Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Sunderland – United 2-1

Uniteds tredje raka 2-1-förlust är ett faktum sedan Sunderland igår kväll vann det första mötet av två i Ligacupsemifinalen. Hemmalaget tog ledningen precis före halvtidsvisslan efter att Giggs stått för ett självmål. United kvitterade några minuter in i den andra halvleken genom Vidic på hörna. Avgörandet kom drygt 10 minuter senare sedan Cleverley fällt en Sunderlandspelare vid straffområdesgränsen. Marriner signalerade för straff och Borini gjorde inget misstag från elva meter.

United kom precis som väntat till start med en, efter förutsättningarna, stark elva. Rafael var tillbaka i spel, vilket gjorde att backlinjen var helt ordinarie. Mittfältet utgjordes av Cleverley, Carrick och Giggs, flankerade av Valencia och Januzaj. Längst fram huserade Welbeck. De Gea var tillbaka mellan stolparna.

Första halvlek

Hela den första halvleken präglas av två lag som inte är överdrivet sugna på att gå framåt. Det står tidigt klart att Moyes inte är missnöjd med att få med sig ett oavgjort resultat hem till Old Trafford och inte heller Sunderland tycks vilja riskera alltför mycket. Efter en trevande inledning så jobbar sig United in i matchen och tar sakta men säkert över det mesta av bollinnehavet. Spelet på den sista tredjedelen håller dock en alldeles för låg nivå och passning på passning slås bort innan det blir tal om några målchanser.

De få gånger då Uniteds anfallsspel faktiskt kommer någonstans så är det en viss 18-åring som ligger bakom. Januzaj är ännu en gång ett stort utropstecken på planen och i den 23:minuten blixtrar han till när han först vänder bort Sebastian Larsson innan han passerar ytterligare en motståndare och blir bryskt stoppad av en tredje. Frisparken slår han själv med kraft i muren. På returen slår Carrick ett inlägg varpå Evra leker Maradona och blir varnad.

Även om den ovan nämnda sekvensen inte ens var nära att rendera i ett mål så tycks United bli lite mer inspirerat under de följande minuterna. Giggs tar hand om en boll på offensiv planhalva, driver framåt och skjuter ett skott som touchar en försvarare innan den tar i överliggaren. United bästa målchans i den första halvleken.

United är nu den dominerande laget, även om Sunderland mäktar med ett par avslut från distans. Dessa vållar emellertid inte De Gea några som helst problem. När Evra kommer framåt lite mer så får Januzaj en lekkompis. Den senare är nära ett par gånger och har en boll i nät efter att först ha skjutit ett skott som träffat Giggs och studsat tillbaka. Tyvärr så stod Walesaren offside och målet dömdes bort.

Högersidan med Valencia och Rafael skapar inte lika mycket som Evra-Januzaj, även om de visar goda tendenser vid ett tillfälle strax före paus. Januzaj och Evra vill inte vara sämre, men som så många gånger i den första halvleken slutar ett av deras försök bara i hörna. Welbeck blir ofta alldeles för ensam i straffområdet och man skulle kunna önska att någon mittfältare fyllde på lite oftare.

Det sista som händer i den första halvleken är att Marriner, högst diskutabelt, blåser för Sunderlandfrispark en bit in på Uniteds planhalva. Efter lite protester från främst Evans så slås frisparken mot Uniteds bortre stolpe. Väl där har Wes Brown löpt sig till en obevakad yta och gör det bra när han vinklar in bollen i den farliga zonen precis framför De Gea. Bardsley vräker sig fram varpå Giggs gör sitt bästa för att störa honom och det hela slutar i att den senare, olyckligt nog, är sist på bollen som rullar in i mål. Ett typexempel på ett psykologiskt jobbigt baklängesmål.

Andra halvlek

Matchen fortsätter på den inslagna vägen med United vid rodret, utan att sätta in någon toksatsning för kvittering. Trots detta dröjer det inte länge förrän bortalaget trycker in just en sådan. Vidic lyckas löpa ifrån sin bevakning vid en hörna och når högst i duell med två andra försvarare. Cleverleys hörna nickas distinkt in i mål och Mannone står helt chanslös mellan stolparna.

Fem minuter efter kvitteringsmålet så är United nära att åka dit vid en spelvändning. Borini hindras dock från att bli helt fri med De Gea då han, med Rafael i hasorna, får vinkeln krympt av Evans. Den senare står också i vägen när Borini ska ta avslut, vilket går i burgaveln. Evans gör sig dock illa vid sekvensen (jag gissar åtminstone att det var då) och får kliva av till förmån för Smalling. Sunderland skapar ännu en målchans sedan Larsson tagit hand om bollen efter en nickduell i straffområdet. Hans avslut reflexräddas av De Gea och går ut till hörna.

