Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Daley Blind klar för Manchester United

Manchester Uniteds femte nyförvärv den här sommaren blev den holländska multispelaren Daley Blind, från Ajax. Blind, 24 år gammal, värvas för 14 miljoner pund. Blind skrev idag på ett fyraårskontrakt med United, med option på ytterligare ett år.

Daley Blind

Namn: Daley Blind.
Född: Den 9 mars 1990, i Amsterdam, Holland.
Längd/vikt: 180 cm/72 kg.
Position: Defensiv mittfältare, vänsterback, mittback.
Till United: Den 31 augusti 2014, från Ajax (14 miljoner pund).
Karriär: Ajax (2008-2014, 146 matcher/3 mål), Groningen (2010, lån, 19/0), Jong Ajax (2013, lån, 1/0), Manchester United (2014-).
Landskamper/mål: 19/1 (Holland).
Titlar: Holländska ligan (2011, 2012, 2013, 2014), holländska supercupen (2013).

Värvningen av Blind kommer inte som någon överraskning. När Louis van Gaal tog över United kopplades den ena holländska spelaren efter den andra samman med United. Ryktena kring Blind tycktes dock vara de med mest substans i.

Den här gången är det ingen tvekan om att Van Gaal vet vad han har värvat, han har ju arbetat med Blind i det holländska landslaget. Daley Blind också son till den förre storspelaren Danny Blind, som var assisterande tränare till Van Gaal i landslaget.

Under VM, då Holland vann bronsmedaljen, spelade Blind som vingback på vänsterkanten och som mittback, men i United är han förmodligen tänkt som mittfältare i första hand.

Blind är född och uppväxt i Amsterdam. Redan som åttaåring började han spela med Ajax och där har han, bortsett från en kort period i Groningen på lån 2010, blivit kvar tills nu. Han slog sig in i Ajax a-trupp 2008. De senaste fyra säsongerna har han vunnit den holländska ligan med Ajax och efter säsongen 2013/14, då han spelade defensiv mittfältare, utsågs han till den bästa spelaren i ligan.

Han är spelintelligent och passningsskicklig. Hans styrkor handlar om att vinna bollen genom att vara på rätt plats vid rätt tid, snarare än att kraftfullt storma in i dueller. Hans spelintelligens gör också att han enkelt kan skifta mellan olika positioner. Hans stora svaghet är att han är relativt långsam. Hans fyra mål på 181 matcher (klubb- och landslag) är heller inget att skryta om.

Daley Blind:Det är en riktig ära att skriva på för Manchester United. Jag har varit i Ajax sedan jag var sju år gammal och jag kommer alltid att ha väldigt fina minnen från min tid där.

Louis van Gaal är en enormt talangfull tränare. Jag har arbetat med honom i Ajax och också i Hollands landslag och jag kan inte vänta på att få arbeta med honom i den största klubben i världen.

Louis van Gaal:Jag är mycket glad att Daley har skrivit på för klubben. Han är en väldigt intelligent och mångsidig fotbollsspelare som kan spela i många positioner. Daley är bra på att läsa spelet, han har spelat i min filosofi under ett antal år och han kommer att vara ett fantastiskt tillskott till laget.

Välkommen till Manchester United Daley Blind!