Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Sevilla

Säsongens sista träningsmatch – om man inte räknar Community Sheild som en sådan det vill säga – spelas imorgon kväll. United är tillbaka på Old Trafford för första gången sedan förra säsongen och den här gången står Sevilla för motståndet. Det är emellertid ingen vanlig träningsmatch utan en testimonial för Rio Ferdinand, som skall hyllas för de elva säsonger han har gjort för klubben hittills.

Testemonials är en tradition som går ganska långt tillbaka i tiden inom brittisk fotboll. Förr spelades dessa matcher inte bara för att tacka en spelare för lång och trogen tjänst, utan även för att ge dem någonting tillbaka ekonomiskt. Detta då professionella fotbollsspelare på den här tiden inte alltid kunde leva på den lön de fick för sitt fotbollsspelande.

Nu är det andra tider och fotbollsspelare behöver ju inte direkt intäkterna från testimonials för att överleva, men de förtjänar ju icke desto mindre att bli hyllade. Ofta tenderar sådana här matcher – särskilt när en spelare precis avslutat sin karriär – att bli mer utav ett jippo än en seriös fotbollsmatch, inte sällan med diverse stora före detta fotbollsspelare på planen. Detta är inte fallet den här gången då matchen istället nyttjas som en förberedelse inför säsongen. Rio säger dock att en del överraskningar kommer att äga rum i pausen.

Manchester United

Möjlig startelva:

Lindegaard,
Jones, Ferdinand, Vidic, Fabio
Zaha, Cleverley, Carrick, Young
Kagawa
Welbeck

Efter att ungefär två tredjedelar av truppen varit i Sverige och spelat oavgjort mot AIK är nu hela truppen samlad på hemmaplan. Rafael, Vidic, Evra, Carrick, Anderson och van Persie fick spela alla 90 minuter på Friends och gissningsvis bänkas majoriteten av de ovan nämnda från start. På skadelistan hittar vi två nya namn i Evans och Nani. Hur allvarligt det är med de båda vet vi dock inte, men jag utgår ifrån att ingen av dem startar mot Sevilla.

Jones var den enda spelaren som var i Stockholm utan att spela en enda minut, vilket troligen tyder på att han tar en startplats på någon position imorgon. Att Rio spelar är förstås klart och jag tror att Vida gör honom sällskap, vilket förpassar Jones till antingen högerbacken eller det centrala mittfältet. Kagawa har spenderat en stor del av försäsongen på semester och är förmodligen i behov av matchträning. Ynglingarna Januzaj och Lingard har fått spela desto mer, men med tanke på att båda gjorde 90 minuter för reserverna i tisdags utgår jag från att ingen av dem tar plats i startelvan.

Det faktum att Community Sheild spelas blott två dagar efter morgondagens match samt att vi inte riktigt vet hur viktigt Moyes tycker det är att ro hem den ”titeln” försvårar dock försöket att förutspå en startelva och den enda som tar ut sig själv är förstås Rio.

Sevilla

Truppen:

Målvakter: Varas, Beto, Julián
Försvarare: Fazio, Navarro, Cala, Figueiras, Carriço, Moreno, Pareja, Coke, Puerto
Mittfältare: Marin, Medel, Perotti, Rakitic, Maduro, Rabello, Guarente, Vitolo, Kondogbia, Jairo, Cotán
Anfallare: Bacca, Gamiero, Ruesco

Sevilla kommer att ha hunnit tävlingsspela två gånger innan mötet med United imorgon. Man slog FK Mladost Podgorica från Montenegro med hela 3-0 i den första av två kvalmatcher till Europa League för en vecka sedan. Returmötet i Podgorica spelas ikväll (!) och spanjorerna har alltså ännu tätare mellan matcherna än vad United har. Tränare Unai Emery har emellertid tagit ut en trupp på hela 26 man och således kan man rotera ganska friskt i truppen om man så vill. Rapporter gör gällande att Sevilla – vågat kan tyckas trots 3-0 i bagaget – ikväll ställer upp med en b-betonad elva för att imorgon kunna matcha fler A-lagsspelare. I truppen saknas dock namn som Premier League-bekantingen Reyes och den brasilianska ytterbacken Cicinho.

Sevillas två senaste säsonger har varit allt annat än lyckade om man jämför med vad laget presterat under 00-talets senare hälft. Laget blev inte bättre än nia i La Liga förra året hela 50 poäng bakom mästarna Barcelona som tog 100 poäng. Anmärkningsvärt är att dem året innan hade exakt samma poängskörd, position och till och med var samma antal poäng bakom mästarna.

Morgondagens möte blir det första lagen emellan. Trots att Sevilla kanske inte är vad man en gång var så är ligger laget onekligen ett par snäpp upp kvalitetsmässigt jämfört med Uniteds tidigare motståndare under försäsongen. Det blir en intressant värdemätare och inte minst defensivt vore det skönt att få lite svar på var vi står.

Manchester United – Sevilla

Turnering: Träningsmatch
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Fredag 9/7 20:30
Domare:
TV: Gratis stream på Riotestimonial.com

Källor: Manutd.com, Wikipedia, Sevillafc.es