Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: AIK – Manchester United

Säsongen 13/14 närmar sig med stormsteg och om en knapp vecka är det dags för genrep mot Wigan på Wembley. Innan dess ska United ta sig an den Allsvenska tabelltrean AIK på Friends Arena. Matchen sänds för övrigt på TV6 med start klockan 19 (matchen börjar en halvtimme senare) imorgon, men ses bäst på plats.

Att på förhand avgöra vilka som får bära favoritskapet i en match mellan mästarna i världens bästa liga och det fjärde bäst placerade laget i förra årets Allsvenskan torde vara vara ganska enkelt. Man ska dock ta i beaktande att AIK är mitt i sin säsong, är obesegrade i de senaste tio matcherna i ligan och har fyra raka segrar i densamma samtidigt som United kanske inte direkt rosat marknaden hittills under försäsongen. Det ska onekligen bli mycket intressant att se hur matchen artar sig.

AIK

AIK:s trupp

Målvakter: Kyriakos Stamatopoulos, Patrik Carlgren, Anton Salétros
Försvarare: Niklas Backman, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Martin Lorentzson, Edward Owusu, Alexander Milošević, Ebenezer Ofori, Noah Sonko Sundberg
Mittfältare: Robert Åhman Persson, Martin Kayongo-Mutumba, Nabil Bahoui, Robin Quaison, Ibrahim Moro, Sam Lundholm
Anfallare: Celso Borges, Christian Kouakou, Alhassan Kamara, Kennedy Igboananike, Henok Goitom

Hemmalaget har som sagt verkligen hittat formen. Man är – med en match mer spelad – endast två poäng bakom tabellettan Helsingborg efter att ha radat upp fina prestationer på sistone. Senast i lördags slog man de regerande mästarna Elfsborg på hemmaplan och nu på söndag reser man till Malmö för att försöka rida på vågen och lägga beslag på skåningarnas andraplats.

Även om den rutinerade kuggen Daniel Tjernström gjorde sitt sista framträdande för klubben i lördags så återfinns en del erfarna spelare i truppen. Anfallaren Henok Goitom står kanske ut mest med sina lite drygt 200 matcher i La Liga tillsammans med mittbacken Daniel Majstorović som, förutom sina 50 landskamper, stoltserar med att ha representerat lag som Twente, AEK Athen, Basel och Celtic. I skrivande stund nås jag dock av uppgiften att Majstorović skadat sig på träning och därför inte kommer att finnas med mot United, vilket givetvis är ett avbräck. Bästa målskytten hittills i årets Allsvenska är Kennedy Igboananike på 9 fullträffar.

Även om lagen aldrig har mött varandra så är det inte första gången som Gnaget tar emot brittiskt motstånd. 1981 firade man sitt 90-årsjubileum med att spela 0-0 mot Arsenal på Råsunda. Man får förmoda att AIK tar tillfället i akt och ställer upp med sin bästa elva, trots att man har en god chans att spela hem sin 12:e ligatitel. Jag ser annars inte poängen med att träningsspela mitt i säsong mot ett lag av Uniteds kaliber.

Manchester United

Uniteds trupp

Målvakter: Lindegaard, Amos
Försvarare: Rafael, Evans, Evra, Jones, Smalling, Vidic
Mittfältare: Anderson, Bebe, Carrick, Giggs, Nani, Zaha, Kagawa
Anfallare: Henriquez, van Persie, Welbeck

Möjlig startelva:

Lindegaard
Rafael, Vidic, Evans, Evra
Zaha, Carrick, Giggs, Nani
Van Persie, Welbeck

United har fått vila (från matchande that is) i en vecka efter hemkomsten från Asien/Oceanien-turnén. På schemat innan det är dags för seriestart återstår, förutom morgondagens match, Rio´s testimonial mot Sevilla och Community Sheild mot Wigan. Moyes har roterat i sann Fergieanda under sina inledande matcher som boss. Matchandet av spelarna fram till premiären mot Swansea lär dock kunna ge vissa indikationer på hur han ämnar formera laget framöver.

Till Stockholm reser en trupp på 18 spelare. Noterbart är att Rooney saknas efter en påstådd skada i träningsmatchen mot Betis i veckan, vilken – lägligt nog – hölls bakom stängda dörrar. Huruvida Wayne är skadad eller om det har med en stundande försäljning att göra kan vi bara spekulera i. Dessutom saknas Valencia, Cleverley, De Gea, Ferdinand, Young, Januzaj, Chicharito och Lingard i truppen, för att nämna några. Istället för dessa får bland annat mindre rutinerade spelare som Bebé (woho..) och Henriquez åka med till Sverige.

Under turnén har försvarsspelet varit det största orosmomentet. Nio insläppta baljor på fem matcher mot mediokert motstånd imponerar föga och att Vidic matchas från start är ingen vild gissning. Med tanke på att United bara åker med 18 spelare så är det inte helt otroligt att samtliga spelare får speltid i någon mån.

Även om United alltså kommer till Sverige för andra året i rad så lär det knappast ske på regelbunden basis i framtiden. Med det i åtanke så finns det inga som helst ursäkter för att inte ta sig till Solna imorgon. Fjolårets möte med Barcelona kanske inte var så mycket att hänga i granen, men att använda som svepskäl för att inte pallra sig till Friends fungerar helt enkelt inte. Argumentet att Bebé är med håller lika dåligt. Brist på biljetter verkar det ju inte heller vara. Med andra ord, väl mött imorgon!

AIK-Manchester United

Turnering: Träningsmatch
Plats: Friends Arena, Stockholm
Tid: 19:30
Odds: AIK: 7,50 Oavgjort: 2,95 United: 1,28
Domare: Svein Oddvar Moen
TV: TV6 samt pay-per-view-stream på Manutd.com

Källor: Manutd.com, Wikipedia, Aikfotboll.se, Everysport.com