Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Southampton

Gårdagens match resulterade i ännu ett poängtapp på hemmaplan för United efter att Southampton tillåtits kvittera i slutminuterna. Robin van Persie gav United ledningen i den första halvleken och trots att man hade bud på fler mål så tryckte hemmalaget aldrig på allvar på för att döda matchen. Moyes beslutade istället om ett defensivt byte mot slutet, då Smalling ersatte Rooney, något som alltså skulle straffa sig.

United kom till spel med en i mina ögon spännande laguppställning. Januzaj firade sitt nypåskrivna 5-årskontrakt med ännu en start och på motsatt kant fick Nani förtroendet. RvP och Rooney startade på topp och på innermittfältet huserade Carrick och Fellaini. Bakåt fanns varken Ferdinand eller Vidic med utan istället valde Moyes att satsa på Evans och Jones som mittbacksparet för dagen. DDG återfanns givetvis mellan stolparna medan Rafael och Evra skötte ytterbacksplatserna. Bortalaget ställde upp med en väntad elva med undantag av att Lambert fick inleda på bänken.

Första halvlek

Efter en trevande start visar United efter tio minuter en del goda tendenser. Man hittar på kort tid RvP i avslutsläge flertalet gånger, men riktigt farligt blir det aldrig. Southampton står upp bra första 20 och United har svårt att ta sig fram via mittfältet. Van Persie kommer några minuter senare fri med målvakten och rundar denne, men holländaren stod tråkigt nog offside när Rooneys passning slogs. Just detta skulle också hända flertalet gånger under den andra halvleken.

Drygt tjugofem minuter in i matchen kommer så den första målchansen värd namnet. Januzaj frispelar med en fantastisk djupledspassning Rooney som avslutar mot mål. Boruc klarar, men vem är först på returen om inte Robin van Persie som i hög fart rundar både Boruc och en försvarare med en första touch, och placerar in bollen i det bortre hörnet med en andra. Viktigt för både RvP och United.

United verkar vakna till något efter målet och ett par minuter senare får Nani bollen på sin högerkant i höjd med straffområdet. Han slår in en låg boll till en omarkerad Rooney som hinner ta emot bollen innan han skickar den i ribban med ett stenhårt avslut. Trots att Southampton ännu leder bollinnehavet så är United allt hetare och börjar ta över kommandot allt mer. Fellaini, Carrick och framförallt Januzaj börjar hitta rätt på mittfältet. Den senare är mycket rörlig och ser ständigt till att vara spelbar. Nani ser också bra ut de gånger han är involverad i spelet.

Målchanserna uteblir dock fortsatt och med undantag av några långskottsförsök från Soton så händer inte särskilt mycket av värde under den resterande delen av halvleken.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleds med att van Persie springer offside ett par gånger. Med marginalerna på rätt sida, alternativt en något bättre tajming, så hade United mycket väl kunnat utöka ledningen här. Southampton visar att man inte har gett upp när man lyckas skapa ett visst tryck fem minuter senare efter ett par hörnor. United klarar och mittbackarna ser stabila ut.

Bollinnehavet innehas nu främst av United även om Soton emellanåt ger United anledning att inte känns sig alltför trygga med 1-0. Januzaj fortsätter att visa framfötterna. Tio minuter in i andra jobbar han defensivt på ett övertygande sätt. Han belönas med ett gult kort för detta, lite tveksamt i mina ögon. Tvivelsutan så visar den unge mittfältaren tecken på bra karaktär. Domaren visar vissa tecken på inkonsekvens då han tycks ha bestämt sig för att Nani inte ska ha frispark hur hårt han än tas. En av företeelserna som borde ha givit frispark skedde i ett utmärkt frisparksläge för RvP:s vänsterfot – möjligen även Rooneys högerfot, trots fel sida, med tanke på hans goda frisparksform.

