Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Silly Season: Vad händer i sommar?

Det är den där tiden på året igen. Tiden då alla fotbollsnyheterna tenderar att handla om vilka spelare som ska flytta till vilka klubbar. Tiden vi kallar för silly season. Här gör vi en första ordentlig genomgång av de spelare som ryktas vara aktuella för Manchester United och vilka spelare som kan tänkas lämna klubben.

Det här inlägget blir förstås spekulativt i sin natur. Vi vet att många av de rykten som skrivs rakt av är skitsnack men vi vet också att det ibland finns sanning i rykten som aldrig realiseras. Därav att tiden går under begreppet silly season. Vissa hatar det, andra älskar det, många gör både och. På måndag öppnar transferfönstret formellt och då lär ryktestakten öka.

Varje litet rykte som har publicerats kommer förstås inte att diskuteras. Vill man går det säkert att lista femtioelva spelare som har kopplats samman med United men det är tämligen poänglöst då majoriteten garanterat är skitsnack.

Jag kommer att låta inlägget innehålla lite åsikter. Mest för att jag kan men också för att jag tror att det ger bättre läsning.

Där silly season i vanliga fall är oviss blir årets sommar långt mer oviss än normalt. Att United har bytt manager kan ingen ha missat. Men det är inte bara United som har en ny manager. Jose Mourinho är tillbaka i Chelsea och Manuel Pellegrini har tagit över Manchester city. Därmed har de tre köpstarkaste klubbarna i England nya tränare, vilket förstås påverkar vilka spelare klubbarna värvar. Men nya tränare hittar vi också i Bayern München, Real Madrid och PSG. De är bara Barcelona på listan över världens sju mest köpstarka klubbar som inte har bytt tränare (Anzji och Monaco får ursäkta).

Att United har en ny manager gör förstås läget mer ovisst för klubben. Även om Sir Alex Ferguson har haft för vana att överraska oss hade vi ändå någon form av känsla för vad han tyckte och ville. När det gäller David Moyes har vi inte alls den kunskapen. Vi vet inte alls vilken fotboll United kommer att spela under Moyes. Vi kan förstås titta på hur Everton spelade men i United har han ju helt andra förutsättningar, vilket gör att han mycket väl kan tänkas välja en annan spelstil i United. Vi vet inte vad Moyes har för åsikter om de spelare som redan finns i United, vi vet inte hur han kommer att hantera den avsevärt bredare trupp han nu får till sitt förfogande. Ferguson var en mästare på att balansera en löjligt bred trupp men det är mycket möjligt att Moyes kommer att använda sig av färre spelare.

Vi ska också komma ihåg att Moyes formellt tillträder på jobbet först den 1 juli, dvs. på måndag. Han har alldeles säkert varit involverad i de diskussioner som har förts hittills men vi kan inte veta i hur stor utsträckning han har dragit i spakarna.

Varela och Zaha

Två spelare är ju faktiskt redan klara för United – Guillermo Varela och Wilfried Zaha. Zaha var ju klar redan innan Moyes tillträdde och det förefaller vara otroligt att Moyes ska ha haft något med värvningen av Varela att göra. Det förefaller också vara otroligt att Varela på allvar ska utmana om en plats i a-laget.

Zaha däremot är en spelare som skulle kunna gå in och lira a-lagsfotboll i United redan nu. Han ankommer i ett gynnsamt läge då övriga yttrar underpresterade under säsongen som gick. Å andra sidan kan det vara svårt för Moyes att chansa med ett oprövat kort i inledningen av sin tid i United.

Tränarkarusellen

Det är redan nu klart att Moyes kommer att bygga sin egen ledarstab, Fergusons mannar har redan lämnat klubben. Jag tror att det är ett klokt val av Moyes. Jag tror att det är nödvändigt för Moyes att han har sitt eget folk runt sig. När det börjar blåsa – och det kommer att börja blåsa – underlättar det hans position om han vet att det är folk han kan lita på. Min enda farhåga här är att de namnen som diskuteras saknar erfarenhet från Champions League (ja, med undantag för Phil Neville men han saknar å andra sidan erfarenhet som tränare). Det är inte så mycket fotbollen i Champions League som blir ett problem utan mer hur tätt matcherna kommer. Men här kan Moyes förhoppningsvis söka Fergusons råd.

