Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Juan Mata är Unitedspelare

Formaliteterna är avklarade. Juan Mata är numer en Unitedspelare. United betalar 37,1 miljoner pund för spanjoren, vilket gör honom till klubbens dyraste spelare någonsin.

Juan Mata

Född: 28 april 1988 i Villafranca Montes de Oca, Burgos, Spanien
Längd/vikt: 170 cm/63 kg
Position: Offensiv mittfältare
Till United: Den 25 januari 2014, från Chelsea (37,1 miljoner pund)
Karriär: Real Madrid B (2006-2007, 39 matcher/10 mål), Valencia (2007-2011, 174/46), Chelsea (2011-2014, 135/33), Manchester United (2014-)
Landskamper/mål: 32/9

Mata kom till Manchester på lördagen för att genomföra den obligatoriska läkarundersökningen och signera sitt personliga kontrakt. De detaljerna är nu alltså avklarade och Mata är en Unitedspelare.

Mata är 25 år gammal och spansk landslagsman. Han kommer närmast från Chelsea och behöver egentligen ingen närmare presentation. Han är en vänsterfotad offensiv spelare som gör många mål och skapar många målchanser. Han kommer mest troligt att debutera då United möter Cardiff på tisdag, förhoppningsvis går han direkt in i startelvan.

David Moyes andra nyförvärv blir alltså Uniteds dyraste spelare någonsin. United bekräftar, för ovanlighetens skull, att övergångssumman är 37,1 miljoner pund. Moyes är förstås belåten:

”Juan är en av de bästa playmakers som finns i fotbollen idag och det är en riktigt glädje att ha säkrat hans signatur. Han har haft en stor del i Chelseas framgångar på sistone, med notabla 28 assist och 32 mål under sina två senaste Premier League-säsonger.

”Jag har blivit imponerad av den upprymdhet han har visat för att vara en del av det nya Manchester United. Jag vet att våra fans har beundrat Juan för en ganska lång tid nu, han har alltid spelat bra mot oss, och jag vet att de kommer att vara belåtna att se honom i rött för United, med början på tisdag.”

Mata själv var förstås mycket belåten då övergången offentliggjordes:

”Jag är överlycklig över att gå till United. Jag har haft några väldigt lyckliga år i Chelsea men tiden har kommit för en ny utmaning. United är den perfekta platsen för mig och jag är belåten över chansen jag har för att vara en del av nästa fas i klubbens historia.

”Chelsea är en toppklubb och jag har många vänner där men du kan inte tacka nej till chansen att gå till Manchester United. Jag ser fram emot att hjälpa laget att bli framgångsrikt de kommande åren.”

Mata har spelat i Champions League för Chelsea under säsongen och kommer således inte att få representera United i den turneringen den här säsongen. Det är ännu oklart vilket tröjnummer Mata kommer att få i United, men då nummer 7, 8 och 9 är lediga förefaller det vara troligt att det blir något av dem.

Att Mata är nöjd över bli en Unitedspelare bekräftas om inte annat då han redan har uppdaterat sin status på sociala medier – som Twitter (@juanmata10) och Facebook (JuanMataOficial) – till att reflektera det faktum att han nu tillhör United.

Även Matas nya lagkamrater är nöjda över Uniteds senaste nyförvärv. Robin van Persie, David de Gea och Rio Ferdinand har samtliga välkomnat Mata till United.

Van Persie antyder dessutom att han själv är redo för comeback på tisdag:

De Gea visade dock prov på osedvanligt dålig smak då han kritiserade Matas klädstil:

Välkommen till Manchester United, Juan Mata!


Källor: Manutd.com, @ManUtd