Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Presentation: Thorpe och McNair

Manchester Uniteds defensiva skadekris gör att antingen Paddy McNair eller Tom Thorpe förväntas få debutera då United tar emot West Ham i eftermiddag. För många är McNair och Thorpe förmodligen nya bekantskaper. Med anledning av detta passade vi på att ställa några frågor till Mikael Krekula, redaktionens expert på Uniteds ungdomar.

På förhand är inget givet och det finns alltid en möjlighet att Louis van Gaal väljer att spela Darren Fletcher i backlinjen eller att någon av de skadade spelarna gör en mirakelcomeback. Lyssnar man på Van Gaal verkar det emellertid som att antingen Thorpe eller McNair får chansen.

Tom Thorpe

Så, vem är Tom Thorpe?
Tom Thorpe är en lokal kille som är född i Manchester och vars far brukade ta honom till Old Trafford för att se United. Tom föddes alltså i Manchester den 13 januari 1993. Han skrev på sitt första kontrakt med United som 16 åring men har varit i klubben tidigare än så. Han har varit lagkapten i Uniteds U15-lag liksom U18 och U21, var dessutom lagkapten i det United som vann FA Youth Cup 2011 och har spelat för alla u-landslag i England och även varit lagkapten i ett flertal av dem.

Hur är han som spelare?
Thorpe är en så kallad modern mittback med en väldigt fin teknik och ett bra passningsspel. Han läser spelet bra och har dessutom en tendens att göra en del mål framåt med sin fina timing.

När man pratar U21-spel så finns inte svagheterna där. Men jag kan absolut tänka mig att han kan få det tufft när han möter forwards av den gamla skolan i England som lever mycket på sin fysik. Thorpe är inte den största mittbacken och även om hans timing är bra så är han relativt lätt i kroppen.

Han gästspelade på mittfältet i första halvlek i U21-matchen mot Sunderland. Är det nåt som har hänt tidigare?
Thorpe har spelat en del på mittfältet, framför allt när han kom upp och andra mittbackar var cementerade i laget. Thorpe har som jag tidigare nämnt en bra teknik och ett bra passningsspel inom sig så det var naturligt att han fick ta den rollen. Vi har även fått se det fler gånger och det händer ett antal gånger under varje säsong att han får rycka in där.

Thorpe satt på bänken när vi slog Leeds i ligacupen hösten 2011. Sen har han inte setts till i a-lagssammanhang förrän han värmde bänk mot MK Dons. Han har inte fått följa med på någon försäsongsturné. Han har ju egentligen inte ens blivit utlånad (ja, han gick till Birmingham i januari men då blev han ju skadad nästan direkt)… Istället har han fått se spelare som Scott Wootton, Michael Keane, Tyler Blackett, Frederic Veseli och Marnick Vermijl få chanser. Samtidigt har Thorpe alltid nämnts som en av de mest talangfulla spelarna i klubben och det finns ju inga skador som kan förklara att han har blivit kvar i Uniteds akademi.

Vad är grejen?
Jag har funderat många gånger angående det, och även haft diskussioner med andra personer som följer ungdomslagen ofta. Det har dessutom varit tre olika tränare som helt ignorerat honom, först Ferguson, sedan Moyes och nu LvG som inte tog med honom på försäsongsturnén. Jag tror man kan knyta det till min tidigare kommentar om hans fysik, det är egentligen den enda rimliga förklaringen som finns. Men det är ändå märkligt och han borde ändå fått chansen kan man tycka.

Tom Thorpe

Född: 13 januari 1993 i Manchester
Position: Mittback, mittfältare
Tröjnummer: 39
Till United: 2009-07-01 (lärling), 2010-07-01 (proffs)
Andra klubbar: Birmingham City (2014, lån, 6 matcher/0 mål)
U21: 61 (12) matcher/4 mål (inkluderar reservlagsmatcher)
U18: 53 (3)/3
Landskamper: Representerat Englands U16, U17, U18, U19, U20 och U21.
Embed from Getty Images

Paddy McNair

Så, vem är Paddy McNair?
Född på Nordirland i den fantastiska månaden april, den 27 var datumet och 1995 året. Skrev på för United 2011. McNair är oerfaren och har nyligen debuterat för Nordirlands U21-lag. Först säsongen 2012/13 tog han en ordinarie plats i Uniteds U18-lag. Säsongen 2013/14 var han för gammal för U18-spel och under hösten fick han begränsad speltid, innan han under våren 2014 etablerade sig i U21, då många spelare var utlånade.

Hur är McNair som spelare?
Som den egentliga mittfältare han är i grunden så är hans bollspel det som sticker ut mest. Han är väldigt bra med bollen och har ett bra passningsspel, såväl i det långa som i det korta spelet. Det var först säsongen 12/13 som han fick rycka in som mittback då det var skadekris (ja, det händer i alla led) i backlinjen för U18. Så det han har att jobba med mest är huvudspelet men också några små defensiva detaljer.

McNair har ju knappt varm i kläderna på U21-nivå. Är han verkligen redo för a-lagsspel?
Nej, jag tror inte det. Jag skulle inte starta honom men LvG kör sitt eget race – på gott och ont!

Paddy McNair

Född: Den 27 april 1995 i Ballyclare, Nordirland
Position: Mittback, mittfältare
Tröjnummer: 33
Till United: 2011-07-01 (lärling)
Andra klubbar:
U21: 14 (1)/2
U18: 21 (3)/1 (inkluderar Uefa Youth League)
Landskamper: Representerat Nordirlands U21.
Embed from Getty Images

Thorpe i förarsätet

Vem tror du har störst chans att få spela mot West Ham? Tror du att någon av dem får chansen eller blir det någon variant med typ Darren Fletcher?
Jag tror och hoppas att det blir Thorpe. Det blir sällan bra med en mittfältare i backlinjen, och även om det förstås inte är optimalt med Thorpe så ser jag mycket hellre det. Vad gäller McNair så tror jag inte han är redo. Däremot tror jag att Thorpe kan vara det, han har väntat länge på det här!

Vem av dem tycker du är bäst?
Thorpe är helt klart bäst just nu och är en mer erfaren spelare. McNair blev så sent som för ett år sedan utvisad mot Leverkusens U19-lag. Man får inte glömma att McNair är relativt färsk till och med på U21-nivå och är två år yngre.

Vem av dem har störst potential?
Svårare här men får säga Thorpe ändå. Även om McNair haft en fin utveckling på slutet så tror jag Thorpe får en bättre karriär.


Data: Gethome.no/redstat, Muss.se, Wikipedia.

Res med oss till Manchester!