De som ryktas utgöra Moyes tränarstab är primärt de gubbar han redan har arbetat med. Steve Round var Moyes assisterande tränare i Everton och tippas få samma roll i United. Phil Neville är högaktuell för en tränarroll. Även Jimmy Lumsden, som har varit allierad med Moyes sedan dennes tid i Preston, förväntas få en tränarroll i United. Chris Woods är favorit att bli ny målvaktstränare i United och Evertons chefsscout Robbie Cooke kopplas också samman med United.

Wayne Rooney-sagan

Moyes första uppgift som Unitedmanager blir att övertala Wayne Rooney att stanna i klubben. Rooney har gjort sig impopulär bland Uniteds supportrar efter att först, 2010, ha bett om en flytt för att United satsade för lite och sedan igen, i våras, ha bett om en flytt efter att klubbens satsningar placerat Rooney på bänken. Det senaste ryktet säger att Rooney vill lämna klubben. Initialt övervägde han att stanna då managerbytet blev klart men nu ska han alltså igen vara inställd på att lämna.

För närvarande är det Arsenal som verkar vara närmast Rooney men United är förstås obenägna att sälja Rooney till en engelsk klubb. Oviljan att sälja till en engelsk klubb gör att Chelsea förefaller vara en högst otrolig destination för Rooney medan Manchester city är helt uteslutet.

Vad som händer med Rooney utgör nyckeln för resten av Uniteds sommar. Om Rooney säljs öppnar det för en värvning av en anfallare, något som annars torde ligga lågt på prioriteringslistan. Även om Rooney förmodligen skulle inbringa en relativt liten övergångssumma (25-35 miljoner pund nämns) så frigör en försäljning av Rooney en stor del av lönebudgeten.

Jag tror personligen att det skulle vara klokt för United att sälja Rooney nu. Situationen var en annan 2010 då United var beroende av Rooney, vilket inte längre gäller. En försäljning skulle heller inte mottas av några större protester från klubbens supportrar, Rooney kan säljas utan att det sprids någon oro. Jag tror också att Rooney har passerat toppen på sin karriär. Han har en spelstil och kroppsbyggnad som sliter på kroppen och han verkar heller inte ha tagit hand om sin kropp på bästa sätt.

Leighton Baines (och Patrice Evra och Luke Shaw)

Igår framkom det i engelsk media att United hade fått ett bud i trakterna av tolv miljoner pund på Leighton Baines förkastat av Everton. Då detta rapporterades av i princip hela den engelska mediakåren förefaller det högst troligt att uppgifterna stämmer. Huruvida United återkommer i frågan och om Everton alls är villiga att sälja återstår att se.

En värvning av Baines skulle förstås vara en förstärkning – det är ingen tvekan om att han idag är en bättre vänsterback än Patrice Evra. Jag kan dock känna att det är pengar som kunde spenderas bättre, vänsterbacken i United är inget problemområde som jag ser det och Baines är heller ingen långsiktig lösning. Kommer Baines är det emellertid ytterligare bevis för att Moyes går sin egen väg då det alldeles säkert innebär att Evras tid i United är över (även om det förvisso inte är givet att Evra lämnar redan i sommar). Evra var trots allt Fergusons vicekapten och den spelare i klubben som har gjort flest matcher de senaste fem åren (skriver jag utan att kontrollera att faktan stämmer). Monaco har nämnts som en möjlig destination för Evra.

En mer normal Unitedvärvning skulle kanske vara Luke Shaw. Shaw, blott 17 år gammal (fyller 18 i juli), är redan ordinarie som vänsterback i Southampton och skulle i United kunna lära bakom Evra under ett par år för att sedan ta över som en långsiktig lösning.

Annars finns ju redan Alexander Buttner och Fabio i klubben. Buttner kanske vi kan anta inte håller i United men Fabio har alltjämt tiden på sin sida. Fabio hade det förvisso svårt i QPR men vänsterbacksjobbet där är ju lite annorlunda mot hur det är i United.

Thiago Alcantara (och Kevin Strootman och Marouane Fellaini)

Hetast den senaste tiden har snacket om Thiago Alcantara ändå varit. Här fyller vi ju definitivt en lucka i Uniteds lag, då det centrala mittfältet onekligen behöver förstärkas. Thiago kan lämna Barcelona för en förhållandevis liten summa, 17-18 miljoner pund, då en klausul i hans kontrakt, som tydligen är giltig endast till den 31 juli, aktiverades då han inte spelade tillräckligt många matcher.

