Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Newcastle – United 0-4

United åkte till Newcastle och hämtade tre enkla poäng. Juan Mata var Uniteds segerorganisatör med två mål och en assist. Javier Hernandez och Adnan Januzaj gjorde också mål för United medan ingen alls gjorde mål för Newcastle.

Väldigt lite hade hänt när Darren Fletcher i den 38:e matchminuten blev fälld en halvmeter utanför Newcastles straffområde. Juan Mata tog hand om frisparken och han gjorde det delikat genom att skruva den över muren och in i mål, någon decimeter från kryssribban. Målvakten Elliot var, som de flesta målvakter hade varit, chanslös. Mata firade målet genom att springa till avbytarbänken och krama David de Gea. Här måste vi förstås nämna att De Gea för ett par år sedan räddade en nästan identisk frispark från just Mata, då United vände 0-3 till 3-3 mot Chelsea på Stamford Bridge, en räddning som på många sätt blev vändpunkten på De Geas Unitedkarriär.

Den här lördagseftermiddagen behövde De Gea inte göra en enda räddning. David Moyes valde att vila De Gea inför returmatchen mot Bayern på onsdag. Istället fick Anders Lindegaard spela Premier League-fotboll för första gången den här säsongen. Om Lindegaard kände att han på allvar konkurrerade om att vara förstamålvakt i United den där gången för två år sedan, så är han nog nu medveten om att han bara kan få speltid om De Gea vilas eller skulle bli skadad.

Lindegaard gjorde dock en mycket bra match på St James’ Park. Han gjorde en viktig räddning då det fortfarande stod 0-0 och följde upp det med två utmärkta räddningar då United hade gått ifrån till 3-0. Lindegaard var dessutom involverad i Uniteds 2-0-mål. Den andra av de två räddningarna vid 3-0 var riktigt svettig, då Cisse fick fritt skottläge på målområdeslinjen – Lindegaard slängde sig och lyckades få en hand på bollen och styrde bollen till hörna.

Moyes hade valt en reservbetonad startelva den här eftermiddagen, illustrerat av att Lindegaard stod i mål. Carrick vilades helt, liksom Welbeck och Ferdinand. Vidic satt på bänken hela matchen medan det redan på förhand var klart att Rooney skulle missa matchen med en tåskada. De Gea, Carrick och Welbeck kommer förstås att ingå i Uniteds startelva på onsdag, men det skulle förvåna om Moyes väljer Ferdinand bredvid Vidic.

Chris Smalling spelade mittback bredvid Phil Jones idag och Uniteds mittförsvar stod för en stabil insats. Om inte Rafael kan spela i München lär Smalling ta högerbacksplatsen då, medan Vidic torde gå in bredvid Jones. Antonio Valencia vikarierade som högerback idag och gjorde ett godkänt arbete även om han, som vanligt, gör något misstag som en van högerback inte gör.

På mittfältet matchades Marouane Fellaini tillsammans med Fletcher. Fletcher tog, som så ofta, ett stort ansvar på planen, medan Fellaini mestadels viftade med sina armbågar. Fellaini var dock den som blev utbytt när matchen var avgjord och mycket tyder på att det blir han som får chansen bredvid Carrick i München.

Offensivt fick Shinji Kagawa på nytt chansen tillsammans med Mata och duon fortsätter att kombinera mycket bra. När Ashley Young blev skadad redan efter en kvart, de initiala rapporterna är inte positiva, kastade Moyes in Adnan Januzaj och farten bakom spetsen Javier Hernandez ökade ytterligare.

Bara några minuter efter Matas 1-0 fick Hernandez, som borde ha blivit avblåst för fult spel, chansen att göra 2-0 då han frispelades av Kagawa men stolpen räddade Newcastle den gången.

