Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Arsenal – United 0-0

United kryssade borta mot Arsenal på Emirates efter en mållös match. Van Persie var den som var närmast att näta för United men Szczesny stod i vägen båda gångerna. Även De Gea visade upp ett gediget målvaksspel när Arsenal pressade på under den andra halvlekens andra hälft

United kom till start med en ganska väntad elva. Moyes valde att göra två ändringar från Fulham-matchen. Valencia spelade istället för Young och Cleverley ersatte Fletcher.

Första halvlek

United bjuds på en målchans nästan omedelbart. Rooney gör ett bra jobb i pressen och Arteta får bollen av Szczesny i en prekär situation. Han är ovetandes om att RvP är strax bakom honom och holländaren kan enkelt stjäla bollen. Fri med Szczesny får han tyvärr inte på så mycket till avslut utan målvakten kan tämligen enkelt ta hand om skottet.

Någon minut senare är det Uniteds tur att släppa till ett bra läge. Wilshere gör det visserligen bra men Vida går bort sig alldeles för enkelt. Som tur är så finns Smalling strax bakom och han täcker Wilsheres. Vidic övertygar inte heller på den efterföljande hörnan då han helt missar i markeringen av Giroud. Fransmannen missar lyckligvis lika mycket i sitt nickförsök och bollen går ett par meter utanför.

Det står tidigt klart att Moyes planerar att låta Arsenal stå för det mesta av bollinnehavet medan United ska försvara sig med många spelare och samtidigt vara redo att ställa om snabbt. Även om lägen för omställningar inte saknas under de inledande 15 minuterna så är passningsspelet hos bortalaget av för låg kaliber för att det ska bli några. De gånger då United anfaller så är det främst via kanterna. Rafael kommer fram bra vid ett tillfälle och får in ett lågt inlägg mot den första stolpen men van Persie är för hårt bevakat för att kunna vinkla bollen mot mål. Strax dessförinnan så har ett skott från Rosicky ändrat riktning via Vidic ryggtavla och nästan ställt DDG som var på väg åt fel håll. Spanjoren hinner dock ändra riktning och kan plocka bollen.

Någon vars skicklighet begränsas något av Uniteds försiktiga taktik är Mata. Han har ett – i mitt tyckte – på tok för lågt utgångsläge. Efter knappt tjugo minuters spel så får han för första gången bollen rättvänd på offensiv planhalva och detta resulterar omedelbart i att van Persie får ett läge, som förvisso inte förvaltas särskilt väl då hans högerskott är långt ifrån att gå på mål.

Halvleken löper på i samma anda. Arsenal har bollen och United kommer framåt lite då och då via sitt kantspel som på sin höjd leder till några resultatlösa hörnor. Arsenal lyckas inte heller bryta igenom och är inte närmare ett ledningsmål än vad United är. Hemmalaget skapar också några hörnor och har därtill ett par skott utifrån.

Mot slutet av halvleken tätnar kampen på mitten. Frisparkarna blir fler och avbrotten för behandling av spelare (främst i hemmalaget) som har ont avlöser varandra. Detta resulterar givetvis i att spelet blir hackigt. Med fem minuter kvar så ligger både Rafael och Giroud ned och den förra ser ut att ha smärtor i huvudet. Mycket tråkigt då Rafael sett bra ut så långt. Rio börjar värma men bytet kommer inte före halvtid. Rafael är väldigt involverad i spelet – och gör det bra – också mot slutet av halvleken, men stundtals tar han sig för huvudet.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleds med att Rafael tvingas kliva ut på grund av den smäll som han ådrog sig i samband med närkampen med Giroud. Ersättare är Rio Ferdinand, vilket i sin tur innebär att Smalling, som gjort det bra som mittback, flyttas ut till högerbacksplatsen. Inledningen av halvleken är avvaktande från båda lagen, även om Arsenal fortfarande är det lag som ser mest av bollen. United försvarar bra men med mycket folk och anfallsspelet blir därefter.

Drygt femton minuter in i halvleken så får Arsenal lite fäste på Uniteds planhalva och kan skapa några skapliga chanser. Den som sticker ut mest är Koscielnys nick på en hörna vilken nickades bort på mållinjen av Valencia. United är tämligen tillbakapressat under några minuter men Vidic avvärjer Arsenals försök att lyfta in bollar mot Giroud. United svarar genom att iscensätta en kontring via trion Rooney, Valencia och RvP men den sistnämnde lyckas inte nå bollen före Szczesny.

Özil och kanske framförallt Cazorla är de spelare i Arsenal som oftast sätter igång de anfall som United får mest problem med. Bättre koll har man (Smalling) emellertid på Rosicky samtidigt som Vida allt som oftast rensar bort de bollar som är avsedda för Giroud. Även om Glenn Strömberg inte har glömt Vidic matchinledning så visar serben att han har skärpt till sig. Något senare så inträffar dock ännu ett fall i ämbetet när Giroud är ruskigt nära att styra in 0-1. Sagna´s inlägg studsar dock förbi Giroud och förblir utan touch i målgården innan den går ut över kortsidan.

Med kvarten kvar väljer Moyes att ta ut Mata och sätta in Januzaj och strax senare ersätter Young Valencia. Mellan bytena hinner bortalaget skapa sin bästa chans under matchen. Det är Carrick som vinner boll för att sedan hitta en rättvänd van Persie en liten bit in på Arsenals planhalva. RvP accelererar och spelar ut bollen till Rooney som är placerad till höger, precis utanför straffområdet. Rooney avvaktar lite innan han slår ett finfint inlägg mot den bortre stolpen. Holländaren störtar fram och avslutar skickligt med huvudet. Tyvärr så gör Szczesny en fantastisk enhandsräddning och United kommer aldrig närmare en vinst än så.

Arsenal hinner däremot skapa ett par vassa chanser till. Den första kommer till följd av hemmalagets sylvassa direktpassningsspel. Unitedförsvaret hinner inte alls med men De Gea står för en jätteräddning. Innan domare Clattenburg blåser av så hinner spanjoren med ännu en fin prestation när han limmar Cazorlas skott. Det sista som händer i matchen är att Arsenal bjuder United på ett tre-mot-tre-läge men det rinner ut i sanden efter att Rooney förivrat sig något och försökt bryta igenom på egen hand.

Avslutande tankar

Båda lagen hade få möjligheter men några av dem var vassa nog för att vinna matchen. Arsenal chanser var flest och kanske också vassast. Hemmalaget var dessutom det spelförande laget medan United främst såg till att försvara sig väl samtidigt som man var redo att sätta igång spelvändningar. United lyckades hålla nollan mot ett av seriens bästa lag, vilket vi ju inte har blivit bortskämda med den här säsongen, men faktum är att man förlorade mer än vad man vann på att rikta in sig på att få med sig en pinne hem till Manchester. Jag hade gärna sett United gripa det sista halmstrået och gå för tre poäng i syfte att försöka hänga på i jakten på en CL-plats. Att flytta upp Matas utgångsposition och/eller att ha kvar honom på banan när Januzaj byts in hade varit välkomna förändringar från Moyes mot slutet av matchen, men istället valde han att ta Mata av banan. 0-0 på Emirates är förstås ett helt okej resultat men dessvärre innebar Spurs och Liverpools segrar att avståndet även till dessa lag börjar bli alldeles för stort.