Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Swansea City

Äntligen. Vi har väntat och vi har längtat. Nu är premiären äntligen här. Trainer-coach Louis van Gaal gör sin första riktiga Unitedmatch då Manchester United tar emot Swansea City på Old Trafford.

Äntligen ska den hemska säsongen 2013/14 en gång för alla förpassas till historieböcker som aldrig ska öppnas. Tevebolagen har haft den goda smaken att låta United vara först ut i premiären. Detta borgar för en trevlig Premier League-helg, såtillvida att Van Gaals pojkar gör sitt jobb.

Avspark lördag 13.45 är det som gäller, men det vet ni ju redan. För den som ska se matchen på svensk teve är det Viasat Fotboll eller Viaplay som gäller.

Manchester United

Efter en galet positiv försäsong handlar statusrapporten nu enbart om skador. United har enligt Louis van Gaal nio spelare på skadelistan. Detta är dock inget som i någon större utsträckning bekymrar Van Gaal: “Nio spelare skadade och jag är inte nervös.

Det är inte helt klart vilka de nio skadade spelarna är. Van Gaal namngav målvakten Sam Johnstone, anfallaren Danny Welbeck samt försvararna Antonio Valencia (Van Gaal kallar honom försvarare, då gör vi också det), Luke Shaw och Jonny Evans. Vi vet sedan tidigare att Michael Carrick är borta till mitten av september, vilket gör det till sex spelare. Ett rimligt antagande är att även Anderson kan adderas till skadelistan.

De två återstående spelarna på listan skulle kunna vara Rafael da Silva och Robin van Persie. Rafael lämnade ju USA-turnén skadad men i en intervju med MUTV sa Van Gaal att högerbacken är spelklar igen. Robin van Persie är inte skadad, men Van Gaal har bekräftat att anfallaren inte är aktuell för spel så det är möjligt att Van Persie inkluderas bland de skadade.

Nani skulle i och för sig kunna vara bland de skadade, baserat på inget annat än det faktum att han inte medverkade mot Valencia.

Det är förstås möjligt att någon av spelarna mirakulöst tillfrisknar. När Sir Alex Ferguson var manager hände det ju titt som tätt. Men trainer-coach Van Gaal har ännu inte ljugit för oss och så länge han inte gör det litar vi på honom.

Om vi utgår från att ovan nämnda spelare, Rafael inkluderad, är otillgängliga borde det inte vara så värst svårt att gissa en startelva.

David de Gea står förstås i mål, det hade han nog även gjort med två brutna armar.

I backlinjen är Smalling och Jones givna och indikationen från försäsongen säger att Tyler Blackett är självskriven som tredje man där bak då Evans är otillgänglig. Man skulle kunna argumentera för att Darren Fletcher kan gå ner som mittback, men det verkar inte vara aktuellt.

Som vingbackar är det upplagt för Young och Reece James, om nu inte Rafael går in och spelar första 20 i väntan på en ny skada. På det centrala mittfältet arbetar vicekapten Fletcher förträffligt tillsammans med Ander Herrera. Offensivt hittar vi Mata bakom Hernandez och kapten Rooney.

Vad finns det för alternativ? Tja, Cleverley kan gå in på mittfältet. Belgarna Fellaini och Januzaj gjorde ju säsongsdebut mot Valencia och är förstås aktuella för spel, även om Van Gaal verkar vilja skynda långsamt.

Ikväll sitter vi och hoppas att James Wilson inte kommer till spel för U21, då det i så fall indikerar att han är aktuell för truppen till morgondagens match.

Om Blackett och James startar så innebär det att två egna produkter gör a-lagsdebut från start i samma match. Sånt måste man älska! Van Gaal säger att de inte skulle få spela om han inte litade på dem och han ger ett avslappnat intryck trots skadesituationen.

Darren Fletcher vet vad som gäller: ”Vi är ute efter att vinna ligan. Du börjar varje säsong i Manchester United med målet att vinna ligan. Jag tycker inte att den här klubben någonsin ska gå i fällan att vara nöjd med att sluta topp fyra. Det är inte det Manchester United jag känner.

Du spelar fotboll för att vinna troféer, framför allt i den här klubben. Det är ett farligt tankesätt att komma in i om du börjar tänka att du skulle vara glad att sluta topp fyra. Och alla runt truppen tänker på att vinna ligan.