Uniteds 2-0-mål skulle dock inte dröja länge. Lindegaard sparkade långt och Coloccini misslyckades med sin nickmottagning och bollen föll till Kagawa som upptäckte att Chicharito var på språng. Japanen tänkte snabbt och drog till med en djupledsnick istället för att försöka kontrollera bollen och se möjligheten gå förlorad. Chicharito sprang snabbt men kom lite ur vinkel. Han tänkte dock till och valde att spela in bollen i mitten istället för att avsluta och bollen ramlade till Mata som läckert lurade både back och målvakt för att sedan rulla in bollen i mål.

Kagawa och Chicharito var inblandade även när United gjorde 3-0. Januzaj inledde anfallet med en djupledspassning till Kagawa som levererade ett inspel som Chicharito stötte in i mål.

På tilläggstid skulle United också göra 4-0. Januzaj fick bollen av Nani och spelade fram till Mata som väggspelade med en klackspark varpå Januzaj behärskat kunde rulla in bollen i mål.

Under avslutningen ställde United upp i en 4-1-4-1-formation med inhopparna Nani och Januzaj på kanterna medan Kagawa och Mata spelade centralt framför Fletcher. Det var förvisso en kort sekvens i en redan avgjord match men det är ändå en intressant uppställning som jag hoppas att Moyes testar på nytt.

United vinner alltså med 4-0 och när man ser den här matchen går det definitivt att förstå varför United faktiskt är ligans bästa bortalag. Motståndet var förvisso inte bra men det ska inte förringa Uniteds insats. Det var lite sömnigt inledningsvis men i andra halvlek spelar United riktigt bra och underhållande fotboll. Kagawa trivs som sagt tillsammans med Mata och när man dessutom slänger in Januzaj och Chicharito i mixen blir det automatiskt en fartfylld fotboll från United.

Mata stod alltså för två mål och en assist och var utan tvekan Uniteds bästa spelare. Det tog någon månad men nu verkar han ha hittat sin plats i United och han visar varför United valde att betala 37 miljoner pund för honom. Det är väldigt mycket kvalitet i Matas ageranden och nu börjar förståelsen för lagkamraterna sitta där. En simpel analys är att det har lossnat för Mata efter att Van Persie blev skadad och Mata fick chansen centralt. Jag tror inte att det är riktigt så enkelt men att han trivs bättre centralt är åtminstone en del av förklaringen. Nu återstår det så pass lite tid av den här säsongen att Moyes inte behöver fundera på just det men på sikt är det en utmaning att få ut maximalt av Rooney, Mata och Van Persie samtidigt.

Värt att notera är att James Wilson satt på bänken för United idag. Wilson gör en fin säsong i Uniteds ungdomslag, med 14 mål på 16 matcher för U18 och U19 samt fem mål på sju matcher för U21, och är utan tvekan ett framtidshopp för United. Wilson, som föddes i december 1995, spelar som anfallare och och fångade Uniteds intresse redan som sjuåring. Nu fick han för första gången vara en del av a-lagstruppen. Kanske får han speltid redan under säsongsavslutningen, annars lär han definitivt få det under försäsongen i sommar.

Just försäsongen är i nuläget tämligen oviss. Möjligheten är stor att United slutar sexa i ligan, vilket skulle innebära kval till Europa League. Det kvalet krockar med Uniteds planerade försäsongsmatcher i USA och United har varit väldigt noga med att inte diskutera hur man skulle hantera en sådan krock.

United ligger för närvarande just sexa i ligan, även om sjuan Tottenham har en match mindre spelad. United har tre poäng upp till Everton, som dock har två matcher mindre spelade, och sju poäng upp till Arsenal, som har en match mindre spelad.

Men nu flyttas Uniteds fokus återigen till Champions League. Måhända för sista gången på åtminstone ett och ett halvt år men efter 1-1 i hemmamatchen mot Bayern är det åtminstone inte avgjort på förhand. För ett avancemang krävs ett smärre mirakel av United men det finns fortfarande massor av kvalitet i den här Unitedtruppen och Manchester United är aldrig chanslösa.