Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Förvirring när Van Gaal levererade skadenyheter

Louis van Gaal hade inte många positiva skadenyheter att leverera när han på torsdagen höll presskonferens och gav en intervju i MUTV. Ingen av spelarna som var skadade före uppehållet är tillbaka, medan Daley Blind och, eventuellt, Luke Shaw adderas till skadelistan. Vi bjuder också på några ord från Arsene Wenger.

Om skadeläget

David de Gea och Angel Di Maria är redo för spel mot Arsenal och Van Gaal räknar med att Michael Carrick ska kunna spela. Luke Shaw är däremot ett frågetecken. Daley Blind är definitivt borta.

När det gäller de tidigare skadade spelarna så är varken Jonny Evans, Radamel Falcao, Phil Jones eller Rafael da Silva redo för spel, medan Marcos Rojo fortfarande är en tid från comeback. Vi fick ingen ny information om Jesse Lingard och Ashley Young och räknar därmed med att de inte är aktuella, även om Young tränade med laget på fredagen.

Det uppstod en hel del förvirring på torsdagen då Manchester United twittrade att Blind blir borta sex månader.

Detta visade sig inte alls stämma, då Van Gaal sa att Blind inte blir borta sex månader.

Blind är inte redo att spela. Han har nu ett skydd på sitt knä. Tio dagars vila sedan måste vi göra en undersökning till och vi kan säga mer om hans skada. Det är inte så illa som läkarna trodde efter matchen. Men det ska fortfarande bli en lång historia, men inte sex månader eller något sådant.

Prognosen är fortfarande väldigt osäker och Van Gaal drar till med ett tidsspann på sex till tolv veckor, så rimligtvis får vi inte se Blind igen det här kalenderåret.

Förvirringen späddes på ytterligare när Van Gaal sa att Falcao hade en ”ny skada”. Det visade sig att han pratade om skadan som ligger bakom anfallarens frånvaro under hösten som ny i relation till den gamla knäskadan.

Ja, han har en ny skada och det tar tid. Och nu är det fyra veckor och nästa vecka ska han träna, förmodligen, med vår selektion. Och sedan behöver han två veckor och kanske en match eller något sådant, men det är alltid så. Det är synd men spelare, fotbollsspelare, blir skadade. Bara att nu har vi många skador hos oss.

Skadekris eller inte så har Van Gaal inga omedelbara planer på att hasta spelare tillbaka. När du är fit så ska du helst träna två veckor innan du får spela.

Det är svårt att säga om någon är tillbaka eftersom vi måste vänta på [fredagens] träningssession för att avgöra om spelarna är tillbaka. Men spelarna kommer inte tillbaka till truppen, det är en annan sak. Min filosofi är att du måste träna åtminstone en vecka med truppen, helst två. Men om du ser våra omständigheter kanske vi måste ta tillbaka spelare till truppen tidigt på grund av omständigheterna.

Om spelarna som skadades på landslagsuppdrag berättade Van Gaal: ”Di Maria har idag tränat normalt så jag tycker inte att det är ett frågetecken, men Shaw är ett frågetecken. David de Gea är bra, inga problem. Jag tror Michael Carrick, jag måste vänta på reaktionen imorgon på träningen, men jag förväntar också att han är redo att spela.

Av de långtidsskadade verkar Jonny Evans vara närmast comeback: ”Evans kommer tillbaka. Jag tror att han ska spela i andralaget den här veckan. Men [Jones, Rafael och Rojo] kommer inte tillbaka.

Om Rooney

Wayne Rooney är nu uppe i 100 landskamper och Van Gaal ombads i princip att hylla Rooney. Trainer-coachen gjorde så.

Jag tycker inte att Rooney är en typisk anfallare. Jag använder honom inte alltid som en anfallare. Han kan också spela anfallare men han är inte en typisk sådan.

Det är remarkabelt [att inte vara en typisk anfallare] när du gör så många mål, men det är också en extra kvalitet. Du kan använda Rooney på olika positioner. För en manager är han en fantastisk spelare.

Om Welbeck

United ställs imorgon mot en gamma bekant i form av Danny Welbeck (om han nu inte är skadad). Van Gaal menar att Welbeck har tjänat på flytten.

Jag tycker att när en spelare som alltid spelar, mestadels given, i laget utvecklar sig och alltid kommer att göra det. Han drar nytta av att spela varje vecka. Det var ett frågetecken med Manchester United. Det är bra att se att han gör vad jag trodde.

Inte ens om Welbeck skulle göra mål mot United skulle Van Gaal ångra försäljningen.

Du vet också att Robin van Persie var en Arsenalspelare. Det är fotbollsvärlden. Så Van Persie har också gjort tre mål mot Arsenal har jag hört. Jag visste inte det men har hört det från [MUTV], att han redan har gjort tre mål mot Arsenal när han var en Manchester United-spelare.

Sånt är livet. Tro mig, sånt är livet.

Om Wenger

Motståndartränaren Arsene Wenger har varit 18 år i Arsenal nu. Van Gaal beundrar Wenger, som spelar rätt sorts fotboll, och menar att det bara är i England en tränare kan vara så lång tid i samma klubb.

Jag tror alla beundrar Wenger eftersom han visar ett offensivt spel. Jag tycker att du spelar fotboll för att underhålla supportrarna. Och han är alltid topp fyra, han spelar Champions League och han vann också cupen, mästerskapet då. Men jag tror att bara i England kan en manager stanna en sådan lång tid.

Arsenal har också skadeproblem

Det är inte bara United som har skadeproblem. Även Arsenal har vissa frågetecken inför morgondagens match. Arsene Wenger har förvisso Mikel Arteta och Olivier Giroud tillgängliga men frågetecken för Theo Walcott, Alexis Sanchez och Danny Welbeck.

Theo kunde inte träna igår, jag tror inte att han kommer att vara tillgänglig imorgon,” sa Arsene Wenger. ”Jag måste kolla Sanchez. Welbeck hade ett litet hamstringsproblem.

Arteta och Giroud kommer att vara tillgängliga.

För i tiden hade ju Arsenal mirakelvatten på Highbury och en spelare som var ett frågetecken var alltid tillgänglig. Så är det inte på den nya arenan.

Både Arsenal (sexa) och United (sjua) går in i matchen i knackig form, men Wenger tror att det bara är tillfälligt och att lagen kommer att klättra i tabellen.

Det är ovanligt men jag är säker på att det inte kommer att vara. Du behöver titta längre än tabellen och titta på kvaliteten på spelarna. Jag tycker att det är en väldigt spännande match att titta på.

Givetvis [betyder matchen fortfarande mycket]. Jag skulle säga ännu mer så eftersom de två lagen jagar en bra svit för att klättra i tabellen i Premier League, vilket gör det till en väldigt viktig match.

Vi har spelat oavgjort mycket mot Manchester United och vi har förlorat mycket på sistone på Old Trafford. Men jag tycker inte att vi har förlorat mycket på hemmaplan [lagen har tre segrar var och fyra oavgjorda de sista tio i London, red. anm.]. De har alltid på sistone jagat titeln. Vi gick igenom en period när vi inte gjorde det. Men det finns ingen blockering. Vi känner oss starka [på hemmaplan] och vi har bra statistik de senaste 25 matcherna.