Möjlig startelva (3-4-1-2): De Gea; Jones, Smalling, Blackett; Young, Fletcher, Herrera, James; Mata; Hernandez, Rooney

Swansea City

Om man känner sig osäker på hur styrkeförhållandet mellan Manchester United och Swansea City förhåller sig räcker det med att titta på lagens respektive försäsongsmotståndare. Medan United har mött storklubbar från Spanien, Italien och England har Swansea spelat mot lag som Plymouth och Exeter.

Swansea har liksom United varit i USA. Först spelade man 1-1 mot Javier Hernandez gamla klubb Chivas (Guadalajara) i Milwaukee. Därefter förlorade man med 2-0 mot Minnesota United, en klubb som inte ens spelar i MLS.

Efter USA-besöket blev det en ny utlandsturné, då man åkte runt i England och spelade fyra matcher på en vecka mot League Two-lag och mot Championshiplag, vilket resulterade i tre segrar och en förlust. Man välkomnade sedan Villarreal till Wales och spanjorerna sprang iväg med en enkel 3-0-seger inför 12&nbps;529 åskådare.

Vi är redo,” säger Swanseas lagkapten Ashley Williams, som en gång i tiden försökte ta livet av Robin van Persie, vilket vi fortfarande inte har förlåtit honom för. “Vi har haft en bra försäsong som, för mig, antagligen är den bästa jag någonsin har haft.

Vi kunde inte starta med en större match [sjundeplats eller inte, United är fortfarande motståndarnas cupfinal, red. anm.]. Men varför inte starta mot ett lag som det? Det kommer att bli tufft, men du kan se på det på olika sätt. Det är inget vi är oroade för. Jag är uppspelt, vi ser fram emot utmaningen. Vi behöver bara koncentrera på oss själva, oavsett vem motståndaren är.”

Swansea har en del skadebekymmer inför mötet med United. Leon Britton, Jay Fulton och Marvin Emnes ska alla missa lördagens match. Rory Donnelly är långtidsskadad, men hade näppeligen varit aktuell för spel oavsett. Wayne Routledge ska dock vara tillgänglig, efter att ha missat träningsmatchen mot Villarreal med fotproblem. Nathan Dyer missade också den matchen då han blev pappa, men han är åter tillgänglig.

Under sommaren har Swansea varit aktiva på transfermarknaden. Duktiga målvakten Vorm gick till Tottenham och istället blir det Lukasz Fabianski, som lämnade Arsenal på fri transfer, som vaktar Swanseas bur. Inlånade De Guzman och Vazquez har återvänt till Villarreal och Getafe respektive. Ben Davies följde med Vorm till Tottenham medan Pablo Hernandez och Chico Flores har flyttat till Qatar. Michu har lämnat för Napoli på lån och lär inte återvända.

Förutom Fabianski har manager Garry Monk framför allt förstärkt med anfallaren Bafetimbi Gomis från Lyon och mittfältaren Gylfi Sigurdsson från Tottenham. Ecuadors landslagsytter Jefferson Montero, från mexikanska Monarcas Morelia, och vänsterbacken Stephen Kingsley, från Falkirk, utmanar också om en plats i startelvan. Marvin Emnes hämtades på lån från Middlesbrough i januari och när nu Swanseaspelare på permanent basis.

Monk är fortfarande inte nöjd med sin trupp och räknar åtminstone med att signera försvararen Federico Fernandez från Napoli i nästa vecka.

Allt fokus är på dem och det passar oss bra,” säger Monk inför ligapremiären. “Alltid när du åker dit kommer det att vara tufft på grund av kvaliteten de har. De har haft en väldigt positiv försäsong men vi har haft en väldigt bra träningsvecka och kommer att vara positiva.

Alla lag i den här ligan går att slå. På en given dag, om saker går rätt och du är på toppen av ditt spel, kan vi slå de stora klubbarna och vi har bevisat det redan [jag antar att han syftar på segern mot Reading, red. anm.]. Vi vet att det kommer att bli tufft, men vi är inte rädda för dem. Vi ser det som en utmaning.

