Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – Chelsea

En alldeles för lång tid utan match har förlupit, men imorgon är det äntligen dags igen när Chelsea gästar Old Trafford. Moyes står inför sin första tävlingsmatch på drömmarnas teater och vad passar då bättre än att ta ner Mourinho på jorden redan efter ett par omgångar?

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart), Powell (opererad, oklart), Rafael (hamstring, mitten september)
Tveksamma Hernandez (hamstring), Nani (skadad), Young (skadad)
Avstängda
Form
O V O F V V
Position 3 | 1 | 1-0-0 | 4-1 | 3
Bästa målskytt Van Persie, Welbeck (2)
Disciplin 3 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Jones, Vidic, Evans, Evra
Valencia, Carrick, Giggs
Kagawa
Rooney, van Persie

Om det snackades mycket om Rooneys vara eller icke vara i United före säsongsstart så har det knappast blivit mindre nu när Chelsea står för motståndet. Mourinhos försök att använda detta för att sätta press på United tycks dock inte ha fått ordentligt fäste, då Moyes under fredagens presskonferensen svarade med att öppna för en start för 27-åringen.

Det är förstås mycket möjligt att ett sådant uttalande – på sant Fergiemanér – enbart syftar till att sätta griller i huvudet på motståndarnas manager. Minde games blir dessutom extra aktuellt när denne heter José Mourinho, men jag tror att Moyes faktiskt överväger att starta Rooney. Fotbollsmässigt visade han ju senast att han – trots ringrost – fortfarande tillför en hel del. Att göra detta i 30 minuter när transferfönstret fortfarande är öppet och att prestera under en hel säsong, samtidigt som man egentligen vill lämna, är emellertid två helt olika saker. I en match mot Chelsea, de enda som visat intresse för honom so far, kan hans professionalitet få ett okej test om man väljer att spela honom från start. Även om jag personligen egentligen önskar att jag har sett det sista av Rooney i den vackra röda tröjan, så kan jag acceptera att han ges speltid så länge han presterar enligt vad man kan förvänta sig av en spelare av hans kaliber.

Det är väldigt lätt att snöa in sig på ämnet Rooney men nog om detta nu, jag lovar. I den övriga elvan kan vi som vanligt spika närvaron av De Gea, Evra, Carrick och van Persie. Jag hade gärna sett Jones som städtant på mittfältet under en match som denna, men med Rafael borta så är han förstås given på högerbacksplatsen. I backlinjen tror jag att Evans får sina första PL-minuter för säsongen och att Vidic tar plats bredvid honom. På mittfältet gör bristen på friska yttrar – och det faktum att Moyes nog vill ta det säkra före det osäkra (läs: Valencia före Zaha) – att Valencia tar plats ute till höger. Giggs bär på rutin som är ovärderlig i sådana här sammanhang och Kagawa har fått ännu en vecka av förberedelse på sig, vilket gör att båda dessa kreativa snillen finns med från start. I och med att jag gissar att han-som-jag-har-lovat-att-inte-orda-något-mer-om kommer att starta så hittar jag, tråkigt nog, ingen plats i elvan för Welbeck den här gången. Att ha möjligheten att slänga in pigga Welbeckben i andra halvleken är dock ett vapen som heter duga.

Om någon skulle tycka att bortavinsten mot Swansea inte var det så blir morgondagens match onekligen ett ordentligt test för Moyes och hans United. Vid seger så har skotten fått en riktigt kanonstart på en minst sagt tuff svår säsongsinledning. Moyes lär dock inte vilja ta några risker imorgon då han förmodligen ogärna vill ha Uniteds första förlust i en hemmapremiär på Old Trafford sedan 1992 på sitt samvete. Följaktligen kommer vi troligen att få se ett tämligen försiktigt spelande United imorgon kväll. Vi som vill se exempelvis Zaha och Januzaj debutera i PL får av allt att döma vänta åtminstone ytterligare några omgångar.

Chelsea

Chelsea

Skador Kalas
Tveksamma Luiz
Avstängda
Form
V V F V V V
Position 1 | 2 | 2-0-0 | 4-1 | 6
Bästa målskytt Ivanovic, Lampard, Oscar, självmål (1)
Disciplin 1 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Cech
Ivanovic, Cahill, Terry, Cole
Lampard, Ramires; Hazard, Mata, Oscar
Lukaku

Chelsea har tagit ledningen i Premier League efter att ha vunnit sina två spelade matcher. Noteras bör dock att båda matcherna har spelats på hemmaplan mot ganska så mediokert motstånd (Hull och Villa). Segern mot Aston Villa var dessutom inte helt övertygade och man behövde en rejäl portion tur (med domsluten) för att få med sig de tre poängen.

Mourinho har inte roterat särskilt mycket i elvan under de två inledande matcherna med undantag för att Mata bänkats en match och att Ba och Torres har fått chansen från start i varsin match. Lukaku, som hittills bara har fått agera inhoppare, firade stora triumfer senast han ställdes mot United, då i WBA:s tröja i Fergies svårförglömliga sista match som manager. Siffrorna skrevs då, smått ofattbart, till 5-5, men Lukaku hade knappast fått samma utrymme om United hade varit i behov av att ta poäng. Nevertheless kan nog Mourinho tänka sig att spela Lukaku just på grund av att han har vållat United problem tidigare.

Övriga spelare att se upp med är framförallt Mata och Hazard som båda befinner sig ett snäpp över resten av laget kvalitetsmässigt. Vi noterar att Kalas och Luiz återfinns på skadelistan. Det ska bli riktigt skönt att slippa se den senare på Old Trafford imorgon och då tänker jag först och främst på hans till synes motbjudande attityd och personlighet.

Historik

United mot Chelsea

Totalt 168 72-49-47 275-205
Ligan 142 59-42-41 233-177
Hemma 71 29-23-19 112-73
Sista sex
O V F O F F
Sista sex hemma
F V V V O F
2013-05-05 (PL) United-Chelsea 0-1
2013-04-01 (FA) Chelsea-United 1-0
2013-03-19 (FA) United-Chelsea 2-2

Med en snabb titt i statistiken över de senaste mötena lagen emellan så kan vi konstatera att United inte har skördat några jätteframgångar. Statistiken speglar ju som vi vet inte alltid verkligheten och i det senaste mötet räcker knappt oinspirerat tillräckligt för att beskriva Unitedspelarnas insats. Detta berodde givetvis på grund av att ligan redan var säkrad sedan länge och kanske framförallt att det var undertecknads första match på plats i Manchester..

Den totala statistiken väger givetvis klart tyngre och tittar vi här så har United en ganska klar plusstatistik. Vi har även ett flertal fina prestationer mot just Chelsea i närminnet, av vilka MUSS-bloggen tog upp ett axplock i veckan.

Manchester United – Chelsea

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Måndagen den 26 augusti 2013, 21.00
Domare: Martin Atkinson
Odds: United 2,30 | Chelsea 3,00 | oavgjort 3,30
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay

Res med oss till Manchester!