segern var klar.

Giggs gjorde sånär 3-0 lite senare men ribban stod i vägen.

Totalt är det en bekväm seger för United. Det skiljer 51 poäng mellan lagen och det syntes på planen. Man var egentligen aldrig orolig. Hade slumpen gett QPR en kvittering är min känsla att United hade ordnat ett segermål.

Dagens poäng betyder att det nu skiljer 15 till city, ett city som imorgon tar emot Chelsea. Oavsett vad den stökiga grannen hittar på är avgörandet helt i Uniteds händer. I alla avseenden räcker det med 22 poäng på de 11 matcher som återstår. Vi får förmoda att man har lärt fjolårets läxa.

Res med oss till Manchester!