Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Sunderland – United

Påsken kommer som vanligt med godsaker, det här året bjuds vi inte på mindre än två matcher med våra hjältar. På påskafton åker vi till Sunderland där en bortamatch i ligan väntar, avspark redan 13.45 (sånt gillar vi inte).

Manchester United har ett gynnsamt läge inför matchen, man leder ligan överlägset – 15 poäng före tvåan city, det visste ni förstås redan men det är sånt man gärna upprepar – och har i princip hela truppen tillgänglig. För hemmalaget Sunderland ser det däremot mycket värre ut, man är bara fyra poäng över strecket – med en match mer spelad dessutom – och har flera viktiga spelare på skadelistan.

Sunderland

Sunderland

Skador: Cattermole, Fletcher, Brown, Cuellar
Tveksamma: Vaughan, Sessegnon
Position: 15 | 30 | 7-10-13 | 33-42 | 31
Form (PL): FFFOFO (senaste sist)
Disciplin (PL): 46 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Fletcher (11)

Möjlig startelva

Mignolet
Gardner, Bramble, O’Shea, Rose
Johnson, N’Diaye, Larsson, McClean
Sessegnon, Graham

Sunderland, från nordöstra England, är inget lag man gärna sympatiserar med. Detta trots att laget har hjältar som John O’Shea och Wes Brown i truppen (Brown har dock missat hela säsongen på grund av en knäskada). Man har Björn Hellberg som svensk kändissupporter och det var ju lite sympatiskt tills denne sålde sin själ till onda TV4.

De har en vana att sjunga Celtics sång You Never Walk Alone. Det är väl kanske inte så illa egentligen, många klubbar har ju tagit den sången. Det är bara det att den sången i England mest förknippas med Liverpool – klubben som redan 1990 hade vunnit 18 ligatitlar – och det alldeles uppenbart är av den anledningen Sunderlands supportrar sjunger just den sången när de möter United. På samma sätt jobbade supportrarna in ett stort jubel när det stod klart att United hade förlorat ligan 2012 – detta trots att man själva hade förlorat och precis avslutat ännu en tämligen misslyckad säsong och rimligtvis borde ha varit missnöjda.

Ja, Sunderland är lite som Stoke – i allra högsta grad osympatiska och inget lag man kommer att sakna när de nästa säsong spelar i Championship. För den verkligheten är i allra högsta grad rimlig för Sunderland. Laget såg tidigt ut att ha säkrat kontraktet för ännu en säsong i Premier League men när det onda året 2012 blev till det goda året 2013 slutade Sunderland att ta poäng.

Sunderland har bara två segrar i år. De fick försöka två gånger mot Bolton i FA-cupen och kunde trots det inte gå vidare till nästa omgång. Deras form är urusel, bara Reading kan konkurrera i en tävling om vilka som har sämst form i ligan. Fakta är att Sunderland bara har tagit tre poäng på sina sju senaste matcher.

Men det är inte bara formen som är dålig för Sunderland. I veckan gick lagets bästa spelare Steven Fletcher sönder, denne missar resten av säsongen. Det blev i veckan klart att också lagkaptenen Lee Cattermole missar resten av säsongen.

Inför mötet med United är dessutom Sessegnon tveksam, även om de flesta verkar tro att denne kommer till spel. Även Vaughan är tveksam men han hade förmodligen inte startat ändå.

Mot United ställs Sunderlands hopp till att målvakten Mignolet gör en stormatch och att Ferguson väljer att vila för många av sina bästa spelare.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher (sjuk, säsongen ut)
Tveksamma: Nani, Jones, Scholes
Position: 1 | 29 | 24-2-3 | 69-31 | 74
Form (PL): VVVVVV
Disciplin (PL): 43 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Van Persie (19)

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Evans, Vidic, Buttner
Valencia, Scholes, Anderson, Nani
Welbeck, Chicharito

Allt ser så mycket bättre ut för Manchester United. Man leder ligan överlägset och har dessutom den överlägset bästa formen. United har spelat 17 ligamatcher efter förlusten mot Norwich i mitten av november och har på dessa vunnit 15 och spelat 2 oavgjorda. Även med Sir Alex Fergusons extremt höga standard är detta vansinnigt bra.

United har bara Darren Fletcher (långtidssjuk) på skadelistan och denne hade vi ändå bara räknat med som en bonusspelare den här säsongen. Vi kan möjligen sätta frågetecken kring Nanis, Jones och Scholes medverkan men skadeläget ser oavsett mycket bra ut.

