Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Radamel Falcao

Sommarens sjätte nyförvärv, Radamel Falcao, kom till Manchester United på ett säsongslångt lån från Monaco, där United har en köpoption. Falcao, 28 år gammal, är en etablerad anfallare som gjort mer än 200 mål i karriären.

Jag är belåten att gå till Manchester United på lån den här säsongen. Manchester United är den största klubben i världen och är uppenbart bestämd på att ta sig tillbaka till toppen. Jag ser fram emot att arbeta med Louis van Gaal och bidra till lagets framgångar i den här väldigt spännande tiden i klubbens historia.
Radamel Falcao, i samband med att han skrev på för United

Biografi

En genomgående trend i den här artikelserien är att spelarna som presenteras tidigt har etablerat sig som talangfulla spelare. Radamel Falcao García Zárate, som föddes i Santa Marta i Colombia den 10 februari 1986, är inget undantag. Falcao var bara 13 år och 199 dagar då han debuterade för Lanceros Boyaca i den colombianska andradivisionen. Han blev därmed den yngsta spelaren någonsin i den colombianska proffsfotbollen.

Ja, detta givet att man inte tror på de rykten som säger att Falcao faktiskt är född 1984. Något som spelaren själv och Manchester United har förnekat.

För varje foul, ännu en bön,” sades det om Radamel Garcia, Falcaos far, som på sin tid var en tuff och kompromisslös försvarare. Den fotbollstokiga fadern var särskilt förtjust i den brasilianska mittfältaren Falcao och gav sonen mellannamnet Falcao. Radamel Falcao började kalla sig själv för Falcao som tonåring och namnet fastnade.

Familjen kom från Bogota men Radamel Garcia hade värvats till Union i Santa Marta. Faderns fotbollskarriär tog sedan familjen till Venezuela när Falcao var fyra år. I Venezuela är det annars baseboll som gäller och efter att ha fått en smäll på näsan tyckte Falcao att baseboll var en bättre sysselsättning. Han var lovande och levde på sin snabbhet från en stillastående position.

Men fotbollskarriärer varar inte för evigt och 1995 var Radamel Garcia klar med sin karriär. Familjen flyttade tillbaka till Bogota och Falcao blev fotbollsspelare igen. Silvano Espindola, en argentinsk vän till fadern, upptäckte Falcaos talang. Espindola drev en religiös fotbollsskola där det var lika stort fokus på att forma människor som fotbollsspelare. Bogotas storklubbar Santa Fe och Millonarios var intresserade av Falcao men det var Espindolas klubb Lanceros Boyaca i Tunja som vann dragkampen om spelaren.

Som elvaåring provspelade Falcao för Ajax men han presterade inte tillräckligt bra för att få ett kontrakt. Ett par år senare var han dock professionell fotbollsspelare. Espindola tog tillsammans med tränaren Hernan Pacheco beslutet att låta Falcao debutera redan som 13-åring.

Han var lite blyg och de andra spelarna gillade egentligen inte att jag gjorde det jag gjorde,” säger Pacheco. ”Föreställ dig att behöva bli utbytt mot ett 13-årigt barn. Både min killar och motståndarna sa åt mig att sluta skoja och behandla fotboll på ett professionellt sätt. De var alla imponerade efter den matchen. Vi visste att han var något speciellt.

Trots protester från sin mamma valde Falcao att flytta till Argentina då han var 15 år gammal. River Plate betalade 500 000 dollar för den unga anfallaren. Han nöjde sig dock inte med att spela fotboll, utan passade också på att studera till journalist.

Seniorkarriären gick i stå och Falcao spenderade fyra år i River Plates akademi innan han fick a-lagsdebutera. Under tiden fick han smeknamnet El Tigre, antingen för att en lagkamrat tyckte att han spelade som en tiger eller också för att han fick ett pris från ett företag som använde ett rytande kattdjur i en reklamfilm.

A-lagsdebuten i Argentina kom våren 2005. Samma höst etablerade han sig i den argentinska ligan. Två gånger om skadade han dock sitt knä och andra gången behövde han ett halvår för rehabilitering.

Säsongen 2007/08 började Falcao på allvar att göra mål. Colombianens mål var en starkt bidragande orsak till att River Plate vann vårmästerskapet (Clausura) 2008.

Rykten om en flytt till Europa följde förstås. Aston Villa och Milan uppgavs vara intresserade, liksom brasilianska Fluminense. River Plate vägrade dock att sälja och det blev en säsong till för Falcao i Argentina.

Tyvärr för River Plate hade deras position försämrats. Falcao flyttade till Porto, som betalade 3,93 miljoner euro för 60 procent av hans ekonomiska rättigheter, sommaren 2009. Förvisso 700 000 mer än Benfica hade erbjudit en vecka tidigare, men Milans bud ett år tidigare rapporterades vara värt tio miljoner euro.

Falcao gjorde succé i Porto. Han stannade i två säsonger och sköt 72 mål. Den första säsongen räckte det bara till en cuptitel, där Falcao sköt det matchvinnande målet i finalen. Angel Di Marias Benfica vann ligan.

