Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Arsenal – Manchester United 1-2

United tog första bortasegern för säsongen när Arsenal besegrades på Emirates Stadium med 2-1 efter en förvånansvärt bra defensiv insats i större delen av matchen. 

Louis van Gaal överraskade de flesta när han valde att gå tillbaka till sin tidigare misslyckade 3-5-2 uppställning inför mötet med Arsenal igår. Chris Smalling var tillbaka från avstängning och tog plats i försvaret mellan Paddy McNair och Tyler Blackett. Det var således en väldigt orutinerad backlinje som kom till spel. Dessa tre flankerades av Antonio Valencia och Luke Shaw och på mittfältet fanns Michael Carrick och Marouane Fellaini i lite mer tillbakadragna positioner bakom Wayne Rooney. Längst fram återfanns Robin van Persie och Angel Di Maria. I Arsenal var det inga större överraskningar utan den förväntade startelvan kom till spel, vilket innebar första matchen mot United för Danny Welbeck.

Redan tidigt i matchen stod det klart att det var en backlinje som inte alls var samspelad hos United, då Arsenal gång på gång hittade ytor att anfalla på. Inom de första tio minuterna hade Welbeck redan haft två bra chanser, men den första blockades av McNair och den andra var en nick som inte prickade målet. Arsenals bästa målchans i den första halvlek kom också i den här inledande perioden där United hade stora problem. David De Gea misslyckades med en utspark som gav Arsenal möjligheten att kontra tack vare den höga bollvinsten. Jack Wilshere frispelades och ensam med De Gea väntade de flesta på 1-0, men spanjoren läste sönder Wilshere och räddade med kroppen. Sekunder senare så blev Shaw tacklad av Oxlade-Chamberlain och tvingades utgå med en ankelskada, vilket innebar att Ashley Young kom in för första gången på väldigt länge.

De Geas räddning blev en vändpunkt i matchen och Arsenals tryck avtog samtidigt som United lyckades hitta sina positioner efter den virriga starten. Michael Carrick kom alltmer till sin rätta och Patrick McNair styrde upp backlinjen. Smalling och Blackett inledde riktigt dåligt men spelade upp sig och Arsenal hade inga riktigt heta chanser under resten av halvleken. Problemet för United var att man inte skapade någonting förutom en ofarlig Rooney-frispark, och en Di Maria rush som ledde fram till ett nytt Rooney-försök, men skottet blockades av Chambers.

Den största snackisen från första halvleken var annars, förutom De Geas räddning, den uteblivna utvisningen på Jack Wilshere. Efter att ha knuffat ner Fellaini bakifrån och korrekt fått en frispark dömd emot sig så hamnade de två i en dispyt vilket ledde till att engelsmannen skallade belgaren i käken. Ofattbart nog så stod domare Mike Dean precis bredvid spelarna vid incidenten men valde att inte ens varna Wilshere.

Den andra halvleken inleddes med några halvchanser för Arsenal, men inget som riktigt bekymrade De Gea. I den 56:e minuten skulle United, otroligt nog, ta ledningen i matchen. Rooney spelade ut bollen till Ashley Young på vänsterkanten som tog sig innanför Chamberlain till sin högerfot och levererade ett inlägg mot Fellaini. Panik uppstod i Arsenals straffområde när de såg att belgaren var inläggets mål, och Szczesny kom ut och boxade, men krockade med sin egen vänsterback Kieran Gibbs, som blev liggande. Bollen hamnade hos Valencia, som bombade in ett av sina klassiska skott-inlägg mot mitten där bollen styrdes in i eget mål av den nu sittande Gibbs. 1-0 till United, ett United som fortfarande inte hade haft ett skott på mål i matchen. I krocken med Gibbs så skadades Szczesny, så Arsenal tvingades byta ut sin målvakt på grund av skada, tungt för Wenger som bara minuter tidigare tvingats plocka av den övertände Wilshere också efter en glidtackling av McNair.

Fortsättningen av matchen var precis som man kan förvänta sig, ett Arsenal som jagade en kvittering samtidigt som United försvarade djupt och satsade på kontringar via Di Maria, och den senare inbytte James Wilson. Alexis Sanchez och inbytte Santi Cazorla hade varsin chans att kvittera, men De Gea räddade enkelt båda gångerna.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid fick United till en utmärkt omställning när Fellaini fick bollen centralt och hittade Di Maria, som tillsammans med Rooney var två mot en med Monreal. Argentinaren drev några steg innan han serverade en perfekt passning till lagkaptenen som med en utomordentlig första touch satte sig själv i läge att enkelt lyfta in 2-0 över inbytte Arsenal-keepern Martinez. Stort jubel utbröt nedanför United-klacken och första bortasegern för säsongen var nära.

