Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Shakhtar – United

Ett defensivt United ställdes inför en svår bortamatch på Donbass Arena igårkväll. Danny Welbeck var kvickt framme och stötte in en misslyckad rensning till 0-1 vilket stod sig in i paus. I andra halvlek pressade Shakhtar på en hel del, skapade chanser och Taison kvitterade matchen då han utnyttjade Vidic misslyckade rensning. Ett resultat som gynnade bortalaget mer än ukrainarna.

David Moyes gjorde en hel del ändringar i uppställningen jämfört med laget som förlorade helgens match mot West Bromwich. David De Gea hade en helt förändrad backlinje framför sig i form av en Rafael tillbaka, Smalling som parade ihop med kapten Vidic och Evra var tillbaka till vänster. I en, i alla fall på papperet, 4-5-1 uppställning fanns på mitten en trio bestående av Cleverley, Carrick och Fellaini med Valencia och Welbeck på kanterna. Ensam på topp denna afton var Robin Van Persie som var tillbaka från start igen efter skada och inhopp i helgen. Uniteds bästa spelare den senaste månaden, Wayne Rooney, saknades på grund av skada.

Första halvlek

Redan efter de första minuterna gick det att urskilja vad planen för kvällen var: ständig rörelse, täcka ytor, ligga tätt intill närmaste Shakhtar-spelare och främst genom kontring skapa chanser. Framförallt i första halvleken lyckas laget med just detta, kantspelarna för kvällen Valencia och Welbeck hjälpte Rafael och Evra när Shakhtar försökte ta sig fram mycket genom sina snabba yttrar och offensiva ytterbackar.  Första tio minuterna har United kontroll och skapar även ett par halvchanser där bland annat Cleverley hittar Van Persie med en fin långboll in bakom mittfältet som nederländaren tar ner fint, vänder upp och avslutar ett par meter över målet.

Taison och Douglas Costa hade på vardera kant en bra match för Shakhtar. De skapade oreda genom sin snabbhet och idérikedom. En hörna i trettonde minuten skapade just oreda, där United-försvaret rensade undan men inte tillräckligt då Cleverley tvingades slänga sig mot bollen och rensa bort den. I den situationen träffar engelsmannen Shakhtar-spelaren och kommentatorn för kvällen, Pelle Bäckman kommenterade ”konstigare straffar har getts” och jag är beredd att hålla med.

Rafael var tillbaka i laget igen på riktigt efter avstängning och skada. Han hängde med upp i anfallen vid flera tillfällen och hjälpte laget att behålla bollen inom laget. Van Persie hade också en halvlek där han användes mycket i form av att möta boll och fördela vidare, det gjorde han bra men kom tyvärr bort mer och mer ju längre matchen gick. Vår nya belgare, Fellaini, var också inblandad i mycket men tyvärr ett par bolltapp för mycket för att man ska vara riktigt nöjd med honom.

I matchminut 19 kastade Rafael inkast på offensiv planhalva till Fellaini som väggspelar med Valencia och slår in en boll i straffområdet lite på måfå. Mittbacken Rakitsky rensar bort, men inte tillräckligt då Welbeck var kvickt framme och kunde stöta in 0-1 till United.
Efter ledningsmålet och halvleken ut ligger laget väldigt rätt i sina positioner och ser till att inte Shakhtar kommer till några direkta farliga chanser. Inte sällan var det tio spelare bakom boll i defensiven med RVP runt i kring mittlinjen.
Vill man fatta sig kort om första halvleken kan man säga att United gör en solid försvarsinsats och att Danny utnyttjar ett misstag på bästa sätt. Rafael ett plus för sina räder upp och ner för sin kant medan Fellaini bör kunna förbättra både sin passningsprocent samt förmåga att använda sin kropp och hålla i bollen ännu lite bättre.

Andra halvleken

Känslan efter första halvleken var att Shakhtar borde kunna skapa mer från sina kanter då det var därifrån hoten kom från under första 45 minuterna. Just det är vad laget gör redan från start då vänsterback Shevchuk gör bort Rafael totalt och skickar in ett hårt farligt inlägg i straffområdet som De Gea greppar men får ett par spelare över sig. I situationen skadar sig spanjoren och Anders Lindegaard börjar värma upp vid sidan av planen. Som tur var skakar han av sig den smärta som han ådrog sig och kan genomföra matchen som bara blir svettigare och svettigare för De Geas del.

Ukrainarna/brasilianarna höjer tempot i andra halvleken och United sjunker längre ner i plan. Tempot orsakar även frisparkar och varningar för både Fellaini och Vidic. I fallet med Fellaini var det snarare Valencia som var skyldig av förseelsen men belgaren som fick det faktiska gula kortet, något som han inte var så nöjd över. Kort efter kortet byts han ut mot Ryan Giggs som i och med denna match är historisk. Både walesaren och Raúl stod på 144 matcher i Champions League men nu står alltså Giggs på 145 stycken. Ett rekord som blir svårt att slå, möjligtvis Barcelonas Xavi med 139 matcher kan komma upp i samma imponerande siffror.

Att Shakhtar inte gör några byten förvånade mig då förre Arsenalspelaren Eduardo värmde upp länge och Ukrainas dyraste spelare någonsin satt och frös på bänken, Bernard från Atlético Mineiro som imponerade på många under sommarens för-VM. Donetsk bästa spelare för kvällen, Taison, imponerade verkligen och det var också han som tog vara på Vidic undanrensning och stänkte upp bollen otagbart för De Gea till 1-1 i matchminut 76. Efter kvitteringen känns det som att United verkligen inte ville chansa några ytor bakåt utan såg till att hålla tätt och behålla sin poäng. Taison skapade dock en chans till som De Gea fick parera ut till en hörna efter att brasilianarens skott touchat Smalling och ändrat bollbanan en aning.

Såhär dagen efter känns oavgjort som ett rättvist resultat och viktigt att hålla undan vad som känns som Uniteds största motståndare när det gäller första platsen i gruppen. Tyvärr avgjorde Leverkusen sent mot Sociedad till 2-1, och tyskarna har nu knapat ihop tre poäng. För Uniteds del får fyra poäng efter matcher mot gruppens två på förhand svåraste lag ses som klart godkänt. Nu följer dubbelmöte mot Real Sociedad som hittills inte spelat in några poäng alls. Sex poäng skulle vara väldigt skönt och göra att laget slipper åka till Leverkusen med ett krav att vinna samt i avslutande matchen mot Shakhtar kunna lufta en del spelare från truppen som ännu inte fått så mycket speltid.

Res med oss till Manchester!