Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Adnan Januzaj – en taktisk titt på supertalangen

Adnan Januzaj har överträffat alla förväntningar under en strålande säsongsinledning och har tagit enorma kliv i sin utveckling på väldigt kort tid. För ett år sedan spelade han inte ens i Manchester Uniteds U21-lag. Imorgon kväll kan han debutera i Champions League. Men Januzaj är mer än en supertalang, han har redan nu vid 18-års ålder kapaciteten att vara ordinarie i startelvan. Om han används rätt, vill säga.

Adnan Januzaj är namnet på alla Unitedsupportrars läppar och är en av få ljusglimtar hittills under hösten. Efter några imponerande inhopp har Januzaj fått starta två matcher i följd och har extremt snabbt etablerat sig i a-laget. Utvecklingen har gått väldigt fort då 18-åringen först i januari på allvar etablerade sig i U21-laget. Från januari till maj var han fullkomligt lysande och visade prov på ett så brett register man kan tänka sig. Steget därifrån till a-laget har inte heller visat sig vara några problem och Adnan har ändå sedan den första träningsmatchen mot Singha All-Stars visat att han hör hemma på den högsta nivån. Men trots hans insatser så kan han bidra med ännu mer om han tilldelas möjligheten att röra sig fritt över stora ytor och bli involverad över hela planen, istället för begränsat till en kant.

Jag försöker att följa U21 så ofta det är möjligt och det har medfört att jag sett Adnans utveckling från början. Adnan Januzaj är en av de mest kompletta offensiva spelare jag har sett. Han kan dribbla, passa både långt och kort, slå genomskärare som få, inläggen och inspelen håller hög klass, han har den sällsynta förmågan att “glida” förbi motståndare och han rör sig väldigt smart. När han tar emot bollen gör han det nästan uteslutande med kroppen i en position som gör att han kan vända upp och anfalla omgående. Adnan är en förvånansvärt komplett spelare med tanke på hans ålder och han borde utnyttjas så mycket som möjligt. I matchen mot Sunderland hade han den här friheten att röra sig fritt, och då var han lysande. I helgen mot Southampton var jag på plats för att studera honom live och nedan följer mina tankar.

Bra första halvlek, bortkommen i den andra

Januzaj startade matchen på vänsterkanten men rörde sig ofta in i mitten och var delaktig i flera av de fina passningskombinationer United åstadkom i den första halvlek. Passningen som öppnade för ledningsmålet var helt fantastisk, världsklass. I den andra hade han uppenbarligen fått strama tyglar att hålla sin position, och stannade på sin vänsterkant ändå fram tills Danny Welbeck byttes in och Adnan flyttade över till högerkanten. Problemet är att han då väldigt ofta får spela felvänd eftersom han enkelt blir utpressad mot sidlinjen då Uniteds passningsspel ofta var mycket långsamt och bollinnehavet överlämnades till Southampton. Det medförde att han sällan hade bollen och fick fokusera på att försvara i första hand. Han fick inte riktigt möjligheten att sätta sitt avtryck på den andra halvleken då Moyes föredrog ett mer risk minimerat spel och inte vågade släppa loss Januzajs kreativitet.

Bästa position?

Jag har sett Adnan Januzaj i ca 30 matcher och enligt mig är hans bästa position den som nummer 10, den offensiva mittfältaren framför två mer defensivt inriktade mittfältare. Men han är så pass mångsidig att han fungerar utmärkt även på båda kanterna och som anfallare. Även från en kant kan han påverka matchen i en hög utsträckning, som mot Sunderland, om han får den där kreativa friheten. Han ska inte bli stående på en kant och bara utmana och slå inlägg eftersom det är ett slöseri med hans talang. I nuläget är den där nummer 10-positionen väldigt svår att komma åt. Framförallt eftersom Moyes i de senaste matcherna valt ett 4-4-2 spel utan en “10:a”. Så det är på en kant han kommer att få sina chanser och då måste han ges möjligheten att påverka matcher efter sina kvalitéer. På högerkanten gör Nani det bra för tillfället, och han fungerarar bättre där än till vänster, så det är till vänster i första hand som Adnan kommer att spela.

Mentalitet

När det gäller Adnans mentalitet så verkar det inte finnas något att klaga på. I matchen mot Southampton fick han ta emot en hel del tuffa tacklingar, han ordnade sex frisparkar åt United, och varje gång ställer han sig bara upp och spelar vidare. Det är riktigt roligt att se, och jobbigt för motståndarna då de försöker sätta sig i respekt genom att sparka ner honom men istället ställer han sig upp och kör igen. Försvararen får aldrig det psykologiska övertaget då det bara visar på Adnans överlägsenhet.
Hans självförtroende är uppenbarligen väldigt högt just nu, fullt förståeligt, och när det går så bra ska han användas då han tillsammans med Nani är Uniteds formstarkaste offensiva spelare för tillfället.

Sammanfattning

Avslutningsvis, Adnan Januzaj är en den mest lovande spelaren United har förfogat över sedan Rooney och Ronaldo och hans framtid är väldigt ljus även om han inte används som jag föreslagit. Men för lagets skull så bör hans kvalitéer utnyttjas till fullo, för han är så pass bra att han ska användas så ofta som möjligt. Resultatet i helgen var en besvikelse, men dagen var ändå positiv för Manchester United eftersom Adnan Januzaj skrev på sitt fem-årskontrakt. Nu ska David Moyes bara hitta rätt roll för honom, och gör han det så är det inte bara framtiden som Januzaj kommer påverka, utan även denna säsongen blir han ett viktigt inslag i lagets framgångar.