Möjlig startelva (4-4-2): Fabianski; Rangel, Amat, Williams, Kingsley; Routledge, Shelvey, Sigurdsson, Montero; Gomis, Bony

Historik

När David Moyes tog över United hade klubben inte förlorat mot Swansea sedan tidigt 1980-tal och aldrig någonsin på Old Trafford. Den typen av sviter tenderade ju tyvärr att brytas under Moyes ledning och mycket riktigt åkte Swansea till Old Trafford och skickade ut United ur FA-cupen i den tredje omgången, sedan Fabio sett rött.

Annars var bortamatchen mot Swansea förmodligen ett av Moyes bästa minnen från sin tid som Unitedmanager. Då, liksom nu, var det ligapremiär och för en kort stund såg allt ut att vara som vanligt. Sen gick det sämre men United tog åtminstone en bekväm seger då Swansea återvände till Old Trafford veckan efter FA-cupmötet.

Annars har klubbarna inte mötts så ofta, framför allt inte i modern tid, då de sällan har varit i samma division.

Övrigt

Mike Dean ska döma, något vi förstås inte gillar (men det hade vi ju i olika grad kunnat skriva om alla domare). Senast vi hade förmånen att stöta på Dean var i ligaavslutningen borta mot Southampton då hemmalaget fick göra mål trots att Nemanja Vidic slagits blodig.

Dean dömde också FA-cupmötet mellan just United och Swansea då Fabio blev utvisad. Den utvisningen får vi dock skylla på Fabio snarare än Dean. Dean hade ytterligare en Unitedmatch förra säsongen, då vi spelade 2-2 mot Tottenham i London. Då gjorde Rooney mål på straff, så det händer att Dean blåser för United.

Men nu börjar det vankas ligastart. Skador eller inte, otillräckligt med nyförvärv eller inte – när United tar emot Swansea på Old Trafford ska United vinna. Allt annat är ett missräknande.

COME ON UNITED!

Matchinformation

Manchester United
Swansea City
Turnering: Premier League, omgång 1
Tid: Lördagen den 16 augusti 2014, 13.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Anderson (vad, inget datum), Carrick (vrist, september/oktober), Evans (skadad, inget datum), Johnstone (skadad, inget datum), Shaw (hamstring, mitten september), Valencia (skadad, inget datum), Van Persie (inte spelklar efter förlängd semester), Welbeck (knä, inget datum)
Tveksamma Rafael (ljumske)
Avstängda
Position 7:a | 19-7-12 | 64-43 | 64
Bästa målskytt Rooney (17)
Disciplin 66 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 12/8 Valencia (H, TR) 2-1
V 5/8 Liverpool (N, TR) 3-1
V 2/8 Real Madrid (N, TR) 3-1
O 30/7 Inter (N, TR) 0-0 [1]
V 26/7 Roma (N, TR) 3-2
V 24/7 LA Galaxy (B, TR) 7-0
[1] United vann 5-3 på straffar.

Swansea City

Skador Britton (knä, inget datum), Donnelly (fot, november), Emnes (knä, inget datum), Fulton (knä, inget datum)
Tveksamma Routledge (fot)
Avstängda
Position 12:a | 11-9-18 | 54-54 | 42
Bästa målskytt Bony (16)
Disciplin 55 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 8/9 Villarreal (H, TR) 0-3
V 2/8 Reading (B, TR) 3-1
F 1/8 Bournemouth (B, TR) 1-3
V 29/7 Exeter (B, TR) 2-0
V 27/7 Plymouth (B, TR) 4-0
F 19/7 Minnesota (B, TR) 0-2

United mot Swansea

Totalt 23 11-5-7 37-25
Ligan 22 11-5-6 36-23
Hemma 12 9-2-1 25-9
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2014-01-11 (H, PL) 2-0
F 2014-01-05 (H, FA) 1-2
V 2013-08-17 (B, PL) 4-1
V 2013-05-12 (H, PL) 2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2014-01-11 (H, PL) 2-0
F 2014-01-05 (H, FA) 1-2
V 2013-05-12 (H, PL) 2-1
V 2012-05-06 (H, PL) 2-0

Domare: Mike Dean

M

PL 2014/15 0 0 0 0 0

PL 2013/14 27 100 2 3 7
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »

Res med oss till Manchester!