Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Stor genomgång av U21 – betyg, kommentarer och sammanfattningar

U21 hade sin titel att försvara och det var precis det man gjorde. Efter att ha blivit tvåa efter Tottenham i både grupp 2 och i elitgruppen nådde man sedan semifinal där Liverpool slogs på Old Trafford. I finalen mötte man just Tottenham, också den på Old Trafford, där United vände underläge till seger och blev därmed mästare för andra året i följd.

Uniteds U21-lag har nått suveräna resultat de senaste säsongerna och fortsatte på den inslagna vägen. United kom tvåa i grupp 2 och kvalificerade sig därmed för elitgruppen, där man också kom tvåa. Båda gångerna var det Tottenham som låg steget före, bland annat med gamle Unitedspelaren Zeki Fryers på vänsterbacken. United tog sig alltså till playoff och mötte LIverpool i semifinal. Matchen spelades på Old Trafford och United kunde ta en relativt enkel seger med 3-0 efter ett hattrick från Larnell Cole. Samme Cole fortsatte på den vägen och satte sedan två mål i finalen mot Tottenham när United vände 0-2 till seger 3-2, ett scenario som vi Unitedfans inte är helt obekanta med när det gäller match mot Spurs.

Så var vi där igen. United är U21-mästare, för andra året i följd (visserligen hette det reservlaget då men det är i princip samma sak) och det är väldigt imponerande i sig. U21-tränaren Warren Joyce framstår som väldigt klok. Laget har annars varit mycket defensivt balanserat, med ibland 6-7 försvarare på planen samtidigt. Ont om anfallare har gjort att säsongen spelats med mittfältare som forwards där främst Powell och Januzaj fått fylla in. Känslan är ändå att nästa säsongs lag kommer se helt annorlunda ut, där många försvinner på lån och permanent. Vi kan konstatera att det återigen blir en spännande säsong att följa.

BETYGSÄTTNING

Totalt har 47 spelare använts i serien och cuperna och eftersom bedömningen ska bli så rättvis som möjligt så tänker jag bara betygsätta de som spelat tio matcher och fler. Betygsskalan är som vanligt 1-10 där 4 är usel, 5 dålig, 6 godkänd, 7 bra, 8 mycket bra, 9 fantastisk och 10 utomjordiskt bra.

Sam Johnstone
7

Målvakt, född 93. 17 (1) matcher. Var den målvakt som stod mest och gjorde det bra. Få dåliga ingripanden och överlag en bra säsong från den reflexsnabbe målvakten.

Ben Amos
6

Målvakt, född 90. 10 matcher. Stod relativt lite, och gjorde det okej. Men inga övertygande insatser som man kanske väntar sig av en 23 åring. Gjorde några tavlor, bland annat en i U21-finalen. Bör höja sig om han vill ha en framtid i klubben.

Marnick Vermijl
7,5

Försvarare, född 92. 26 (1) matcher. En av lagets bästa spelare under säsongen. Snabb, följsam och bra offensivt. Gjorde bland annat det viktiga reduceringsmålet i U21-finalen med ett klassavslut.

Tyler Blackett
6

Försvarare, född 94. 13 (9) matcher. Fick inte sitt genombrott nu heller. Har allt som försvarare, ja förutom koncentrationen. Stor, stark och snabb med eleganta fötter. Men Blackett har problem med att hålla fokus och gör en del onödiga misstag. Ska sägas att Blackett har haft mycket problem med skador också. Men definitivt en med potential.

Reece James
7

Försvarare, född 93. 10 (5) matcher. En överraskning för mig ifjol. Kom in sent i laget och spelade till sig vänsterbacksplatsen. Väldigt stabil och säker. För övrigt Matt James lillebror.

Michael Keane
8

Försvarare, född 93. 11 matcher. Keane spelade som bekant större delen av säsongen i Leicester, och det är kanske mer rättvist att bedöma honom därifrån. Keane var på listan som en av årets spelare i Leicester och var genomgående bra. Ett offensivt hot på fasta situationer och ofta den som fick transportera upp boll från backlinjen. Har mycket att lära, men gjorde en jättebra säsong.