Någon minut senare anfaller Borini i fart på högerkanten. Cleverley, som har stått för flera viktiga bollvinster i den första halvleken, har den här gången hamnat på efterkälken. Han hinner upp Borini precis vid straffområdeskanten och kontakt emellan spelarna uppstår varpå Borini faller. Marriner friar, men den assisterande vinkar varpå Marriner blåser straff. Jag kan köpa att det är straff, även om kontakten sker precis vid straffområdeslinjen samtidigt som den är mycket knapp. Borini tar själv hand om straffen och sätter den stensäkert i nättaket.

Uniteds svar låter dröja på sig ett litet tag och när det väl kommer så är det återigen genom vänstersidan. Januzaj får bollen av Welbeck, viker inåt och skjuter ett skruvat skott som inte kan ha varit alltför långt ifrån Mannones vänstra kryss. Något senare får Cleverley bollen av Carrick en bit in på Sunderlands planhalva. Han dribblar av både en och två spelare innan han, i ett fint skottläge, tvekar lite och håller inne med skottet lite för länge varpå en Sunderlandförsvarare kan täcka det när det väl kommer. Sekvensen är det sista Clevs hinner med då han sedan ersätts av Fletcher.

Med 15 minuter kvar så vaknar Valencia helt plötsligt till liv. Hans inlägg bäddar, via en nickpassning signerad Fletcher, för en Januzajvolley i straffområdet som går en liten bit utanför. Två minuter senare bryter ecuadorianen en passning på offensiv planhalva, sätter fart och får tillbaka bollen av Welbeck. Han väljer sedan att slå ett inlägg efter marken som Januzaj skickligt skarvar mot mål i farten. Bollen går en halv meter över ribban.

Med fem minuter kvar så sjunker Sunderland ner i knät på Mannone. United har svårt att komma till och förlitar sig gång på gång på Giggs inläggsfot. Även om inläggen är bra så leder det inte till några målchanser. I den 90:e matchminuten lyckas United skapa lite tryck när man behåller bollen efter ett par misslyckade hörnor. Det hela slutar med ett stenhårt Carrickavslut som seglar över ribban med någon meters marginal. Domaren signalerar för fem minuters stopptid men Sunderland lyckas maska bort säkert två av dessa minuter. Marriner låter, helt riktigt, spelet fortgå 45 sekunder efter det att klockan passerat 95 minuter, men blåser sedan av vid precis när United har skapat en hörna. Troligen påverkas han av publikens burop.

Avslutande tankar

Känslan är att United begränsas något av vad som verkar vara Moyes försiktiga taktik. Många gånger finns lägen att trycka fram lite mer folk och skapa oreda i Sunderlands straffområde, men dessa tillfällen tas inte tillvara på ordentligt. Senast Welbeck agerade ensam anfallare i Ligacupen, i kvartsfinalen mot Stoke, så lämnades han alldeles för ensam längst fram och just detsamma skedde igår. Welbeck kom i den här matchen ner en del för att göra sig spelbar och delta i spelet. Vid de tillfällen är det viktigt att någon tar en löpning för att straffområdet inte ska vara helt utan Unitedspelare. I övrigt så kan vi konstatera att Uniteds spel nästan uteslutande kretsade kring Januzaj. Hur roligt det än är att se en framtida stjärna födas så vore det önskvärt om andra, betydligt mer rutinerade spelare, kunde ta sitt ansvar. Förlusten till trots så är jag övertygad om att United vänder det här på Old Trafford. Ligacupen kan vara vår enda möjlighet till en titel i år och en eventuell finalseger mot city vore förlösande för United i allmänhet och Moyes i synnerhet.

United
De Gea – Rafael, Vidic, Evans, Evra – Valencia, Cleverley, Carrick, Giggs, Januzaj – Welbeck

Byten:
Smalling för Evans (61´)
Fletcher för Cleverley (74´)
Hernandez för Valencia (87´)

Sunderland
Mannone – Bardsley, Brown, O’Shea, Alonso – Larsson, Cattermole, Ki – Giaccherini, Fletcher, Borini

Byten:
Johnson för Giaccherini (56´)
Altidore för Fletcher (72´)

Publik: 31 547
Domare: Andre Marriner

Res med oss till Manchester!