I den 93:e minuten bytte Rooney och Di Maria roller när engelsmannen den här gången var framspelare och serverade argentinaren ett friläge för att göra 3-0 men Di Marias lyftning gick utanför. Istället för att helt punktera matchen så levde fortfarande Arsenal och United slappnade av vilket ledde till att Olivier Giroud kunde reducera till 1-2 med ett fantastiskt avslut som inte ens De Gea kunde rädda. Trots den orutinerade backlinjen kunde United enkelt spela av matchen, mycket tack vare en James Wilson rush som ledde till att United hade bollen vid hörnflaggan nedanför United-fansen i nästan två minuter. Dean blåste av och United tog första bortasegern för säsongen, trots bara ett avslut på mål.

Kaptensinsats av Wayne Rooney

Wayne Rooney har sett tung ut och inte alls i form hittills under säsongen men igår levererade han verkligen. Efter en vecka där han gjort tre mål för det engelska landslaget så kom han med ett skyhögt självförtroende till matchen och tilldelades en roll där det krävdes väldigt mycket disciplin från United-kaptenen. Han punktmarkerade mer eller mindre Arsenal-kaptenen Mikel Arteta, spanjoren som är instrumental i Arsenals uppbyggnadsspel och även passningsspel i stort, vilket ledde till att hemmalaget aldrig fick till den typ av bollinnehav som man ville. I inledningen när man skapade chanser så var det via djupledsbollar som verkligen sårade United-försvaret, men när de fick kontroll på sina positioner så stoppades Arsenals skapande av målchanser, undantaget via ett par inlägg. Det var till stor del på grund av Rooneys defensiva arbete, men han var också instrumental i Uniteds seger offensivt eftersom han var den som sprintade till sig läget att göra 2-0 på omställningen med Di Maria. Minuter senare så serverade engelsmannen också Di Maria till läget som skulle punkterat matchen helt. Så, totalt sett en riktigt bra insats av Rooney, enormt viktigt med tanke på van Gaals förtroende för sin lagkapten.

Paddy McNair – ledaren i försvaret

Uniteds försvar inledde virrigt, men ju längre matchen led så lyckades tre-backslinjen stabilisera upp laget och till slut säkra en imponerande seger. Otroligt nog så var den stora ledaren inte rutinerade Chris Smalling utan 19-årige Patrick McNair som tagit enorma steg den här hösten. McNair var också lite halvskakig inledningsvis, förmodligen väldigt nervös så klart, men var i slutändan den säkraste av backarna och lyckades sprida sitt lugn till Smalling och Blackett och i slutändan stod United-försvaret för en bra insats där de blockade skott och nickade bort inlägg i parti och minut när Arsenal tryckte på som mest. McNairs resa är verkligen osannolik då han inte var i närheten av att ens kunna drömma om a-laget under förra säsongen då han var långt ifrån ordinarie i U21-laget, men han har verkligen tagit chansen han fått av van Gaal och fortsätter leverera. Underbart att se.

Matchinformation

Arsenal1
Manchester United2
Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Lördagen den 22 november 2014, 18.30
Plats: Arsenal Stadium, London
Publik: 60 074
Domare: Mike Dean

Matchhändelser

560-1KIERAN GIBBS (SJÄLVMÅL)
Assist: Valencia
65SANTIAGO CAZORLA
850-2WAYNE ROONEY
Assist: Di Maria
90+51-2OLIVIER GIROUD
90+7JAMES WILSON
90+8OLIVIER GIROUD

Manchester United

De Gea
Smalling, McNair, Blackett
Valencia, Carrick, Fellaini, Shaw
Rooney
Di Maria, Van Persie
Young för Shaw (16)
Wilson för Van Persie (75)
Fletcher för Young (89)
Avbytare: Lindegaard, Herrera, Mata, Januzaj

Arsenal

Szczesny
Chambers, Mertesacker, Monreal, Gibbs
Arteta, Wilshere
Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Sanchez
Welbeck
Cazorla för Wilshere (55)
Martinez för Szczesny (59)
Giroud för Ramsey (77)
Avbytare: Bellerin, Flamini, Rosicky, Podolski

Allt om matchen »