Porto skulle dock få revansch säsongen efter. Man sprang hem ligan i överlägsen stil, utan en enda förlust. Cupvinsten från 2010 försvarade man av bara farten. Säsongens stora bedrift av Porto var dock segern i Europa League. Om Falcao var delaktig i segern? Det kan man säga. Colombianen sköt segermålet i finalen, han gjorde fem mål i semifinalerna och fyra i kvartsfinalerna. Totalt gjorde han 18 mål på 16 matcher på vägen till Europa League-triumfen.

Falcaos tränare Andre Villas-Boas flyttade till Chelsea och tyckte att det skulle vara en bra idé att ta med sig Falcao till London. Chelseas klubbledning höll inte med, fnös åt prislappen på 25 miljoner pund och betalade istället 50 miljoner pund för Fernando Torres.

Istället köpte Atletico Madrid Falcao för klubbrekordet 40 miljoner euro, med ytterligare tio miljoner i ett tilläggspaket. Falcao fortsatte på den inslagna vägen och sparkade in bollar till höger och vänster i Europa League. Två kvartsfinalmål och två semifinalmål följdes upp med ytterligare två mål i finalen, då Falcao vann Europa League för andra året i rad. Notabelt är att förre Unitedspelaren Mame Biram Diouf sköt två mål för Hannover i kvartsfinalerna, men Falcao vann på bättre medspelare.

Under sin andra säsong i Atletico hjälpte Falcao laget att kvalificera sig till Champions League, med 28 ligamål. Totalt gjorde han 70 mål för Atletico.

Nyrika Monaco identifierade Falcao som en spelare som skulle kunna skjuta ära och berömmelse till klubben. När uppskattningsvis 50 miljoner pund slängdes upp på borde kunde Atletico inte tacka nej. Anfallaren angav idolen Thierry Henry som en anledning till att han valde Monaco. Ett emotionellt farväl till Atletico vittnade dock om att han kanske inte var helt nöjd med övergången, där hans tredjepartsägare förmodas ha spelat en stor roll.

Han hade svårare att anpassa sig till livet i Monaco än vad han hade i Portugal och Spanien. Målen rullade inte in i riktigt lika snabb takt och han hade också en del skadebekymmer under hösten. I januari 2014 drabbades han av en allvarlig knäskada. Säsongen var körd och skadan innebar också att Falcao missade VM i Brasilien.

Sommaren 2014 var nyrika Monaco inte längre lika nyrika. Falcao identifierades som en bra spelare att sälja. Det var dock ont om villiga köpare. Skattereglerna i Monaco innebar att det skulle bli dyrt att matcha anfallarens lön. Addera en mycket stor övergångssumma och det faktum att hans fysiska status efter knäskadan var ett frågetecken så är det förståeligt att klubbarna var svårflörtade.

Falcao kopplades samman med ett antal storklubbar utan att något hände. Så, på Deadline Day, var han helt plötsligt på väg till Manchester United, som tidigare inte hade florerat som en tänkbar ny klubb. Det blev en utdragen historia, där man var tvungen att ansöka om dispens för att hinna få klart på pappersarbetet.

Falcao gick till United på ett säsongslångt lån, där United har en köpoption. De exakta detaljerna förblir okända, men rapporterna pekar på att United har betalat mellan fyra och sex miljoner pund till Monaco, medan köpoptionen är omkring 40 miljoner pund.

Radamel Falcao

Namn: Radamel Falcao García Zárate
Född: Den 10 februari 1986, i Santa Marta, Colombia
Längd/vikt: 177 cm/72 kg
Position: Anfallare
Till United: Den 1 september 2014, från Monaco (lån)
Titlar: Argentinska ligan (Clausura 2008), portugisiska ligan (2011), portugisiska cupen (2010, 2011), portugisiska supercupen (2010, 2011), Uefa Europa League (2011, 2012), Uefa Super Cup (2012)

Karriär

Lanceros Boyaca Matcher [1] Mål
1999 1 0
2000 7 1
Totalt Lanceros Boyaca 8 1
River Plate Matcher [1] Mål
2004/05 4 0
2005/06 7 7
2006/07 22 3
2007/08 39 19
2008/09 41 16
Totalt River Plate 113 45
Porto Matcher Mål
2009/10 38 (4) 34
2010/11 41 (1) 38
2011/12 0 (2) 0
Totalt Porto 79 (7) 72
Atletico Madrid Matcher Mål
2011/12 47 (3) 36
2012/13 41 34
Totalt Atletico Madrid 88 (3) 70
Monaco Matcher Mål
2013/14 18 (1) 11
2014/15 1 (2) 2
Totalt Monaco 19 (3) 13
Landslag Matcher Mål
Colombia [1] 52 20
Colombia U21
Colombia U17

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Landslagskarriär

Falcao spelade landslagsfotboll både på U17- och U20-nivå. Exakt i vilken omfattning är oklart. Det vi vet är att han var med i det colombianska U20-landslag som vann sydamerikanska mästerskapen 2005, där Hugo Rodallega var lagets stjärna. Samma år var han också med i U20-VM.

A-landslagsdebuten kom mot Uruguay 2007. Hans första landslagsmål kom mot Montenegro i senare samma år. Han missade dock Copa America det året på grund av en skada.

