Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Före detta spelare om att Ferguson slutar

Dagen då Sir Alex Ferguson kastade in handduken har det varit ont om kommentarer från dagens spelare som istället åkte till Chester för att titta på hästar. Och Ferguson själv har inte sagt något mer än det som framkom i det officiella uttalandet. David Gill har förvisso uttalat sig men annars har vi mest fått höra från ett antal av Fergusons tidigare spelare och här följer ett urval av deras uttalanden.

Denis Irwin

”Jag är säker på att klubben kommer att ha något i sin bröstficka men det är en dag när jag antar att vi ska fira det han har gjort för Manchester United. Han fortsätter att vinna, vinna och vinna. Det skulle alltid komma som en chock och han har precis vunnit sin 13:e Premier League-titel. Hans rekord är bara fenomenalt. Sättet han har samlat troféer har varit otroligt.

”Utan tvekan är han den bästa managern som någonsin har levt. […] Han var väldigt ärlig att arbeta med, han är den ärligaste managern jag någonsin har arbetat under. Det fanns inga gråzoner med honom. Du vet vad du kan och inte kan göra på och utanför fotbollsplanen.

”Han är väldigt förstående också. För alla psykologer som är involverade nu för tiden är han den bästa av dem alla. Han förstås, som du behöver göra, att fotboll är en tuff sport med olika personligheter inom den sporten. Du måste hantera det på rätt sätt och som en personmanager har jag aldrig stött på någon bättre. Det var en äkta glädje att arbeta under honom.”

Ole Gunnar Solskjaer

”Jag är lite förbluffad att managern har beslutat att nog är nog men jag är säker på att han tänkte länge och hårt på det och att det är det rätta beslutet för honom. De fjorton och ett halvt åren jag spenderade med bossen var de bästa i min karriär. Jag lärde mig från den bästa. Han var en fadersgestalt för oss alla, det är enastående hur många spelare han har tagit fram genom systemet. Han har varit en inspiration för alla.

”Det sista stunden med fansen på Old Trafford är en fantastisk känsla men också en ledsam sådan. Det är inte många gånger då jag har rörts till tårar men den dagen var en av de dagarna. Och du vet aldrig vad som kommer att ske på söndag, då det står klart för bossen att det kommer att vara sista gången han leder ut laget på Old Trafford. jag är säker på att det kommer att vara emotionellt för honom.

”Allt jag gör nu som en manager är genom den erfarenheten jag fick genom att jobba med bossen. Innan, under och efter matcher. Jag tänker alltid tillbaka på vad han gjorde och vad han sa till oss. Han var den bästa managern du kunde ha, en otrolig man på inspirera och motivera oss. Den absolut, absolut bästa. Jag kommer aldrig att glömma den lojalitet han visade mig.”

Steve Bruce

”När du spelar för honom smittar hans vinnarmentalitet av på dig. Han är så driven och bestämd och han jobbar så hårt att det verkar smitta av sig på massor av folk. Det är ingen överraskning att några av hans gamla spelare har fortsatt in i karriärer som managers eller tränare. Han vill slå dig som en manager och han gör det konstant men han ger dig lite uppmuntran och det är alltid där i andra ändan av telefonen. Han har ödmjukhet från sin tidigare bakgrund som betyder att han behandlar planskötarna lika bra som sin stjärnforward. Jag önskar honom en trevlig pension, vilket jag är säker på att han kommer att få.”

David Beckham

”Jag är uppriktigt hedrad av att ha guidats av den bästa managern i fotboll och att ha haft den karriär som jag har haft under honom. Utan honom skulle jag aldrig ha uppnått det jag har gjort. Jag har sagt många gånger förr att bossen inte bara var den bästa managern jag någonsin har spelat under, han var också en fadersfigur för mig från den stund jag kom till klubben elva år gammal till dagen då jag lämnade.

”Efter ’98, hade jag utan honom funnit det i praktiskt omöjligt att leva med den uppmärksamhet jag fick. Jag kommer alltid att vara tacksam mot honom för hans stöd och skydd. Han förstod hur vikitgt det var att spela för ditt land och han visste hur mycket det betydde för mig.”

Peter Schmeichel

”Jag är chockad. Det här har kommit som ett fullständigt bombnedslag, jag såg det verkligen inte komma. Jag är ledsen och besviken. Jag var verkligen glad över vad vi har gjort den här säsongen, att ta hem Premier League-titeln så jag är chockad.

”Saken med Sir Alex är att för 95 procent av spelarna han har tagit in under de 27 åren har han scoutat dem alla under en lång tid. Det handlar inte bara vad du gör på planen, det handlar också om din personlighet och hur du hanterar situationer runt fotbollen, som media. Hur en spelare är med allmänheten och saker som det är väldigt viktigt för honom. Han vill att spelarna ska förstå att alla vill ha en del av Manchester United. Han vill att spelarna ska representera klubben på bästa möjliga sätt.

