Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: West Brom – United 2-2

United åkte till the Hawthorns för att hämta tre poäng, men hemmalaget ville annat och tvingade fram ett kryss efter en sen kvittering av Daley Blind.

Louis van Gaal ändrade om i sitt hittills framgångsrika diamant system till en 4-1-4-1 uppställning, förmodligen med Chelsea och City i de två näst kommande matcherna i tankarna. Phil Jones var tillbaka i backlinjen och ersatte Paddy McNair i mittförsvaret tillsammans med Marcos Rojo och dessa två flankerades av Rafael till höger och Luke Shaw till vänster. På mittfältet var Daley Blind den defensiva mittfältaren som skulle understödja mittbackarna med Juan Mata och Ander Herrera bredvid, eller framför, sig. Till vänster startade Angel Di Maria och ute till höger fick Adnan Januzaj äntligen sin första start för säsongen medan Robin van Persie startade längst fram.

Redan i inledningen kunde vi notera att West Brom managern Alan Irvine sagt åt sina spelare att söka bollar i djupled in i kanalerna bakom Rafael och framförallt Luke Shaw, som inte hade något vidare understöd av Di Maria. Det var också så målet kom till i den 8:e minuten. En rensning från hemmamålvakten Boaz Myhill innebar en luftduell mellan Shaw och West Brom mittfältaren Dorrans. Shaw var inte tuff nog i duellen och Dorrans lyckades med en utmärkt touch spela fram Andre Wisdom längs högerkanten på ytan bakom Shaw. Di Maria stod och sov och hängde inte med, vilket medförde att Blind tvingades ut på kanten och då lämnade sin yta framför backlinjen. Där kom Wisdoms passning, och ett fantastiskt avslut av Stephane Sessegnon innebar 1-0 till hemmalaget.

Sakta men säkert lyckades United komma in i matchen och hade några bra lägen. Bland annat hade van Persie nästan ett friläge efter en briljant passning av Di Maria, men skottet var alldeles för tamt. Di Maria hade också ett par avslut, och van Persie var nära igen efter en fin passning av Januzaj. Ett riktigt fint anfall rullades också upp på högerkanten där Januzaj hittade Di Maria längst bort i straffområdet med en passning som argentinaren mötte på volley, men inspelet lyckades rensas undan av West Brom försvarare.

Till den andra halvleken gjorde van Gaal ett byte – Herrera ut och Marouane Fellaini in. Tanken var enkel att se, och bekräftades också av van Gaal efter matchen, Fellaini skulle in i boxen på Di Marias högkvalitativa inlägg. Herrera gjorde inte sin bästa match, men var inte heller dålig så skadan från innan landslagsuppehållet kan också ha varit en anledning. Hur som helst så fick United genast utdelning. Shaw och Di Maria kombinerade på vänsterkanten och Di Maria skickade in ett nytt inlägg som Fellaini var först på, tog ned på bröstet, vände bort landsmannen Pocognoli och tryckte upp bollen i nättaket bakom Myhill. Belgarens första mål i Unitedtröjan, förutom träningsmatchen mot Valencia i somras, och det var lätt att se hur lättad han var. Efter målet spelade United riktigt bra för en stund, och borde fått utdelning av sitt spelövertag. Det kom aldrig något 2-1 mål dock och istället fick West Brom en chans.

I den 66:e minuten hittade Brunt en passning genom Uniteds försvar till Berahino som kom helt fri med De Gea och inte gjorde något misstag. Efter målet hade United stora problem att få igång något spel och när Di Maria byttes ut till förmån för Ashley Young så sjönk hoppet om poäng ännu mer. Falcao hade däremot kommit in några minuer tidigare och han bidrog verkligen till att United ändå lyckades få till en kvittering. Redan från hans första sekund på planen så jobbade han hårt och tog dueller med försvararna vilket bland annat föranledde ett stolpskott från van Persie. Uniteds mål kom också till på det här sättet. Rafael slog ett inlägg mot Falcao som i duell med Lescott såg bollen rulla ut ur straffområdet till Daley Blind som placerade in 2-2.

Efter målet tryckte United på men lyckades inte skaffa fram några solklara chanser förutom några inlägg som skapade kalabalik i straffområdet. Matchen slutade 2-2 och innebar två tappade poäng för United inför Chelsea-matchen nästa helg.