Colombia misslyckades i kvalet till VM 2010, så Falcaos första landslagsturnering var Copa America 2011. Det blev ingen succé för Falcao, som missade en straff i kvartsfinalen mot Peru, varefter Peru vann i förlängningen.

Falcao var Colombias ledande målskytt i kvalet till VM 2014, med nio mål. Som tidigare nämnt så missade han dock VM på grund av en skada.

Koppling till Manchester United

Egentligen finns det inga relevanta kopplingar mellan Falcao och United.

Vi får leta på en nivå som säger att han och Diego Forlan tillhörde Atletico Madrid samtidigt under ungefär tio dagar 2011. Vidare värvades Dimitar Berbatov till Monaco efter Falcaos skada i januari i år. Den förre Unitedanfallaren och den framtida Unitedanfallaren spelade faktiskt tillsammans vid ett par tillfällen den här säsongen, och vid ytterligare ett tillfälle ersattes Falcao av Berbatov vid ett byte.

Spelarkaraktär

Radamel Falcaos fotbollsspelande handlar om att göra mål. Han är en mycket effektiv anfallare, som dock inte bidrar överdrivet mycket i det generella spelet. Detta illustreras av att han har nästan tio gånger så många mål som assist i karriären.

Jag tänker aldrig att jag inte ska göra mål, jag får aldrig panik, jag börjar aldrig oroa mig. Jag tror att jag ska göra mål. Jag bara vet, oavsett hur lång tid jag måste vänta, att målet kommer att komma. Fotboll utan mål fungerar inte. Mål ger mening till spelet, de ger värde till fotbollen. Jag har alltid varit passionerad över mål. Besatt,” säger Falcao.

Falcao har utmärkta fysiska egenskaper – han är stark, rörlig och snabb. Han är tekniskt begåvad, bra på huvudet och han skjuter lika bra med högerfoten som med vänsterfoten.

När ett anfall börjar tänker du på att delta, bara i spelet. Du tänker ännu inte på målet. Men det finns alltid där i bakhuvudet och då anfallet kommer närmare straffområdet börjar du tänka på vilka ytor som kan öppnas, vilka möjligheter som kan skapas för att du ska göra mål. Du börjar tänka på en individuell kombination eller om laget bygger något, hur det kan utvecklas till en målchans. Du börjar förstå att det kan finns en chans här, eller där … på ytan, leveransen.

Hans största styrka är som sagt målskyttet. Falcao gör mål från distans, han gör mål genom att finnas på rätt plats vid rätt tillfälle. Han gör mål med huvudet, med volleyskott, genom att chippa bollen över målvakten, han gör mål från distans, med högerfoten och med vänsterfoten.

Jag är glad att Radamel har gått till oss på lån den här säsongen. Han är en av de mest notoriska målskyttarna i fotbollen. Hans målsnitt talar för sig själv och när en spelare av hans kaliber blir tillgänglig är det en möjlighet som inte får missas,” sa Louis van Gaal enligt Uniteds officiella pressmeddelande då Falcao blev klar för United.

Tittar man på Falcaos karriär ser man en spelare som byter klubb gång på gång. Han har bara spelat Champions League en gång, när Porto kvalificerade sig flyttade han till Madrid. När Atletico kvalificerade sig drog han till Monaco och när Monaco kvalificerade sig flyttade han till Manchester United, som stod utanför Champions League för första gången sedan 1990-talet.

Beaktar man detta är det enkelt att beskylla Falcao för att styras av pengar, att han är en spelare som saknar lojalitet. De som känner honom ger emellertid en annan bild. När han flyttade till Argentina som ungdomsproffs var han angelägen om att studera journalistik, när hans lagkamrater nöjde sig med att spela fotboll. Han är också djupt religiös. ”Han verkar genuint tacksam att han gör det han gör,” säger Tor-Kristian Karlsen, som arbetade med Falcao i Monaco. Karlsen beskriver också Falcao som den mest ödmjuka fotbollsspelare han har stött på.

Till skillnad från de andra sydamerikanska nyförvärven i sommar, Marcos Rojo och Angel Di Maria, pratar Falcao redan engelska, vilket bör underlätta hans anpassning till livet i England. Hans engelska är förvisso något bristfällig: ”Jag behöver träna på min engelska,” säger han.

Svagheter? Ja, han är som sagt inte en anfallare som bidrar överdrivet mycket i uppbyggnadsspelet. Det största frågetecknet hittar vi dock i hans skadehistorik. Han kommer som sagt till United direkt efter en allvarlig knäskada, och han har tidigare i karriären tvingats vila från fotbollen på grund av knäskador. Vi vet att den typen av problem brukar vara svårt att bli av med.

Men om Falcao bara håller sig skadefri kommer han att göra mål för Manchester United. I toppform är han en av världens absolut bästa anfallare, 2012 utsågs han till världens femte bästa spelare i Ballon d’Or, 2013 var han elva på listan.


Källor: Espnfc.com, Soccerway.com, Telegraph.co.uk, Theguardian.com, 2, Wikipedia (en), Wikipedia (es).