Det är väl ingen tvekan om att Thiago skulle vara en förstärkning för United. Som snacket går är United och Thiago överens och nu handlar det om huruvida Barcelona lyckas övertyga Thiago om att stanna. Kruxet är väl möjligen att Barcelona tidigare har haft en förmåga att locka tillbaka spelare som har lyckats bra i andra klubbar (Gerard Pique, Cesc Fabregas). Men här har Thiago mindre starka band till Barcelona än andra spelare.

Kevin Strootman, mittfältare i PSV, är en annan möjlig mittfältsvärvning men här har snacket varit relativt lugnt på sistone. En gissning är att Thiago är Uniteds förstaval men att Strootman kan bli aktuell om det inte löser sig. Här är det värt att nämna att Strootman tidigare har kopplats samman med Everton, så det torde vara en spelare Moyes har koll på.

Ett tredje mittfältsalternativ skulle kunna vara Evertons Marouane Fellaini (Fellaini må ha lirat anfallare i Everton men i United skulle han vara mittfältare). Här hörs det dock inte mycket alls just nu. Det senaste jag läste var att United anser att Everton värderar Fellaini för högt och att man har avskrivit Fellaini. Fellaini är ju annars aggressiv och lite allmänt elak med vass armbågar, en spelartyp jag gärna skulle se att United hade att tillgå på mittfältet.

Cristiano Ronaldo

En återkomst till United för Cristiano Ronaldo nämns alltmer frekvent. Här ska processen ha startat redan innan Ferguson lämnade och en värvning av Ronaldo ska önskas av flera personer i den högre hierarkin i United. Moyes kan väl mest sitta tillbaka och hoppas att någon ger honom en jättegåva. Att Moyes nu är manager i United försvårar dock en möjlig övergång, Ronaldo hade ett mycket gott förhållande till Ferguson men känner inte Moyes och sägs därför vara osäker på att återvända.

En återkomst för Ronaldo är kanske föga trolig redan i sommar men om han inte förlänger med Real, vilket han just nu inte verkar vara villig att göra, kan det mycket väl bli verklighet om ett år eller två. Madridtidningen El Pais rapporterade tidigare i veckan att Ronaldo är besviken på Real och att möten med United har ägt rum. Någonstans har jag en magkänsla som säger att Ronaldo kommer att återvända till United, men det kanske bara är en naiv förhoppning. Den bitterhet jag hade i samband med att han lämnade för Real har jag i alla fall sedan länge släppt. Jag tror dock inte att en övergång kommer att ske redan i sommar.

Andra möjliga nyförvärv

En del andra spelare kopplas med jämna mellanrum samman med United. Dortmunds anfallare Robert Lewandowski verkar av allt att döma inställd på att lämna klubben och då Dortmund vägrar sälja till Bayern ska United vara Lewandowskis förstaval. Kalla mig misstänksam.

I Tottenham spelar Gareth Bale som är en av ligans absolut bästa spelare. Således, då Tottenham inte är city, Liverpool eller Chelsea, kopplas han samman med United. Bale skulle förstås passa som handen i handsken i United men det kommer helt enkelt inte att hända.

Cesc Fabregas, pizzakastaren, har också sammankopplats med United men det kan vi också avskriva.

Utan att egentligen ha något annat än simpel logik att basera det på skulle jag gissa att Moyes plockar in tre eller fyra nya spelare i sommar.

Nani och Anderson

Bland spelare som kan lämna United toppar Nani förstås listan. Här har ryktena pågått ett år, men egentligen utan att några specifika klubbar nämns. Det är ändå ingen vågad gissning att Nani kommer att lämna United i sommar, även om vi inte vet hur Moyes värderar Nani. Här känns det kanske som att Nani är ganska kräsen vad gäller ny klubb, vilket förstås försvårar det hela.

Varje år när transferfönstret stänger lämnas vi lite förvånade över att Anderson fortfarande är kvar i United. Blir det samma resultat i sommar? Antagligen inte. Ferguson verkade ha någon form av syn på Anderson som en framtida stjärna men den synen på Anderson är det inte troligt att Moyes har.

Andra möjliga spelarförluster

Några spelare i utkanten av a-laget kommer förstås att försvinna, vilket ju sker varje år. Bebe och Federico Macheda placerar vi högst på den listan.

Annars snackas det då och då om att Anders Lindegaard ska vara på väg bort.

Vidare är det aktuellt att Nick Powell försvinner på lån ett år.


Källor: Skysports.com, Telegraph.co.uk, Guardian.co.uk, Independent.co.uk, Manchestereveningnews.co.uk, Elpais.com, Therepublikofmancunia.com