Kruxet för United inför matchen mot Sunderland är att man redan på måndag ställs mot Chelsea i FA-cupen. Då läget i ligan är som det är blir matchen mot Chelsea mycket viktigare än den mot Sunderland. Ferguson tänker som alltid ett par matcher framåt och det förefaller vara självklart att han redan har fokus på mötet mot Chelsea. Frågan är inte om Ferguson kommer att vila spelare mot Sunderland, frågan är hur många spelare han kommer att vila. Svaret på den frågan beror på hur jobbigt man bedömer att det är med två matcher på tre dagar.

United skulle kunna ställa över samtliga spelare som ska starta mot Chelsea och ändå vara stora favoriter mot Sunderland. Riktigt så extremt tror jag inte att det blir men laguttagningen kommer att spegla att matchen mot Chelsea är viktigare. Det är möjligt att Ferguson frångår sin princip med att vila spelare som har en lång resa i kroppen (Chicharito, Kagawa, Valencia).

Jag förutsätter att De Gea vaktar målet. Backlinjen är mer intressant. Jag gissar att Evra får vila tills på måndag vilket bäddar för Buttner på vänsterbacken. Varken Ferdinand eller Vidic klarar två matcher på tre dagar, dock är det inte självklart att båda ställs över mot Sunderland – Jonny Evans bankar allt hårdare på dörren till startelvan och har en god möjlighet att få spela bredvid Ferdinand mot Chelsea. Oavsett tror jag att Evans startar mot klubben han tidigare har representerat, Evans klarar två matcher på tre dagar. Däremot är jag osäker på om han får sällskap av Vidic eller Smalling. Jag tror att Rafael spelar båda matcherna, han har vilat i veckan och är tillräckligt stark för att spela båda påskmatcherna. Alternativen är Smalling och Jones.

Mittfältet är ännu svårare att sia om. Paul Scholes gör troligen comeback och får nog sällskap av Nani på ena kanten, även om vi sätter ett litet frågetecken kring deras tillgänglighet. Men sen? Vi väntar med Carrick och Cleverley till matchen mot Chelsea vilket bäddar för Anderson. Jones är också ett alternativ – om han nu verkligen är frisk – om han inte spelar högerback och om han inte är tänkt att spela på mitten mot Chelsea. Kagawa, Valencia och Young slåss om en kantplats, fast måhända omvänt – den eller de i den trion som inte startar mot Sunderland startar förmodligen mot Chelsea. Giggs torde starta en av matcherna och jag tror att det blir mot Chelsea.

På topp är det förstås Welbeck, Rooney, Van Persie och Chicharito som gör upp om platserna. Vi kör Rooney och Van Persie mot Chelsea, alltså startar Welbeck och Chicharito mot Sunderland. Enkelt. Eller förmodligen inte alls enkelt.

Historik

United mot Sunderland

Totalt: 134 | 59-36-39 | 233-199
Ligan: 119 | 54-28-37 | 204-177
På bortaplan: 66 | 20-18-28 | 90-124
Sista sex: VOVVVV
Sista sex på Stadium of Light: VVVVOV


2012-12-15 PL United – Sunderland 3-1
2012-05-13 PL Sunderland – United 0-1
2011-05-11 PL United – Sunderland 1-0

Historiskt har United förstås fler segrar än Sunderland men i Sunderland är det faktiskt hemmalaget som har bäst statistik. Den senaste tiden har United emellertid klart bättre statistik. Sunderlands senaste seger hittar vi i november 2000, då i en ligacupmatch. Ska vi hitta en ligaseger för Sunderland mot United måste vi gå ända tillbaka till våren 1997 – och vad hjälpte väl det, United vann ligan och Sunderland åkte ur. Kombinationen att Sunderland åker ur och att United vinner ligan upprepas nog i år men den här gången utan att Sunderland tar poäng mot United.

Senast lagen möttes var i december. Då vann United enkelt med 3-1. Det borde ha blivit en större seger men vid ledning 3-0 efter en timme valde United att sluta spela. Större seger borde det också ha blivit för United i den senaste matchen i Sunderland, den där hemska majsöndagen då United vann med 1-0 trots ett astronomiskt spelövertag. Även Old Trafford-matchen den säsongen vanns av United med 1-0 sedan Wes Brown gjort ett av sina få mål för United. Imorgon är inte Brown tillgänglig men om inte John O’Shea bidrar med ett självmål kan vi alltid hoppas på Bramble, han om någon vet hur man gör självmål.

Mestadels handlar det för Uniteds del om att fokus på uppgiften. Då spelar det inte så stor roll om man vilar alla som ska starta mot Chelsea, så mycket bättre än Sunderland är United.

Skål! och glad påsk!

Sunderland – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: Stadium of Light, Sunderland
Tid: Lördag 30 mars 13.45
Domare: Kevin Friend
Odds: United 1,57 | Reading 5,75 | oavgjort 3,90
TV: Viasat Fotboll (HD)

Res med oss till Manchester!