”Jag scoutades under en lång tid och även om min flytt inte hände den första gången United kontaktade min klubb så hände det tolv månader senare. Han kom till Danmark med morgonflyget, jag träffade honom och han spenderade femton minuter och sa: ’Lyssna, jag har sett det jag vill och jag vill bara att du ska fortsätta att utbildas och utvecklas som du har och jag kommer att komma tillbaka för dig i sommar.’

”Jag var besviken att flytten inte hände vid första tillfället men han tog tiden att se mig och flög sedan direkt tillbaka till Manchester. Det är den typen av person han är. Inget är någonsin planlöst med honom. Han vet exakt vad han vill och vart han vill gå. Han visste att jag skulle fungera i laget eftersom han hade tittat på mig under så lång tid. Det är därför han är en fantastisk manager.”

Bryan Robson

”Enligt mig måste du säga att han har varit den bästa klubbmanagern som någonsin har funnits någonstans i världen, framför allt när du tänker på att han har byggt fyra eller fem trupper som har varit framgångsrika. Och det han gjorde i Aberdeen också, det är otroligt. Att ha den framgång som han hade uppe i Skottland innan han kom till United var oerhört. På grund av det rekordet måste han placeras som den allra bästa.

”Folk pratade om den tiden då vi spelade Nottingham Forest och tack och lov så gjorde Mark Robins målet och vi gick vidare och vann FA-cupen det året, vilket gav spelarna i United en liten bit av självförtroende att gå på. Men sedan nästa säsong tror jag verkligen att slå Barcelona i finalen av cupvinnarcupen gav grabbarna den rätta motivationen och självförtroendet att gå vidare och vinna titeln. Tack och lov var Sir Matt Busby fortfarande vid liv vid den tiden eftersom efter 26 år var titeln den som alla ville ha och Sir Alex levererade det. Resten av hans framgångar är i historieböckerna.”

Gary Neville

”Han tog alla med sig. Han kände passion för fotbollsklubben. Att vinna den första titeln var en enorm sak för klubben och han krävde de [högsta] standarderna av varje enskild spelare som spelade under honom. Om du har 500 anställda hos Manchester United och han var en av dem så hade du 499 mini-mig. Han förändrade mentaliteten hos varje enskild individ i den fotbollsklubben.

”Det är en enastående sak, att balansera de traditionella aspekterna i livet med att faktiskt vara tillräckligt öppen för att förändras med det moderna spelet. Han var den sista av sitt slag. Vi pratar om den galna fotbollsvärlden som vi ser nu, han har bibehållit ett riktigt, traditionellt värde inom den fotbollsklubben. Ett familjevärde.

”Han litade fullständigt på sina spelare, han trodde på dem, litade på dem, fick dem att känna sig bra. Han förvirrade dem inte för mycket. Han var väldigt enkel i form av sina instruktioner men du visste mycket väl att du var tvungen att prestera för honom och du visste mycket väl att du spelade för en fotbollsklubb som krävde prestationer.

”Jag växte upp som en fan på 70- och 80-talet, när den klubben verkligen var ett åtlöje, den var den självutnämnda största klubben i världen men kunde inte vinna ligan. Nu har han tagit dem till en dominerande position i över 20 år och gjort dem seriösa över att vinna titlar igen på det rätta sättet, och tagit fram unga spelare under tiden.

”Klubben kommer alltid att gå vidare. Manchester United är en massiv fotbollsklubb. Den gick vidare från München-olyckan, den gick vidare från Sir Matt Busby, den kommer att gå vidare från Sir Alex Ferguson.

”Folk kommer att säga: ’Hur kommer den nya managern kunna ersätta honom?’ Och det kommer att vara jämförelser. Det är ganska enkelt, spela attraktiv fotboll, ta fram unga spelare och vinn en liga. Fansen kommer att stödja dem, klubben kommer att stödja dem. Det är inte en dum fotbollsklubb, det är inte en galen fotbollsklubb som byter manager var tionde minut. Den nya managern kommer att behöva tid och klubben kommer att behöva gå vidare men de har förnuftiga människor där.

”Någon kommer att vara extremt lycklig att följa honom. De kommer in i en fotbollsklubb där så mycket är perfekt. Ledarstaben har varit där i 15-20 år, de är utbildade i att vinna, de har en mentalitet för att vinna och hur man ska bete sig. Det är verkligen fantastiskt.

”Du kan nämna 100 olika saker i form av hur han har banat väg för trupprotation och det faktum att vi aldrig hade hört talas om att ett lag hade fyra anfallare före Sir Alex Ferguson. Tanken på att de i parlamentet i mitten på 90-talet debatterade varför han lämnade sju eller åtta spelare ute och spelade en grupp av barn i Port Vale. Alla gör det nu.

”Du kan tala om alla dessa små saker där han har varit en pionjär men den livslängd av vad han har gjort i både Skottland och England är absolut enastående. Det är så svårt att göra det under så lång tid och jag kan inte ens börja tänka att det någonsin kommer att uppnås igen.”


Källor: Manutd.com, Bbc.co.uk, Skysports.com