Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: AIK – Manchester United 1-1

Trots flertalet goda målchanser lyckades United inte vinna mötet med AIK på Friends Arena igår kväll. Efter att svenskarna tagit ledningen i början av den andra halvleken radade United upp chanser. Henriquez kunde kvittera efter fint förarbete av Zaha, men det blev också Uniteds enda mål i matchen.

Drygt 30 000 åskådare hade tagit sig till Friends Arena för att bevittna mötet mellan AIK och Manchester United. Majoriteten av publikhavet tycktes bära rött och därmed skyller vi de 20 000 tomma stolarna på AIK-supportrarnas oförklarliga ointresse – även om de dyra biljettpriserna förstås också spelade in.

United kom till start med en ganska stark startelva och så när som på Lindegaard och Anderson var det en startelva god nog för nästan vilket motstånd som helst i Premier League. Evra, Evans, Vidic och Rafael utgjorde backlinjen, Carrick och Anderson tog hand om det centrala mittfältet tillsammans med Giggs. Nani och Zaha tog hand om kanterna och födelsedagsbarnet van Persie huserade längst fram.

Första halvlek

Bara några minuter in i matchen visar Nani tecken på att vara på spelhumör. Han och Evra samarbetar fint men lyckas inte hitta någon lagkamrat i straffområdet. Zaha har däremot en mindre lyckad första halvlek och överlag är United betydligt farligare när bollen är på vänsterkanten.

När matchuret börjar närma sig tio minuter så släpps AIK upp lite onödigt mycket. Man skapar ett par hyfsade lägen, men avsluten går utanför. I nästa sekvens tvingar AIK:s MoM Martin Mutumba Lindegaard till en parad. Bra gjort av dansken att hålla skottet som studsade strax framför honom.

Robin van Persie firade som sagt sin 30:e födelsedag. Han fick tyvärr inte kröna den med ett mål – han borde ha gjort minst ett – trots flera fina chanser. Vid den första av dessa stod han för en bra prestation sedan han fått bollen, vänt upp i offensivt straffområde och hittat läge för sin vänsterfot. Skottet smet dock strac utanför den bortre stolpen. I förarbetet till RvP:s nästa läge hade Nani serverats en utmärkt kross av Giggs. Portugisen fortsatte med att återigen snurra upp Ofori innan han kunde närmast springa fram bollen till RvP. Denne fick på ett bra avslut ur en ganska dålig vinkel, men Stamatopoulos stod i vägen.

Efter en halvtimme utgår Nani på grund av skada. Angelo Henriquez får chansen att hoppa in, vilket är spännande, men det är förstås väldigt tråkigt att Nani tvingas bryta, särskilt då han sett riktigt pigg ut. Vi får hoppas att det inte är så allvarligt och att han är tillbaka snart.

Lindegaard fick visa prov på sitt kunnande han också sedan Unitedförsvaret släppt igenom en genomskärare i eget straffområde. Rafael är den skyldige, men han lyckas i alla fall störa AIK-spelaren något, vilket gör att dansken kan komma ut bra och reflexrädda avslutet på sant DDG-manér. Näste man att bränna ett jätteläge är RvP efter att han hittat Evra i fart på en jätteyta på vänsterflanken. RvP störtar in i straffområdet och blir serverad på ett silverfat av fransmannen. Avslutet håller tyvärr inte samma nivå som resten av anfallet utan går mitt på Stamatopoulos.

Innan halvtid hinner AIK skapa ytterligare ett par chanser. På den första står Lindegaard återigen bra och täcker ut till hörna. Den andra hade han dock knappast tagit om den hade gått på mål. Överlag så tycker jag att United är för passivt i den första halveken då de gång på gång släpper upp AIK lite väl enkelt.

Andra halvlek

Till den andra halvleken har AIK gjort en hel del förändringar medan United bara har bytt målvakt. Quaison är en av de AIK-spelarna som får fortsätta och han tackar nästan omgående för förtroendet genom att ge Amos en tråkig start på kvällen. Målvakten är helt chanslös på avslutet som kommer strax utanför straffområdet efter en snabb omställning.

Några minuter senare kommer fler tråkigheter. Jonny Evans tvingas utgå och Smalling ersätter.

[singlepic id=565 w=640]

Tio minuter in i andra lyckas United åter skapa lite tryck på AIK:s planhalva. Den första farligheten uppstår efter en hörna där Vidic når högst. Serben riktar nicken mot backen och efter att ha studsat touchar bollen ribban.

[singlepic id=566 w=640]

Till sist lyckas United förvalta en målchans. Efter att ha vunnit tillbaka bollen strax utanför straffområdet riktar Carrick en fin krossboll mot högra delen av straffområdet. Väl där finns en dittills ganska misslyckad Zaha som den här gången inte gör något misstag. Mottagningen är bra och inlägget är hårt och i en bra höjd. Henriquez är bra placerad och behöver bara sätta fram vänsterfoten och styra in bollen i nät.

Efter målet fortsätter AIK att lufta bänken. United har betydligt färre spelare där, men med tio minuter kvar kommer Welbeck och Bebé in. United har dessförinnan tagit över allt mer av spelet. RvP nickar utanför på en hörna. Henriquez gör ett bra intryck. Trots sin relativa litenhet krigar han på bra och verkar vara stark i kroppen. Med lite flyt hade han kunnat sätta ännu en boll i nät. Bebé hittar, tro det eller ej, rätt med ett inlägg varpå kalabalik uppstår i straffområdet, men varken Welbeck, van Persie eller Anderson lyckas få bollen i nät.

[singlepic id=569 w=640]

Sista chansen får van Persie efter ännu ett bra Bebé-inlägg, men hans nick går mitt på och plockas tämligen enkelt av Carlgren och matchen slutar 1-1. Lite tråkigt att United inte lyckades avgöra trots många fina chanser mot slutet. Man bör dock ha i åtanke att en träningsmatch inte är någonting annat än en träningsmatch och då är resultatet alltid sekundärt. Vi som var på plats bjöds på en ganska underhållande match och det var trots allt roligt att AIK bjöd på så pass bra motstånd. På fredag är det match igen – förmodligen inte för så många av de som spelade igår – när Sevilla kommer på besök och därefter väntar Championshiplaget Wigan i Community Sheild.

AIK – Manchester United 1-1

1-0 (49) Robin Quaison
1-1 (68) Angeló Henriquez (Zaha)

United: Lindegaard (Amos 46) – Rafael, Vidic, Evans (Smalling 53), Evra – Zaha (Welbeck 78), Carrick, Anderson, Giggs (Bebe 78), Nani (Henriquez 31) – van Persie
Avbytare: Jones
Publik: 30 012

Res med oss till Manchester!