Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

My boy Welbz

Egentligen borde alla Unitedsupportrar gilla Danny Welbeck. Född i Manchester, fostrad i klubbens akademi och en spelare med många olika, användbara kvalitéer. Ändå är det få spelare som får så mycket kritik som Welbz.

Danny Welbeck är född i Longsight i Manchester och har spelat i klubben sedan han var åtta år. Faktum är att han ratades av City (otroligt nog), och veckan efter skrev på för United. Han har länge setts som en stor talang och folk runt omkring United har varit lyriska över hans framtidsutsikter. Efter att ha ligadebuterat med ett drömmål framför Stretford End hemma mot Stoke i november 2008 sa den då 18:årige Welbeck:

“It’s amazing really. It is what every young boy would dream of, in front of the Stretford End on my debut for someone coming from Manchester.”

Säsongen 2010/11 spenderade Welbeck, eller Welbz som han kallas av både lagkamrater och supportrar, på lån hos Sunderland och utvecklingen tog verkligen fart. Han återvände till United inför säsongen 2011/12 och tog omgående en ordinarie startplats före mer rutinerade spelare som Dimitar Berbatov, ligans skyttekung föregående år, och Javier Hernandez, sensationen från Chivas. Welbeck hade en strålande förstasäsong i United och avslutade den med tolv mål totalt.

Inför nästa säsong köpte dock Ferguson både Robin van Persie och Shinji Kagawa, två spelare som direkt gick in före Welbz på hans favoritpositioner. Men Sir Alex hann också få engelsmannen att skriva på ett nytt kontrakt och Welbeck var lyrisk:

“Playing for United is all I’ve ever wanted to do – it’s the club I’ve supported all my life.”

Det innebar att han tvingades ut på vänsterkanten under i stort sett hela säsongen, och det var en starkt bidragande orsak till att målskörden stannade på bara två mål. Det fanns dock matcher där han verkligen stack ut, och där han fick spela i sin rätta position. Hemmamatchen mot Liverpool i januari var kanske hans bästa under säsongen då han pressade sönder gästerna och även var väldigt lyckosam i Uniteds passningsspel, bland annat involverad i passningskombinationen som ledde till van Persies 1-0 mål.
Insatserna som verkligen understrykte Welbecks potential var mötena med Real Madrid i Champions League. I bortamatchen startade han till vänster men flyttades in centralt i den andra halvleken. United tog ledningen i matchen när just Welbeck nickade in Rooneys hörna. När man tittar på det målet ser det ut som ett enkelt mål från nära håll. Men faktum är att Welbz höll undan spanske världsmästarbacken Sergio Ramos i situationen, något som demonstrerar hans styrka. I Reals efterföljande match var Ramos ganska misslyckad och i England skämtades det om att han ännu inte återhämtat sig efter att ha blivit “Welbeckad”.
Till returen väckte Fergusons beslut att peta Wayne Rooney för att istället använda Welbeck i positionen bakom van Persie stort ramaskri. Men Welbz visade varför han fick förtroendet och var fullkomligt lysande. Defensivt var han extremt noggrann med att skära av alla möjligheter för Madrids regissör Xabi Alonso att styra spelet. Offensivt löpte han fram som en stridsvagn som det inte gick att få stopp på. Efter Nanis utvisning tvingades Welbeck ta hand om vänsterkanten och då tappade United Alonso, och följaktligen även matchen.

De här två matcherna symboliserade Danny Welbecks styrkor som fotbollsspelare. Han är en väldigt skicklig taktisk spelare som kan användas på många sätt för att stävja ett motståndarlags styrkor. Hans fysiska egenskaper är enorma; snabbheten, styrkan, spänsten. Tekniskt håller han också en hög nivå. Problemet för Danny är att han är forward, och forwards bedöms efter målen de gör. Welbeck gör inte nog mycket mål, och det är han garanterat den första att erkänna, men samtidigt är han inte den forwardstypen som ska bedömas enbart efter sina mål. Han gör mycket nytta för laget, men givetvis bör han regelbundet kunna göra 15-20 mål om han spelar ordinarie som forward.
United kommer inte peta van Persie och Rooney men mer speltid som forward bör Welbeck verkligen få. I säsongspremiären i år spelade han forward, och svarade för två mål. Hittills står han på tre, så målmässigt är han redan bättre än ifjol.

Igår fyllde Welbz 23 år. Han måste få chansen att spela på sin rätta position och utvecklas innan det är för sent. Blir det två säsonger till som yttermittfältare finns det en stor chans att den största forwardstalangen United fostrat på väldigt länge blir marginaliserad till en kantroll.
Ikväll mot Bayer Leverkusen saknas Robin van Persie, och Javier Hernandez har inte imponerat i sina senaste framträdanden. Jag hoppas att David Moyes ger chansen till den enda Manchesterfödde spelaren i dagens trupp, och att Welbz verkligen tar den.

Res med oss till Manchester!