Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – West Ham 2-1

Embed from Getty Images

United tog tre poäng hemma mot West Ham igår eftermiddag, men dessa satt hårt inne. Hemmalaget startade bra och kunde ta ledningen redan efter fem minuter genom Rooney. Van Persie ökade sedan på ledningen en dryg kvart senare men West Ham lyckades kvittera efter en hörna några minuter före paus. West Ham tog över allt mer av spelet i den andra halvleken och det blev inte bättre när kapten Rooney drog på sig ett rött kort med 30 minuter kvar efter ett totalt huvudlöst agerande. Bortalaget skapade flertalet kvitteringschanser och hade en boll i nät, som dömdes bort för offside, men United lyckades rida ut stormen och säkra säsongens andra trepoängare.

United kom till start med en tämligen väntad startelva. Shaw och Rafael fick förtroende att ta hand om kanterna medan det nykomponerade mittbacksparet utgjordes av Rojo och den 19-årige debutanten McNair. Den oprövade Nordirländaren gick alltså före Thorpe i van Gaal´s bok, vilket det också hade spekulerats i före matchen. Hererra, Blind och Di Maria startade på mittfältet med Rooney, Falcao och van Persie framför sig.

Matchen

United inledde med energi och Rooney visade tidigt att han skulle vara farlig – i dubbel bemärkelse skulle det visa sig – under eftermiddagen. En dryg minut in i matchen så slog han en frispark på vilken Falcao mycket väl hade kunnat näta och inte ens fem minuter senare så hade Wazza skrivit in sig i målprotokollet. Rafael satte igång anfallet genom att passa till van Persie, vilken höll i bollen på ett bra sätt innan han lämnade över den till en framstörtande brasilianare. Rafael hade därmed fått en stor yta att röra sig på, på sin högerkant och förvaltade den väl genom att slå ett tidigt inlägg mot den främre delen av straffområdet. Väl där fanns Rooney som väntade in studsen och skickade bollen i nät vid den bortre stolpen. Mycket skickligt gjort av Uniteds lagkapten.

Embed from Getty Images

Ledningsmålet gjorde att United kunde slappna av och man tog total kontroll över bollinnehavet, utan att skapa någonting riktigt farligt. Uppspelsfasen fungerade inledningsvis fint, vanligen genom att Rojo hittade Hererra eller Blind. Falcao skötte sig väldigt bra som target. De gånger då han fick bollar att jobba med så hade han nästan alltid en spelare i ryggen och han visade prov på sin skicklighet genom att behålla bollen och förmedla den till sina medspelare. Di Maria var pigg och skapade ett par lägen, men misslyckades med att få bollarna på mål. Rafael var också involverad i spelet en hel del under första 20 och lyckades ge Rooney ett liknande, men ganska mycket sämre, läge som det som gav United ledningen. Avslutet täcktes dock bort av en försvarare.

Ett par minuter senare så kunde United öka på ledningen. Herrera tvåfotstacklade mycket snyggt bollen till Falcao som via en fin framspelning gav van Persie ett en-mot-en-läge till höger i straffområdet. Holländaren dribblade sig fram till ett läge för sin högerfot och avslutet satt otagbart vid Adriáns högra stolprot. Femton tämligen händelselösa minuter senare så lyckades West Ham reducera efter en hörna. Sakho kunde efter ett något håglöst agerande från De Gea, följt av två nickar, varav en tog i ribban, skalla in 2-1.

Embed from Getty Images

I den andra halvleken så tog West Ham över allt mer av spelet och United´s 65-procentiga bollinnehav var ett minne blott, mycket på grund av att uppspelen inte alls fungerar och att passningskvaliteten sjunkit betydligt. Rojo börjar få problem med att hålla koll på Sakho, som efter par tidiga inlägg från vänstersidan inte är långt ifrån att kvittera. Vid ett av tillfällena så räddas han dock av De Gea som stod för en fin parad vid första stolpen. Falcao visar att han inte bara är farlig inne i straffområdet genom att dundra på med ett långskott. Skottet tar på en täckande försvarare med vållar ändå målvakten lite problem.

Med en dryg halvtimmekvar att spela så händer det som inte får hända. I hemspringet efter en hörna så tappar Rooney skallen helt och sparkar helt sonika ner Downing när denne försöker kontra. Solklart rött kort och ett beteende som knappast är passande för en kapten. Under den resterande delen av matchen så trycker West Ham på rätt bra och United räddas dels av rent flyt och dels av en McNair, vilken visade sin stora potential i matchens slutskede. Hans nickrensning med knappt tio minuter kvar att spela räddade med all säkerhet United från ett baklängesmål. Blind förtjänar också ett omnämnande här då han kämpade och slet i 95 minuter.

Embed from Getty Images

Fletcher och Valencia byts in för att säkra upp mittfältet och United lyckas rida ut stormen. Utöver det ovan nämnda anfallet så är West Ham´s vassaste möjlighet ett anfall där de har bollen i nät men som döms bort på grund av offside. Om det var korrekt så var det med mycket knapp marginal. United red emellertid ut stormen och tog säsongens andra seger. Ytterligare en poängförlust hade förmodligen varit ödesdiger för självförtroendet så det faktum att segern bärgades, hur det än såg ut spelmässigt, skall inte underskattas.

Matchinformation

Manchester United 2
West Ham United 1
Turnering: Premier League, omgång 6
Tid: Lördagen den 27 september 2014, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 317
Domare: Lee Mason

Matchhändelser

3ALEXANDRE SONG
51-0WAYNE ROONEY
Assist: Rafael
222-0ROBIN VAN PERSIE
Assist: Falcao
372-1DIAFRA SAKHO
48ANDER HERRERA
59WAYNE ROONEY
Orsak: Allvarligt otillåtet spel
72DIAFRA SAKHO
90+1ADRIAN

Manchester United

De Gea
Rafael, McNair, Rojo, Shaw
Blind
Herrera, Di Maria
Rooney
Falcao, Van Persie

Fletcher för Falcao (65)
Valencia för Herrera (74)
Thorpe för Di Maria (90+4)

Avbytare: Lindegaard, Pereira, Mata, Januzaj

West Ham United

Adrian
Demel, Tomkins, Reid, Cresswell
Song
Amalfitano, Poyet
Downing
Sakho, Valencia

Cole för Amalfitano (61)
Jenkinson för Demel (65)
Nolan för Poyet (75)

Avbytare: Jaaskelainen, Zarate, Vaz Te, Collins

Allt om matchen »