Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Chelsea 0-0

Det tidiga toppmötet på Old Trafford fick ingen vinnare efter att inget av lagen lyckats få bollen i nät. Även om man inte hade särskilt många vassa chanser så var United det klart bättre laget, medan Chelsea främst koncentrerade sig på att ligga rätt i försvarsspelet. I den andra halvleken fick bortalaget dock ta till otillåtna medel för att freda målet. Cleverley drog på en volley som Lampard täckte bort med armen och trots en god position misslyckades domare Atkinson på något vänster med att se händelsen.

Moyes valde, föga förvånande, att återigen satsa på relativt säkra kort i sin elva. Den enda skillnaden från senast elvan var att Giggs förpassades till bänken till förmån för Wayne Rooney. Kagawa fick alltså finna sig i att stå vid sidan av planen ännu en gång. Förhoppningsvis beror detta inte på någonting annat än att Moyes tycker att han ligger lite efter den övriga truppen på grund av sin förlängda semester.

Många tankar väcktes förstås när det stod klart att Rooneys namn fanns med i startelvan . Gör Moyes detta för att störa Mourinho eller vill han helt enkelt sätta punkt för alla spekulationer om en flytt? Kommer han att kunna leverera trots att han ställs mot klubben som vill värva honom? Även om det mesta tyder på att han blir kvar så kan vi inte vara helt säkra ännu. På det senare fick vi emellertid svar på så det sjöng om det, både bildligt och bokstavligt talat.

Första halvlek

Matchens tio första minuter är ganska typiska för en match som betyder lite extra för båda lagen. Varken United eller Chelsea vill ge bort någonting gratis och anfaller med försiktighet. Egentligen skulle kanske detta kunna beskriva hela matchen, men det är särskilt tydligt i matchinledningen. United visar trots detta tidigt täcken på att ha en bra energi och känslan är att det kan bli en bra kväll.

Det är dock Chelsea som har matchens första skott på mål knappt tio minuter in i matchen. En annars näst intill felfri Rio Ferdinand rensar undan lite slarvigt i straffområdet och Oscár drar på direkt i ett bra skottläge, men avslutet vållar inte De Gea några större problem.

United tar tidigt greppet om bollinnehavet och det centrala mittfältet bestående av Cleverley, Carrick och en många gånger droppande Rooney är rörliga och byter plats. När det väl kommer till kritan slår man dock bort alldeles för mycket passningar inledningsvis.

Atkinson visar tidigt prov på sin inkompetens när han missar en klar hands på Ashley Cole strax utanför Chelsea´s straffområde och följer upp med att inte ta upp det gula kortet vid en spelförstörande tackling, signerad densamme, på van Persie vid en spelvändning.

Uniteds första riktiga möjlighet dröjer till den 23:e matchminuten då Carrick bryter en boll på offensiv planhalva. Van Persie är med på noterna och tar hand om bollen med fin teknik. Han pressas dock utåt av Chelskiförsvararen, men får ändå på ett skott med bra fart som, efter en lätt touch på försvararen går i burgaveln. Atkinson tecknar givetvis för inspark.

Rooney visar gamla takter när han flera gånger serverar mackor som inte skulle göra Scholes besviken. Detta bidrar till att United kan etablera ett visst tryck på Chelseas planhalva. Han skjuter också ett första, av sina under kvällen flera, skott på mål efter en knapp halvtimme. Strax därefter ville nog många Chelseafans ha varning på Valencia, men Atkinson håller ribban han satte vid Coles tackling.

Uniteds försvarsspel är klanderfritt under den första halvleken och Jones visar prov på en härlig inställning när han halvt mördar Cole när denne utmanar honom i luftrummet. Efteråt tar han sig dock för ryggen efter att ha landat illa, men tycks skaka av sig det snabbt och kör vidare. Framåt visar Jones tyvärr att inte besitter samma skicklighet i att slå inlägg som Rafael och även om han är en fullgod vikarie så gör han sig bättre centralt i planen.

Fem minuter före halvtid renderar ett långt Unitedanfall i ett skottläge för Cleverley utanför straffområdet. Han drar på för kung och fosterland med vänster och det är som bäddat för ett supermål, men han lyckas inte hålla nere avslutet. Före halvtidsvisslan hinner Oscár med ännu ett ofarligt avslut på mål innan en Rooneyskarv på en passning från Carrick är retfullt nära att ge van Persie ett friläge.

Andra halvlek

Rooney visar mer och mer att det är honom Uniteds anfallsspel kretsar kring den här kvällen. Hans passningsspel leder gång på gång till bra möjligheter att gå till anfall. Trots detta har Uniteds kantspel inte riktigt kommit igång, men i den andra halvleken tycks Evra ha bestämt sig för att vakna till. Efter ett fint samarbete mellan honom och Rooney får Welbeck bollen i straffområdet. Han försöker vägga tillbaka till den framstörtande Evra, men försöket misslyckats och i efterhand kan man kanske tycka att Welbeck borde ha vänt gått för eget avslut där.