Scott Wootton
7

Försvarare, född 91. 10 matcher. Var likt Keane utlånad stora delar av säsongen, men där satte en skada stopp för Wootton. I U21 var han som vanligt bra, men spelade också väldigt lite. Det är tveksamt om Wootton har mer att ge i Unitedtröjan.

Tom Thorpe
8,5

Försvarare, född 93. 31 (3) matcher. En av de bästa den gångna säsongen. Spelade en del som innermittfältare, men mestadels som mittback. Bra fötter, väldigt lugn och sansad. Thorpe har det mesta men skulle må bra av att bli lite mer fysisk, särskilt i luftspelet. Ändå en kanonsäsong och det fanns få anfallare som kunde störa honom.

Larnell Cole
8

Mittfältare, född 93. 34 (2) matcher. Började en aning trögt poängmässigt, men var ofta bra i spelet. Lossnade dock på slutet och började ösa in poäng, bland annat gjorde hattrick i semifinalen och två mål i U21-finalen. Mycket teknisk och kvick, saknade poängen innan och det ska bli intressant att se om han kan fortsätta att producera.

Ryan Tunnicliffe
7

Mittfältare, född 92. 28 matcher. Var bra under säsongen, men visst hade man förväntat sig mer. Det man befarat är att han inte har den där extra talangen som gör att han kan ta nästa steg, återstår att se vad som händer. Blir nu utlånad, bära eller brista för Ryan.

Jesse Lingard
8

Mittfältare, född 92. 26 (1) matcher. Likt Larnell Cole väldigt bra i spelet men har haft svårt med poängspelet. Märkligt nog gjorde han lika många mål i U21-serien som han gjort på försäsongen med A-laget. Gör som sagt en bra säsong, men måste börja producera mer poäng om han vill ta nästa steg. Men med försäsongen att döma så ser det lovande ut.

Adnan Januzaj
9

Mittfältare, född 95. 20 (4) matcher. Kom in i laget sent under säsongen, men blev ändå vald till årets reservspelare. Det säger en del. Var tvungen att fylla in som anfallare stora delar av säsongen, men var ändå lysande över hela planen. Likt Lingard och Cole så kan poängspelet bli bättre, annars helt lysande på den här nivån.

Charni Ekangamene
6,5

Mittfältare, född 93. 17 (3) matcher. Tog en ordinarie plats under slutet av säsongen och spelade väldigt stabilt, stark i närkamperna och vårdad i passningsspelet.

Bebe
6,5

Mittfältare, född 90. 12 (1) matcher. Spelade inte mycket innan han blev utlånad till Rio Ave, men Bebe producerade ändå en del mål. Ändock, inte bra nog och såg direkt medioker ut jämfört med många spelare i laget. Men en spetsegenskap som kan bli guldvärd för honom är att han ofta gör poäng.

Nick Powell
7

Mittfältare, född 94. 12 matcher. Var stundtals dominant som forward. Men det blev ingen lyckad säsong ändå, skadad de sista månaderna av säsongen också. För er som inte sett honom i aktion är det en ganska stor mittfältare som har styrkor i sitt skott och målgörande. Ungefär som Frank Lampard.

Davide Petrucci
7

Mittfältare, född 91. 10 matcher. Som vanligt en av de bästa när han väl spelade. Enorma skadeproblem i vanlig ordning och de kom just när han blivit utlånad och tagit en plats i Peterborough. Missade sedan resten av säsongen.

Tom Lawrence
6

Anfallare, född 93. 5 (17) matcher. Fick spela förhållandevis lite, trots att han var en av de få naturliga anfallarna. Gjorde dock bara tre mål men han var ett bra alternativ till att förändra matchbilderna vilket han bidrog starkt med många gånger.

Federico Macheda
6

Anfallare, född 91. 14 matcher. Gjorde bra med mål (tio stycken), men var alldeles för ofta nonchalant och ointresserad. Blev också utlånad där han, i vanlig ordning får sägas, inte lyckades.


Källor: www.manutd.com, www.redcafe.net, www.premierleague.com