Ett par minuter senare har Rooney en boll i nät efter att ha samarbetat fint med van Persie. Ännu en gång är offsiden det enda som står emellan United och ett ledningsmål. Att avvinkningen var helt korrekt bör tilläggas. Den bästa sekvensen under den andra halvleken följer härnäst. Det hela inleds med att Nani dribblar och letar inläggsläge på högerkanten. Han väljer till slut att ge bollen till Fellaini som sedermera vänder bollen till motsatt sida via Carrick. Januzaj får bollen, dribblar fint och lägger en ännu finare passning till en överlappande Evra. Han hinner upp bollen precis före sidlinjen och får in bollen i straffområdet. Rooneys uppvaktas väl och hans avsluts täcks till hörna. En hörna som van Persie nickar i ribban varefter Nani nickar på mål. Boruc klarar på nytt men United kan behålla bollen på offensiv planhalva. Januzaj får bollen utanför straffområdet och tvingar ånyo Boruc till en räddning, den här gången av riktigt hög klass.

United behåller kontrollen, men Soton känns fortsatt farliga när de stundtals kan ta sig framåt i banan. De har dessutom fortfarande det mesta av bollinnehavet. Moyes plockar av Nani och sätter in Giggs, vilket eventuellt kan ifrågasättas då Nani sett bra ut ute till höger. Möjligen ett första tecken på att prion ligger på att säkra upp defensivt. Mycket riktigt släpps Saints framåt i banan under de följande minuterna. Backlinjen har dock inga större problem att avvärja och De Gea får visa lite kunnande med en stabil räddning på Lallanas långskott. Schneiderlin visar visa defensiva brister i United då han lurar både Fellaini och Evra innan han avslutar alldeles för dåligt.

Giggs är nära att kröna ännu en säsong i PL med ett mål, men hinner inte riktigt fram i tid. Bra förarbete av van Persie och Rooney.
Welbeck, som har kommit in istället för Fellaini, är nära att springa sig fri men blir upphunnen av en Southamptonförsvarare. Reprisbilderna visar att en passning åt höger hade resulterat i ett läge för Rooney helt fri med målvakten. Minuterna som följer innehåller vissa halvlägen för United, men känslan är att hemmalaget anfaller med viss försiktighet.

En markeringsmiss av Evra ger Clyne ett jätteläge. Welbeck hinner inte dit för att täcka upp men De Gea räddar snyggt. Smalling ersätter Rooney och United spelar alltså med fem försvarare, även om Jones flyttat upp till mittfältet. Moyes vill onekligen säkra upp bakåt. Någon minut senare straffar sig försöket att säkra matchen då Soton kan kvittera efter en hörna. Det är Lovren som får bollen på stödjebenet. Det är tumultartat och mycket folk framför DDG och bollen går mellan benen på den skymde burväktaren.

United försöker återhämta sig och försöker trycka på för ett segermål. Giggs visar kunnande och rutin när han dribblar av en försvarare innan slår ett bra inlägg. United har dock för få offensiva spelare i straffområdet för att det ska kunna bli riktigt farligt. De resterande minuterna av den fem minuter långa övertiden renderar inte i något läge för kvittering. Rafael faller i offensivt staffområde, men även om han inte filmar så kan jag inte se någon domare blåsa straff där och matchen slutar 1-1.

Avslutande tankar

Även om Southampton har något bra på gång i år så känns det rent ut sagt för jävligt att vi inte kan avgöra en sådan här match tidigare. Visst, plumpar i protokollet kommer alltid att förekomma, så även på hemmaplan mot sämre motstånd, men i och med den ytterst mediokra starten på säsongen så var tre poäng i gårdagens match den enda av vikt. Att Moyes väljer att byta defensivt mot slutet sänder helt fel signaler till spelarna. Optimisten tar med sig Januzajs imponerande insats och backlinjens stabilitet i 98 % av matchen.

United:
De Gea – Rafael, Jones, Evans, Evra – Nani, Carrick, Fellaini, Januzaj – Rooney, Van Persie

Byten:
Giggs för Nani (69)
Welbeck för Fellaini (76)
Smalling för Rooney (87)

Southampton:
Boruc – Clyne, Fonte, Lovren, Shaw – Lallana, Wanyama, S Davis, Schneiderlin, Rodriguez – Osvaldo

Byten:
Lambert för Rodriguez (56)
Ward-Prowse för S Davis (67)
Guly för Wanyama (83)

Domare: Michael Jones
Pubik: 75,220

Res med oss till Manchester!