West Broms andra mål – så många misstag

West Broms andra mål i matchen kunde definitivt ha undvikits av United. Det är ett gäng misstag involverat, som vi nu ska gå igenom. Först och främst så är Di Maria alldeles för kvick att försöka ta sig tillbaka till sin position på vänsterkanten. United har tidigare haft ett anfall där Di Maria hamnat centralt och Fellaini ute till vänster. Medan Di Maria joggar vidare mot vänsterkanten och lämnar ett stort område centralt för Blind att täcka så begår holländaren nästa misstag. Han måste fatta ett snabbt beslut eftersom en mittfältare möter och en rör sig in i ytan som Blind ska ner och täcka. Med tanke på att Di Maria flyttar sig så tar Blind beslutet att pressa den mötande mittfältaren, något som visar sig bli fel då nu Jones kliver upp för att pressa i ytan Di Maria lämnat och Blind skulle ha täckt. Jones är för sen vilket nu öppnar upp ytan Berahino ska löpa in i. Nu ifrågasätter jag Rojo. Han borde inse faran och följa med löpningen från början, då han var före Berahino, istället för att hoppas att linjedomaren tar upp flaggan. Det sista misstaget är Rafael, som inte håller linjen som då tillsammans med Rojo hade ställt Berahino offside. Ett gäng misstag i samma sekvens kommer man sällan undan med på den här nivån, och det fick United betala för igår.

van Persie iskall – igen

Efter matchen klagade många på svaga insatser av Januzaj och Juan Mata, och visst, de kunde absolut gjort bättre ifrån sig. De skulle till och med gjort det. Det finns dock förklaringar för deras prestaioner. Januzaj startade sin första match sedan VM efter en rad inhopp och användes dessutom på tok för lite av spelarna på planen. Dessutom så dubblade hemmalaget mot belgaren varje gång han fick bollen vilket gjorde det svårt för Januzaj att kunna utnyttja sin styrka i 1 mot 1-situationer. Ofta såg vi belgaren vända hemåt efter ett första försök vilket tyder på en brist på självförtroende då han förra vintern hade kunnat utmana fem spelare med den formen han då hade.
När det gäller Juan Mata så spelade han faktiskt i en ovan position, han placerades centralt på mittfältet med mycket mer fokus på sitt defensiva spel och det hämmade dels hans förmåga att ta sig in i de positioner där han är som bäst och dels så krävde det defensiva jobbet mycket energi vilket medförde att han såg trött ut mot slutet, kanske inte fysiskt, men psykiskt.

Robin van Persie kan däremot inte ha något att klaga på då han startat alla matcher utom premiären och således borde vara i bra form. Hans form är det mest oroväckande i spelarväg just nu då han verkar ha enormt förtroende från van Gaal men hans prestationer håller inte tillräckligt bra standard och han ser ofta trög och ointresserad ut. Han tar inte jobbet defensivt och han är ofta helt stillastående vid inläggssituationer. Falcao visade med sitt inhopp hur det ska se ut och borde starta på söndag, då han känns betydligt hetare. Van Persie måste förbättra sig avsevärt om han ska behålla sin plats i startelvan framöver.

Matchinformation

West Bromwich Albion2
Manchester United2
Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Måndagen den 20 oktober 2014, 21.00
Plats: The Hawthorns, West Bromwich
Publik: 25 794
Domare: Mike Dean

Matchhändelser

81-0STEPHANE SESSEGNON
39JAMES MORRISON
481-1MAROUANE FELLAINI
Assist: Di Maria
662-1SAIDO BERAHINO
83DALEY BLIND
872-2DALEY BLIND
90+4MARCOS ROJO

Manchester United

De Gea
Rafael, Jones, Rojo, Shaw
Blind
Januzaj, Mata, Herrera, Di Maria
Van Persie
Fellaini för Herrera (46)
Falcao för Mata (72)
Young för Di Maria (76)
Avbytare: Lindegaard, Smalling, Carrick, Fletcher

West Bromwich Albion

Myhill
Wisdom, Dawson, Lescott, Pocognoli
Morrison, Gardner
Dorrans, Sessegnon, Brunt
Berahino
Mulumbu för Sessegnon (86)
Avbytare: Daniels, Gamboa, McAuley, Blanco, Ideye, Anichebe

Allt om matchen »