Fem minuter senare ligger firma Evra-Rooney återigen bakom ett Welbeckläge. Den här gången tar han eget avslut, vilket tyvärr är bedrövligt. Chelsea hinner med ännu ett ofarligt distansskott som DDG plockar som om det vore potatis innan Valencia visar lite av sitt gamla jag när han sätter fart i en spelvändning. United får ett 4-3-läge, men Ecuadorianen slarvar bort möjligheten när det väl kommer till den avgörande beslutsfattningen. En företeelse som vi tråkigt nog har vant oss vid när det gäller Valencia.

Domarteamet visar goda tendenser när en Chelsea-ribbträff föregås av en korrekt offsideavvikning. Ett par minuter senare ska man dock visa att denna vakenhet var en engångsföreteelse. Cleverleys volleyskott täcks av en Lampard som har noll kontroll på var han har armarna och hela Old Trafford väntar på den oundvikliga straffavblåsningen. Avblåsningen kommer aldrig och ännu en gång har Chelsea gynnats av en domarkår som uppenbarligen inte kan se skillnad på en arm och andra kroppsdelar.

United tar detta betydligt bättre än vad undertecknad gjorde och fortsätter att fullkomligt dominera innehavet av bollen. Young (var är Zaha?) byts in istället för en Valencia som inte har fått fram ett inlägg till rätt adress. United har fortsatt svårt att komma till några riktiga lägen.

Ashley Cole visar vilken stjärna han är med en riktigt dålig filmning sedan Jones snuddat vid honom med en hand utanför straffområdet. Han får inget för det men bestraffas inte heller för sitt smått patetiska försök att vinna en fördel till sitt lag. Med en korrekt bedömning så hade Cole fått syna sitt andra gula kort här (nu klarade han sig helt utan varningar).

Ännu en finfin kross från Rooney hamnar hos Young, som överraskar med att slå två bra inlägg på kort tid. Inget av dem renderar i någonting annat än ett ingripande från mannen iklädd hjälm. Rooney visar strax efteråt en riktigt god inställning när han är nere vid egen kortlinje och vinner bollen med en fantastisk glidtackling innan han sätter igång en spelvändning.

Strax efteråt tvingar han Cech till en hörna med ett bra skott utanför straffområdet. Tråkigt nog såg han inte att RvP var helt ren till höger om honom och med all säkerhet hade nätat om han fått bollen. Efter hörnan som vållar lite halvfarligheter ersätter Giggs Welbeck i Uniteds sista byte för kvällen. Varför inte Kagawa byts in vid ställningen 0-0 i en match mot Chelsea är för mig en gåta.

Ett tiotal tämligen händelselösa minuter förlöper innan RvP får ett läge för en högervolley i straffområdet. Ännu en gång är en Chelseahand i vägen, men den här gången hålls den mot kroppen domaren gör i mina ögon rätt i att fria. Under slutminuterna är det ganska uppenbart att Chelsea är nöjda med 0-0 och när de har bollen försöker de hålla den inom laget för att spela av matchen. På stopptid får United en hörna efter vilken visst tumult uppstår, men man är aldrig riktigt nära ett avgörande mål och matchen slutar 0-0.

Avslutande tankar

Vi blir rånade på segern. Spelmässigt tycker jag dessutom att United förtjänar de tre poängen, även om de riktigt heta chanserna uteblir. Chelsea känna aldrig farliga och bakåt gör laget en närapå fläckfri insats. Tyvärr är Rooney, tvivelsutan matchens lirare igår kväll, lite för ensam när United går framåt. Welbeck kommer inte riktigt till sin rätt, Valencias insats håller inte och RvP serverades helt enkelt inte bollen när han väl gjort sig av med bevakningen. En Chicharito, med sin näsa för mål och sina löpningar, hade varit guld värd i en sån här match. Att Kagawa blir förpassad till bänken i 90 minuter förstår jag bara inte. Även om han inte anses vara redo att starta borde han väl greja 15 minuter?

Jag är ganska så imponerade av Rooneys professionalitet en kväll som denna. Säga vad man vill om honom, men fortsätter han att prestera på den här nivån så tänker jag inte gnälla när han ges chansen.

En pinne mot en av våra två stora utmanare om titeln är väl okej, särskilt när den andra utmanaren förlorade i helgen. Men att tappa två poäng av ingen annan anledningen än en domare som inte kan göra sitt jobb svider. Att Chelsea nu tagit fyra av sina hittills totalt sju poäng med hjälp av missade hands i straffområdet gör ju inte saken lättare. Det är bara att hoppas att United kan ta vara på detta och fyllas av en revanschlust som gör att man inte lämnar någonting åt slumpen (läs: domaren) på söndag.

United: De Gea – Jones, Ferdinand, Vidic, Evra – Carrick, Cleverley – Valencia (Young 65´), Rooney, Welbeck (Giggs 77´)- van Persie

Avbytare: Lindegaard, Smalling, Büttner, Anderson, Kagawa,

Chelsea: Chech – Ivanovic, Cahill, Ivanovic, Cole – Lampard, Ramirez – De Bruyne (Torres 60´), Oscár, Hazard (Azpilicueta 89´) – Schürrle (Mikel 87´)

Avbytare: Schwarzer, Lukaku, Essien, Mata

Viasatsport.se tillhandahåller höjdpunkter från matchen (obs. autoplay) »

Publik: 75,032
Domare: Martin Atkinson