Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Cardiff – United

Äntligen ska det sparkas boll i världens bästa liga igen. Den dagen-före-julaftonsliknande känslan så här dagen före match är en av ytterst få fördelar med landslagsuppehållen. Cardiff är det lag som får äran att köras över imorgon och avsparken på Cardiff City Stadium sker klockan 17:00.

Manchester United

Manchester United

Skador Carrick (hälsena, mitten/slutet december), Fletcher (sjuk, tillbaka i spel med U21)
Tveksamma Jones (ljumske), Rafael (vrist), Van Persie (ljumske, tå), Vidic (hjärnskakning), Welbeck (knä)
Avstängda
Form
V V V V O V
Position 5 | 11 | 6-2-3 | 18-13 | 20
Bästa målskytt Van Persie (7)
Disciplin 24 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Vidic, Evans, Evra
Valencia, Cleverley, Fellaini, Januzaj
van Persie, Rooney

United gick på uppehåll med en klart uppåtstigande formkurva. Avståndet till serieledarna komprimerades med tre poäng för att landa på fem ynka sådana efter en stabil insats på Old Trafford. Självförtroendet som detta förhoppningsvis bär med sig är av stor vikt då morgondagens match är den första av tre i rad på bortagräs. Cardiff är det, på pappret, mest beskedliga motståndarlaget som United stöter på i dessa matcher och att använda en fin prestation mot dem som en språngbräda inför fortsättningen vore perfekt. Därefter står nämligen Leverkusen och Spurs för motståndet innan United är tillbaka på Old Trafford igen för tre hemmamatcher i följd.

Om det mot förmodan hade undgått någon så råkade Carrick ut för en skada under uppehållet som håller honom ur spel åtminstone till mitten av december. Tvivelsutan så svider en skada på en så viktig spelare som Carrick, men nu är det hög tid för våra övriga innermittfältare att kliva fram och visa kvalitet. Om Jones inte är i speldugligt skick så är alternativen för Moyes få, och han lär heller inte chansa med Jones om han inte är helt redo, vilket betyder att Fellaini och Cleverley sannolikt får möjlighet att visa sin kvalitet. En möjlighet som de båda nog gör bäst i att ta, det är läge för det nu. Giggs är också ett alternativ här men jag tror att han får husera på kanten om Moyes skulle välja att starta Walesaren.

På just kanterna är konkurrensen emellertid betydligt hårdare. Moyes har en ganska angenäm uppgift när han ska plocka ut två av Nani, Valencia, Kagawa, Januzaj, Welbeck och ovan nämnd Walesare för spel. Här räknar jag kallt bort Young och Zaha, även om Moyes i den förstnämndes fall har visat upp ett oförståeligt stort tålamod. Kagawa och Januzaj på kanterna skulle förstås få det att vattnas i munnen på varje Unitedsupporter, men att Valencia tar en av platserna ser jag som ganska givet, vilket renderar i att vi får nöjas oss med en av kreatörerna från start. Min gissning faller på Januzaj.

Om vi tittar på statusen på backlinjen så är Vidic återigen tillgänglig för spel. Att Evans gör honom sällskap i mittlåset imorgon är ingen vågad gissning och förhoppningsvis kan Rafael spela till höger. Om inte så ersätter med all säkerhet Smalling. Lika säkert är det att Evra startar till vänster samt att anfallsparet utgörs av Rooney och van Persie – med viss reservation för att det är sämre ställt med den senare än vad undertecknad har fått för sig. Sammanfattningsvis så tror jag på en stark elva imorgon, veckomatchen i CL till trots. Detta då en poängförlust vore förödande för United och kanske framför allt för Moyes.

Cardiff City

Cardiff City

Skador Gestede
Tveksamma Cornelius, Gunnarsson, Odemwingie
Avstängda
Form
V F F O V F
Position 14 | 11 | 3-3-5 | 9-15 | 12
Bästa målskytt Campbell, Caulker, Mutch (2)
Disciplin 12 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Marshall
Turner, Théophile-Catherine, Taylor, Caulker
Medel
Whittingham, Cowie, Gunnarsson, Bellamy
Campbell

Nykomlingen Cardiff har efter förutsättningarna gjort det bra så här långt i Premier League. Tolv inspelade poäng på elva matcher får helt klart ses som godkänt och fortsätter poängen att ramla in i samma takt så kommer kontraktet inte att vara i någon större fara. Klarast lyser prestationen då man hemmaslog Manchester city med 3-2 efter en fantastisk arbetsinsats.

Spelartruppsmässigt så ligger Cardiff förstås ljusår bakom seriens mest stjärnspäckade lag. Namn som Caulker, Gunnarsson, Odemwinge, Bellamy och Unitedfostrade Fraizer Campbell återfinns emellertid i truppen. Dessa namn är också de som United bör se upp med även om Gunnarssons och Odemwinges status inför matchen är osäker.

Cardiff har förstås allt att vinna imorgon och ingen kommer att förvånas om de har elva spelare bakom bollen när United innehar densamma imorgon. Mot City visade dem sin farlighet vid fasta situationer och det gäller att Unitedförsvaret är på tårna då samt i omställningarna.

Historik

United mot Cardiff

Totalt 27 13-7-7 51-41
Ligan 26 13-7-6 50-37
Borta 13 8-1-4 22-18
Sista sex
V O V V V V
Sista sex borta
F V V F V V
1975-03-01 (FL2) United-Cardiff 4-0
1974-08-31 (FL2) Cardiff-United 0-1
1962-02-03 (FL1) United-Cardiff 3-0

Manchester United och Cardiff City har möts ett ytterst sparsamt antal gånger igenom åren. Mötena i modern tid lyser med sin frånvaro och den senaste matchen ägde rum för nästan 40 år sedan. Även om det förstås inte säger så mycket så har United ändå ett visst övertag på Cardiff då man har vunnit ungefär vartannat möte med Walesarna.

Cardiff City – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: Cardiff City Stadium, Cardiff
Tid: Söndagen den 24 november 2013, 17.00
Domare: Neil Swarbrick
Odds: United 1,60 | Cardiff 5,50 | oavgjort 3,80
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay