Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Mata presenterad

Manchester United använde presskonferensen inför tisdagens match mot Cardiff för att officiellt presentera Juan Mata som Unitedspelare. Både Mata och David Moyes var förstås på plats. Det avslöjades att Mata kommer bära nummer 8 i United. I övrigt såg David Moyes fram emot tisdagens match och han berättade att trion Fellaini, Rooney och Van Persie är tillbaka i träning.

”Jag tycker att nummer 8 är ett fantastiskt nummer. Jag gillar det numret. Jag vet att 7 är ikoniskt här men jag pratade med David om det och vi bestämde att 8 är ett bra nummer för mig. Förhoppningsvis kommer det att ge mig tur,” förklarade Mata valet av tröjnummer.

Annars var det förstås bara positiva ord från Mata som ser fram emot utmaningen i United:

”Att komma hit är fantastiskt för mig. Jag känner mig väldigt glad att vara här och få chansen att spela för en massiv klubb. De sex sista månaderna i Chelsea var lite svåra för mig men nu är jag väldigt glad och ser fram emot att vinna så många titlar som jag kan med den här klubben. Jag är säker på att det kommer att vara en fantastisk tid för mig.

”Manchester United är en massiv klubb med fans världen över och det här kommer att bli en stor utmaning. Men jag gillar pressen. Jag tycker att den är bra för en fotbollsspelare som försöker förbättra sig. Folk förväntar sig stordåd av mig och jag ser fram emot det.

”Det jag gillar mest med den här klubben är klubbens karaktär. Jag tror att om någon annan klubb skulle vara i den här positionen i ligan, jag tror att det skulle vara väldigt svårt att komma tillbaka och ta förstaplatsen, men den här klubben kan göra det.

”Jag tycker att det kommer att vara fantastiskt för min karriär också. Det är ett stort steg och jag tror att allt kommer att bli bra. Med truppen vi har här, med spelarna som kommer i sommar, allting kommer att bli bra och jag är säker på att den här klubben kommer att vara framgångsrik.”

Mata om sin position

”Jag tycker att det är en fråga för [Moyes]. Jag är nöjd att spela var som helst. Jag vill försöka mitt bästa för att göra assist och mål och jag kommer att göra mitt bästa för att förbättra mig som spelare, att växa, att hjälpa laget så mycket som jag kan.”

Mata om att spela med Rooney

”För mig är han en av de bästa spelarna någonsin i det här landet. Han är otrolig. Han kan göra mål och han kan spela fram till mål. Jag kommer att försöka sammanlänka med honom. Jag kommer att försöka hitta hålet i motståndarnas försvar, att vara i de positioner jag måste vara i för att assistera anfallarna.”

Mata om Chelsea

Reportrarna på plats ställde frågor för att få Mata att kritisera Chelsea eller Jose Mourinho men den vältaliga spanjoren undvek den fällan med bravur:

”Jag tycker att det är fotboll. I fotboll är allting möjligt, nästan allt är möjligt. För att vara ärlig så var de två första säsongerna i Chelsea fantastiska för mig. Jag kände mig hemma så snabbt, fansen var otroliga mot mig, klubben, allting.

”Så de sex sista månaderna var svåra eftersom jag inte spelade så mycket som jag ville men jag respekterar det. Jag menar, Jose är en väldigt bra manager, truppen är otrolig, de är riktigt, riktigt bra spelare, de har en av de bästa trupperna i Premier League. Så jag respekterade alla mina lagkamrater och jag försökte bara göra mitt bästa på varje träning och i varje match under de minuter jag fick.

”Men när Manchester United kom var det en fantastisk möjlighet för mig att gå vidare med min karriär.”

Går han till en större klubb?

”Jag känner att det är en massiv klubb. För att vara ärlig, ända sedan jag kom, träningsanläggningen, fansen, klubben, allt är massivt, så jag är väldigt glad att vara här. Manchester är i Premier Leagues historia givetvis det lag som har vunnit flest titlar och jag tycker att det kommer att bli fantastiskt och jag är väldigt glad för det.”

Moyes om Mata

”Jag är överlycklig. Jag fick reda på det för en månad eller två sedan att det kunde vara möjligt men jag trodde aldrig att vi skulle lyckas ro hem det. Och jag har faktiskt sagt under alla presskonferenser att jag inte trodde att vi skulle få chansen att göra många affärer i januari.

”Jag trodde inte att spelarna som vi skulle vara intresserade av skulle vara tillgängliga. Men när vi fick upp ögonen för att det fanns en chans att Juan skulle bli tillgänglig så gick vi för det direkt. Och grattis till klubben och Ed Woodward som fick igenom affären, och vi är mycket nöjda att ha honom här.”

Moyes om ytterligare nyförvärv

”Jag tror att jag sa när jag kom hit att vi skulle ha en tuff sommar, att det fönstret skulle vara tufft. Vi har haft en chans att titta på alla, vi är bara i nästa fönster. Jag har redan sagt att vi kommer att göra förändringar och Juan är den första.

”Jag tror att vi kommer att titta på att göra både [värvningar och lagbygge] som en del i vår återbyggnadsprocess som pågår. Men det kommer också att bli fler spelare som Juan i framtiden, jag har ingen tvekan om det.”

Han tror dock inte på fler nyförvärv i det här transferfönstret:

”Nej, jag sa att jag tror att det mesta av det kommer att vara närmare sommaren nu. Du vet aldrig då saker kan förändras och om de gör det kommer vi att vara där. Men min magkänsla säger att det kommer att vara i sommar.”

Moyes om Rooney

Den senaste tiden har det spekulerats i att Wayne Rooney är på väg att skriva på en kontraktsförlängning. Här väljer Moyes dock att inte säga något och han lägger ansvaret på andra parter:

”Jag har lämnat det till Ed [Woodward], Wayne och hans rådgivare. Vi kommer att ge er en uppdatering när tiden är inne.”

Skadeläget

Moyes ville inte avslöja att Mata kommer att spela imorgon: ”[Jag] kommer att fatta beslut om det imorgon.” Moyes berättade dock att Mata var med på måndagens träning. Att Mata kommer att delta får ses som en självklarhet. Jag tippar att han spelar från start men det är väl inte uteslutet att han börjar på bänken.

På den träningen fick Mata sällskap av trion Marouane Fellaini, Wayne Rooney och Robin van Persie, som således närmar sig spel. Om det sker redan imorgon återstår att se, men det är hur som helst positiva nyheter.

Det har ryktats om att Michael Carrick kan bli borta en månad efter skadan som han ådrog sig mot Sunderland i onsdags. Där fick vi dock ingen uppdatering.

Moyes om Solskjaer

På en presskonferens som mestadels handlade om Juan Mata blev diskussionen om morgondagens match mot Cardiff något marginaliserad. Det blir dock återkomst till Old Trafford för legenden Ole Gunnar Solskjaer som ju numer är manager för Cardiff:

”Ole kommer att få ett fantastiskt mottagande och han förtjänar det. Han är en legend här för vad han har gjort, hans mål som avgjorde Champions League-finalen och överlag har han varit en fantastisk ambassadör för United. Och med all rätt kommer han att få ett fantastiskt mottagande.”


Källor: Manutd.com, Skysports.com, Rednews.co.uk