Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ryan Giggs om tränaryrket

I en exklusiv intervju med Thefa.com diskuterar Ryan Giggs tränaryrket och hans filosofier som tränare. Här ger vi er det bästa från intervjun.

Efter tidernas främsta spelarkarriär bestämde sig Ryan Giggs i maj för att lägga skorna på hyllan och koncentrera sig en karriär som tränare. Han fick en första inblick i arbetet den gångna säsongen då han först var spelande tränare i David Moyes tränarstab och sedan var tillfällig spelande manager under slutet av säsongen. Den närmaste framtiden kommer Giggs att vara assisterande manager till Louis van Gaal i United. Den senaste tiden har Giggs kompletterat sin tränarutbildning på St George’s Park, det engelska förbundets träningscenter.

Den korta tiden som ansvarig för United gav honom insikten att han fortfarande inte är riktigt redo att vara manager. Han får nu en utmärkt möjlighet att lära sig av Louis van Gaal. Dessutom har han ju under många år kunnat studera hur Sir Alex Ferguson har arbetat.

När jag tog jobbet där var det många saker jag var riktigt nöjd med, men det var några småsaker där jag tänkte ‘jag är inte riktigt redo för det här’. Eller, det var inte det att jag inte var redo för det, men att jag kunde dra nytta av lite mer erfarenhet.

Jag har fått den erfarenheten från Sir Alex, men förra året spelade jag fortfarande så jag fokuserade inte riktigt på tränarrollen och den andra sidan av saker. Det här året kan jag helt och hållet fokusera på det och lära mig från någon som har varit manager på toppen i så många andra länder. Det har varit en bra sak att jag har varit med Sir Alex under så lång tid men också att jag nu får se även hur andra människor arbetar. Jag fick en bit av David Moyes och nu Louis van Gaal det här året.

Om tiden som tillfällig manager i United

Ryan Giggs var bara manager för Manchester United i fyra matcher, men han upptäckte att jobbet var tufft. Han förklarar också hur han agerade med tanke på att han nu var ansvarig för sina lagkamrater.

Ja, jag menar, det var bara så mycket att göra. Innan träning är du på plats halv åtta och när klockan var halv elva var du slutkörd.

Eftersom jag fortfarande var en spelare ville jag säkerställa att spelarna visste att jag var klubbens manager och få den distansen från dem initialt. För att säga: ‘Jag deltar inte i träningen, jag tittar på för att se vad ni gör.’ Du kan egentligen inte göra det om du är involverad.

Initialt var det min känsla. Att inte vara involverad i träningen och se hur de alla presterade. Majoriteten av grabbarna var alla friska så jag hade mycket att välja från, så jag ville få en ordentlig titt. Om du är involverad och i mitten av det får du inte riktigt samma koll.

Om att ge unga spelare chansen

Under sin korta tid som ansvarig passade Giggs på att låta James Wilson och Tom Lawrence debutera i a-laget. För Wilson blev det som bekant en drömdebut med två mål, men även Lawrence stod för en bra insats.

Giggs menar att det är lättare att ge unga spelare chansen i en klubb som United, då de unga spelarna kan dra nytta av den erfarenhet och kvalitet som finns i laget. Samtidigt kan man inte bara ge spelare chansen för sakens skull, spelarna måste först visa att de förtjänar en chans.

Jag hade tur i det avseendet att jag kunde få balansen rätt med riktiga topp-, toppspelare och att kasta in en ung spelare i United. Jag hade den bufferten, lyxen att göra det. Men jag har växt upp med den filosofin så jag kommer inte att bara kasta bort det.

Jag var en ungdom en gång och jag fick chansen och det är vad allt handlar om som en ung grabb. Om du får en chans så måste du ta den. James gjorde definitivt det och Tom gjorde det också briljant. Jag var riktigt glad för deras skull. Men det var inte så att jag bara kastade in dem, jag hade faktiskt sett dem spela och träna i veckan upp till matchen och de såg inte bortkomna ut. Så om du är bra nog så är du gammal nog.

Om betydelsen av tränarutbildning

Nu har Giggs tagit de sista stegen för att få en Uefa Pro Licence. För att kunna arbeta som tränare på elitnivå är det ett krav att man har en sådan licens, även om det händer att före detta spelare får dispens. Proffslicensen är det sista steget på tränarutbildningen och Giggs menar att det underlättade att han hade genomgått de första kurserna när han fick chansen som ansvarig i United.

Det hjälpte mig, det gjorde det. Det hjälpte mig att få självförtroende i att prata inför spelarna och att hålla möten och strukturera veckan vad gäller träning. Det är smått och gott som vi har gjort på kursen som du naturligtvis kan ta med dig till jobbet.

Då det går framåt blir du van med folket du är med och får mer självförtroende för att göra saker framför dem. Det är fortfarande det där nervösa elementet eftersom jag fortfarande är ganska ny på den här typen av arbete.

Om att tänka fotboll dygnet runt

Alla managers behöver en hobby, min är fotboll,” sa Sir Matt Busby en gång i tiden. Giggs medger att han som tränare hade svårt att koppla bort fotbollen.

Fotboll ska vara den första prioriteringen, men ibland är det inte det. Jag var bara där tre veckor och några av de här grabbarna har varit i yrket i flera år. Du slits från stolpe till stolpe och du kan inte slappna av. Du tänker konstant, medan du som spelare bara tränar, slappnar av och gör dig redo för match.

Det är så stor skillnad. Som en manager tänker du på saker 24/7 och den här kursen hjälper dig definitivt att hantera det.


Läs intervjun i sin helhet på Thefa.com.