Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Moyes: United vet att de valde rätt man för jobbet

David Moyes må ha fått en dålig start på sin karriär som Unitedmanager, men han ger i alla fall inget sken av att ha tappat självförtroendet och säger att han är rätt man för jobbet. Ryan Giggs håller med. På fredagens presskonferens pratade Moyes också om morgondagens bortamatch mot Sunderland men kunde han inte ge något besked kring Wayne Rooneys eventuella medverkan imorgon. Han säger också att VM 2022 måste flyttas från sommaren till vintern.

”Manchester United är en bra klubb. Jag är säker på att de vet att de har valt rätt man för jobbet. Sir Alex var också en del av den processen,” sa David Moyes.

Han får, förstås, stöd av spelande tränare Ryan Giggs som menar att det är spelarna som måste ta ansvar:

”Sir Alex var en fantastisk manager som hade ett fantastiskt inflytande på laget och klubben. Du kommer alltid att sakna någon som det. Men jag tycker inte att det är en ursäkt när individer inte spelar så bra som de kan.

”Vi spelar inte bra som ett lag, men vi har inga skadeproblem som vi har haft förr, så det finns ingen ursäkt. Det finns runt 20 spelare där och det finns platser att kriga om. Om du gör det bra kommer du att stanna i laget och förhoppningsvis kan vi göra det.

”Managern har varit okej. Han förstår att vi inte spelar så bra som vi kan och han vill ställa det till rätta. Jag är säker på att han kommer att göra det.”

Moyes säger att han har att göra med bra spelare och att det gäller att arbeta för att hitta tillbaka till den vinnande vägen:

”De är riktigt bra spelare. De vet själva vilka standarder de har satt genom åren och, tillsammans, kommer vi att arbeta för att ställa det till rätta. Jag har ingen tvekan om det.

”Vem som helst som kommer till ett nytt jobb, lär sig då du går vidare och då du går framåt. Jag gör också det. Jag visste redan att jag kom till en plats med riktigt bra spelare men vi kommer också att ha svåra tider.”

Viktig match mot Sunderland

Wayne Rooney har förmodligen varit Uniteds bästa spelare under säsongsinledningen. Han missade dock onsdagens bortamatch mot Shakhtar. Indikationerna då var att Rooney skulle vara tillbaka imorgon men på dagens presskonferens kunde inte Moyes ge några definitiva besked:

”Jag har inte sett Wayne den här morgonen så jag kan inte ge er en uppdatering än.”

Om United har fått en dålig start på säsongen så är läget i Sunderland sju resor värre. Laget har bara skramlat ihop en poäng på de sex första matcherna och tålamodet i styrelserummet tog slut redan efter fem matcher då Paolo Di Canio skickades bort från klubben lika snabbt som han kom. Istället är det nu Kevin Ball som, åtminstone tillfälligt, leder Sunderland.

”Det är en viktig match och vi vill vinna. Vi kommer att ta ut ett lag som vi tror kan få ett resultat,” förklarade Moyes.

”Jag tror att jag senast åkte dit med Everton när Paolo Di Canio precis hade fått jobbet och jag förlorade i den matchen. Det var antagligen en av de få matcherna jag förlorade i Everton under de sista elva eller tolv matcherna. Vi förlorade inte så många.

”Vi åker upp dit nu med en ny manager igen, Kevin Ball, men Kevin har varit där. Han är väldigt erfaren, han känner klubben och känner spelarna. Han kommer att ha sett alla matcherna och han vet vad han måste göra i det kortsiktiga perspektivet. Huruvida han får jobbet eller inte är det ingen som vet.

”Sunderland ser ut som att de har spelat ganska bra i de senaste två matcherna [mot Peterborough i ligacupen och Liverpool i ligan].

Är Moyes bekymrad över hur United har inlett säsongen?

”Jag är bekymrad över att vi inte vann mot West Brom. Det var det största bekymret.

”Det är en lång väg att gå i Premier League. Det är en lång säsong. Du kommer att se stora förändringar då säsongen går framåt. Vi kommer att hänga i och ta oss själva så nära toppen så snabbt som vi kan.”

VM 2022 måste flyttas

VM 2022 placerades under kontroversiella omständigheter – undertecknad är tämligen säker på att bruna kuvert innehållandes sedlar har skickats under bord – i Qatar. Då VM normalt sett spelas under sommarmånaderna juni och juli (ja, Europas geografiska position bestämmer vad som är sommar- och vintermånader) innebär det att VM kommer att spelas i galet varma temperaturer. Det bedöms som livsfarligt för spelare och åskådare varför ett antal röster har höjts för att flytta VM.

Fifa håller i dagarna möte i Zürich där frågan om att flytta VM står på agendan. Som av en slump tillfrågades Moyes om en eventuell flytt av VM och han tycker att VM bör flyttas men påpekar att det kommer att ställa till problem för klubblagsfotbollen:

”Saker skulle definitivt behöva förändras året innan och året efter. Det borde inte vara någon tvekan om att den behöver flyttas. Det ser ut som att den kommer att behöva ändras.

”Om den skulle spelas i januari skulle det vara likställt med att ha ett vinteruppehåll. Det skulle givetvis förlänga saker och det skulle vara en massa olika tillägg. Kanske behöver du ta bort omspel i FA-cupen och begränsa ligacupen. Om det är ett VM så måste det spelas. Jag är säker på att folk med makt kommer att försöka fatta de rätta besluten.”


Källor: Manutd.com, Theguardian.com, Telegraph.co.uk, Safc.com