Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Àngel Di Maria: taktisk titt på nyförvärvet och hur han kan ändra United

Àngel Di Maria presenterades som United spelare i tisdags och är ett extremt välkommet tillskott till Uniteds trupp. En av världens bästa fotbollsspelare den senaste säsongen anländer till Manchester med enorma förväntningar på sig.

Àngel Di Maria är det senaste tillskottet till Louis van Gaals revolution. Förra säsongen var argentinaren en av världens bästa och bidrog enormt till Real Madrids Champions League-triumf, och i somras ledde han, tillsammans med Leo Messi, Argentina till VM-finalen mot Tyskland, en final han dessvärre missade på grund av skada. I samma mästerskap imponerade Colombias offensiva mittfältare James Rodriguez, vilket väckte Real Madrids intresse. I juli presenterades James och omgående behövde Real få tillbaka en del av pengarna de fick skicka över till Monaco för att få colombianen. Di Maria var då helt plötsligt den spelare med störst värde att sälja vidare av de icke önskvärda och nu är han på plats i Manchester. Det ska dock sägas att det var presidenten Florentino Perez som ansåg Di Maria överflödig, inte managern Carlo Ancelotti, Di Marias lagkamrater eller fansen, i en omröstning på Madrid-baserade tidningen AS ville över 80% ha kvar argentinaren i klubben. Reals förlust är Uniteds vinst eftersom Di Maria går in som ligans bästa spelare och brittisk rekordvärvning.

De flesta känner nog väl till Àngel Di Marias kvalitéer som fotbollsspelare, men om någon inte gör det så kommer här en snabb genomgång. Oftast beskrivs Di Maria som en yttermittfältare med tanke på hans tidigare säsonger i Benfica och Real Madrid, där han imponerat med sin extrema snabbhet, förmåga att driva boll över stora ytor, sina dribblingsförmågor och fantastiska inlägg. Di Maria har också en strålande inställning, han är en vinnare med en enorm arbetskapacitet (han har beskrivits ha fyra lungor) vilket Jose Mourinho under sin tid i Real utvecklade till en bollvinnare trots sin offensiva position. Det är alltså ingen lat kreatör United värvat utan snarare en komplett spelare både offensivt och defensivt. Di Marias bästa säsong var fjolåret där Carlo Ancelotti skolade om honom till central mittfältare, med stor positionsfrihet. Ancelotti’s system beskrevs under fjolåret som ett 4-3-3 med Bale och Ronaldo på kanterna och Di Maria i mitten med Alonso och Modric, men det var ett väldigt fritt och rörligt system då Di Maria utgick från mitten, men ofta anföll via vänsterkanten och Ronaldo rörde sig in centralt. Defensivt gjorde Di Maria både sitt eget men även Ronaldos defensiva arbete (fyra lungor, ni vet).

Så vad bidrar han då med? Som nämnt ovan bidrar han med snabbhet i ett långsamt United, både med och utan boll. Hans förmåga att driva boll kommer bidra att han kan öppna upp försvar genom att sätta fart genom mitten och spela ett väggspel istället för att bara flytta bollen i sidled. Hans inlägg är ett rejält uppsving på nuvarande spelare som Young och Valencia som sällan kommer förbi sin ytterback med inläggen. Defensivt bör han tillföra aggressivitet i försvarsspelet och skulle vara en nyckel om van Gaal vill pressa högre upp i plan, då han har energin som krävs för ett sånt spelsätt. Det är en jättevärvning United har fixat här, och Di Maria förstärker laget massivt.

Personligen tror jag att värvningen kommer att medföra ett skifte i spelsystem, då det inte finns någon naturlig plats för Di Maria i nuvarande 3-4-1-2 eller 5-3-2 uppställningen van Gaal använder. Tre möjliga alternativ listas nedan.

Kör på van Gaals klassiska 4-3-3

433

Enligt egen utsago så är 4-3-3 van Gaals favoritsystem, men Uniteds brist på både centrala mittfältare och yttrar har medfört att han inte implementerat systemet i United än så länge. Det skulle först och främst innebära en återgång till en fyrbackslinje, med förslagsvis Rafael till höger och Luke Shaw till vänster och två av Phil Jones, Jonny Evans och Marcos Rojo centralt. På mittfältet skulle det innebära att Michael Carrick tar hand om den defensiva positionen, med Ander Herrera och Di Maria bredvid honom. Med tanke på nuvarande alternativ så är det naturligt med dessa tre herrar på mitten, då både Herrera och Di Maria har energin att springa hela matchen och pressa, vinna boll och även bidra offensivt. Di Maria skulle ha samma roll som i Real Madrid, dvs anfalla från vänster ibland men utgå centralt. Det mittfältet hade kunnat stå upp emot samtliga i ligan, stor skillnad mot hur det ser ut idag när Swansea stundtals kan dominera mittfältet på Old Trafford. Di Marias position skulle öppna upp att spela Mata eller Rooney i en fri roll till vänster, då inte lika mycket defensivt ansvar behöver tas med tanke på att Di Maria och Shaw finns bakom. Adnan Januzaj skulle även han få plats i startelvan eftersom han bidrar med snabbhet som Rooney, van Persie och Mata saknar. Längst fram skulle van Persie och Rooney slåss om nummer 9-positionen och Danny Welbeck och James Wilson skulle vara alternativ på alla tre forwardsplatser. Balansen i laget skulle vara utmärkt, och United skulle kunna spela ett högt presspel med tanke på snabbheten som finns hos försvararna, vilket skulle sätta Jones och Rojo i bra läge att få starta som mittbackar. Offensivt borde vi rimligen ha fått sett ett snabbt anfallsspel med både offensiva ytterbackar och mycket rörelse på anfallarna. Nyckeln är dock att mittfältet skulle se riktigt bra ut. Om nu United värvar en mittfältare kan läget ändras lite med Di Marias position, men i skrivande stund ser det här riktigt vasst ut.

4-2-3-1 med Di Maria på en kant

4231

Också ett system med fyrbackslinje. Samma sak skulle gälla för backlinjen här, medan mittfältet skulle bestå av Carrick och Herrera som sittande bakom tre offensiva herrar. Di Maria skulle placeras på högerkanten, med Juan Mata centralt, Wayne Rooney till vänster och van Persie längst fram. I det här systemet får van Gaal in de fyra storstjärnorna i startelvan, och behåller balansen någorlunda intakt. Januzaj får inte plats i startelvan, men konkurrerar på samtliga tre offensiva mittfältspositioner och med tanke på van Persies skadehistorik kan han lätt försvinna, Rooney ta holländarens plats och Januzaj komma in på en kant. Offensivt ser det här riktigt bra ut, men rädslan är att mittfältet med Carrick, Herrera och Mata saknar snabbhet och styrka. Herrera är den energiske av de tre, den som kan pressa och fylla på framåt hela matchen. Problemet skulle vara att vi inte kan vara säkra på Carricks status när han återvänder, därav kanske bättre med 4-3-3 där han får bra understöd av kvicka, energiska spelare som Herrera och Di Maria, samt att Matas defensiv inte är lika bra som Di Marias. Carrick kan således bli lite utelämnad mot kvicka mittfältare, något som skulle skapa problem. Ett positionsbyte på Rooney och Mata skulle kunna vara aktuellt, men Mata är mycket bättre än Rooney i nummer 10-rollen och ska inte slösas bort på en kant. Som sagt ovan, värvar United en energisk mittfältare till eller en defensiv städare som William Carvalho så är helt plötsligt 4-2-3-1 ett bra system för att få plats med all offensiv kvalitet, men i nuläget kan det bli problem mot de bästa lagen i ligan.

4-4-2 med mittfältsdiamant

diamant

Vi har sett diamanten tidigare, inte minst hösten 2012 när Sir Alex Ferguson testade formationen för att få bättre grepp om det centrala mittfältet. Då var systemet ingen succé då United hade stora problem att försvara kanterna, främst i hemmamatchen mot Braga men även i ligamatchen mot Newcastle där United gjorde en lysande första timme och ledde med 3-0 men sedan fick problem med Newcastles kantspel, vilket medförde att Ferguson ändrade till 4-5-1. Skillnaden mellan då och nu är att nu har United Herrera och Di Maria som alternativ på mittfältet istället för Cleverley, Anderson och Kagawa som alla hade problem med defensiven i systemet. Om van Gaal vill ha Rooney tillsammans med van Persie på topp så är det ett system värt att fundera över eftersom det verkar passa Uniteds nuvarande spelare rätt bra. Ännu ett system med fyrbackslinje, så det är samma sak som gäller för backlinjen. På mitten skulle Carrick vara den defensive, med Herrera till höger om honom och Di Maria till vänster och framför dem Mata som kreatör bakom Rooney och van Persie. Offensivt skulle kanterna främst skötas av ytterbackarna, som skulle trycka upp med Carrick som stannar kvar och skyddar mittbackarna vid omställningar, Di Maria och Herrera skulle få ganska fria roller och Mata, Rooney och van Persie skulle alla få spela centralt. Förra säsongen såg vi att systemet kan lyckas i Premier League då Brendan Rodgers använde det med Liverpool till stor framgång. Ur Januzaj-synvinkeln skulle han vara aktuell på fem positioner, i de tre offensiva positionerna så klart men även i Herrera och Di Mariapositionerna. Det hade varit en skräll om van Gaal satsade på diamanten men det ser faktiskt ut som att det hade passat United rätt bra.

Värvningen av Àngel Di Maria förbättrar Manchester Uniteds trupp avsevärt och det är extremt roligt att United värvar en av världens bästa spelare från Real Madrid, och inte tvärtom. Argentinaren tillför mycket kvalitet och även en mångsidighet i användandet av olika spelsystem. Då Di Maria inte har någon gjuten position i van Gaals nuvarande 3-4-1-2 så kan vi nog se en ändring i sättet United ställer upp, och spelar. Slutligen återstår bara att säga, välkommen Àngel!