Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport

När exakt halva säsongen är spelad ska det förstås stötas och blötas. I den här frågelådan tittar vi både framåt och bakåt. Vi diskuterar skador och ett gäng spelare som Blind, Carrick, De Gea, Falcao, Fellaini, Herrera och Mata.

I juryn den här gången: Björn Appelgren (BA), Jacob Brunt (JB), Mikael Krekula (MK), Anna Ohlsson (AO), Simon Sani (SS), David Selini (DS), Mats Svensson (MS), Kent Yxell (KY), Mikael Österdahl (MÖ).

Årets bästa spelare

Att De Gea är årets Unitedspelare borde alla vara överens om. Men vem är årets näst bästa Unitedspelare?

 • BA: Rooney.
 • JB: Fortfarande De Gea.
 • MK: Wayne Rooney skulle jag tro. Har generellt sett varit bra det här kalenderåret, tyvärr finns det få utmanare.
 • AO:
 • SS: Hjärnan Michael Carrick.
 • DS: Det är en väldigt svår fråga. Ingen har varit jämnt riktigt bra hela tiden, undantaget De Gea. Men jag säger ändå Juan Mata, som hade en riktigt bra vår målmässigt och spelmässigt och som sen har haft en bra avslutning på året. Han är en ljuvlig spelare att titta på, men det finns definitivt ännu mer att hämta i honom.
 • MS: En andraplats är som att komma sist, för att citera en hyfsat känd fotbollsspelare i ett annat lag. När jag väljer Angel Di Maria säger det en del om Uniteds 2014.
 • KY: Man får väl trots allt säga Rooney, även om det bär emot!
 • MÖ: Svår fråga, alla har haft svackor. Det måste nog vara Wayne Rooney.

Hur bra är David de Gea?

 • BA: Bäst!
 • JB: En av världens absolut bästa keeprar, såklart!
 • MK: Topp 3 i världen, men det har jag sagt redan innan den här säsongen. I princip dött lopp mellan honom, belgaren i Chelsea och Neuer.
 • AO:
 • SS: Hur bra är han INTE?! Årets målvakt blir han 2015, i hela världen!
 • DS: Väldigt bra. Men det har han varit länge, och jag ser honom definitivt som topp tre i världen tillsammans med Neuer och Courtois. Målet med resten av säsongen måste vara att få honom att skriva nytt kontrakt.
 • MS: Helt ok.
 • KY: Världens näst bäste efter den fantastiska utvecklingen senaste 3 åren, tätt efter tyske Neuer i Bayern!
 • MÖ: Jag skrev en krönika om det.

Blind, Carrick, Fellaini, Herrera, Mata

Marouane Fellaini har nästan gått från att vara hackkyckling till nyckelspelare. Diskutera.

 • BA: En säkerhetsrisk (riktigt dålig faktiskt) som defensiv mittfältare. Bättre ju högre upp i banan han spelar. Det innebär dock inte att han är (eller någonsin kommer bli) tillräckligt bra för att starta regelbundet.
 • JB: Nja, tycker fortfarande att han är alldeles för ovårdad, osmidig och för dålig passningsspelare för att hålla till på mitten och anser inte att han skall spela när vi har alla tillgängliga mittfältare redo. Att han gjorde det bra i ett par matcher hjälper honom tyvärr inte i det att han inte passar in eller platsar i United.
 • MK: Han är en begränsad men nyttig spelare. Jag vill ha kvar honom som truppspelare men ingen som ska starta regelbundet.
 • AO:
 • SS: Han har börjat komma in mer, men har nu dippat på slutet. Har varit bra mot andra tröga mittfältare, men tappar när det kommer fartfyllda spelare.
 • DS: Ärligt talat tycker jag att det är ett enormt svaghetstecken att Fellaini ens får spela i bland på mittfältet. Han är förmodligen den innermittfältare i Europa med sämst passningsspel och är inte ens särskilt bra fysiskt heller. Många har snackat upp hans form men förutom matchen mot Chelsea där han punktmarkerade Fabregas, och hans två mål mot West Brom och Stoke så ser jag inget annorlunda mot fjolårets säsong.
 • MS: Kallar Fellaini lika mycket nyckelspelare som jag kallar De Gea medioker. Att Fellaini ser bra ut beror dels på att han inte hade någon ribba att hoppa över jämfört med debutsäsongen och dels på att han använts på ett annat sätt än under Moyes. Men i en förstaelva är han aldrig med för mig när alla är hela, oavsett motstånd.
 • KY: Han fick ju aldrig chansen med skador m.m. ifjol och blev ju den stora värvningen då, så det var mycket negativt i fatet att försöka få över fansen till positiva tankar. Han har potential men kanske inte som en dominerande United-mittfältare, utan mer som att komma in och förändra spelet i matcher…
 • MÖ: en dag Marouane Fellaini är ordinarie i Manchester United är också en dag då Manchester United inte slåss om ligatiteln. Men han har egenskaper som de andra spelarna i truppen saknar och är därför en bra truppspelare.

Varför får inte Ander Herrera spela mer än han gör?

 • BA: Tycker att han måste visa mer än vad han visat när han fått chansen. En spännande spelare ja, men sååå bra har han väl inte varit egentligen. Som svar på frågan: kanske lite för ömtålig kropp. Många skador och brist på kontinuitet har gett en bänkplats.
 • JB: Ingen aning. Huruvida stökigheter hemma i Spanien spelar in är omöjligt att spekulera i men hans egenskaper saknas verkligen på mittfältet anser jag och detta skrivs återkommande om i matchrapporter.
 • MK: LvG har inte hittat någon självklar position åt honom i 3-5-2 som han använt mest. Anses inte vara lika bra offensivt som Mata och Di Maria och är inte lika bra defensivt som till exempel Carrick och Blind. Det vill säga, han blir något mittemellan.
 • AO:
 • SS: Han är väl inte tillräckligt fit… Tycker att han har imponerat allt som oftast!
 • DS: En gåta. De flesta verkar tycka, som jag, att han har varit väldigt bra när han spelat. Ander är en ganska komplett mittfältare, men det som irriterar mig är att van Gaal av någon outgrundlig anledning föredrar Fellaini. Den gode Louis snackar också ofta om att United bara gjort två riktigt bra matcher i höst, mot QPR och Hull City hemma. Någon kanske bör påminna honom om att Ander Herrera var utmärkt i båda matcherna.
 • MS: Only God knows.
 • KY: Skadorna? Slarvig…?
 • MÖ: Det undrar jag också.

Är Michael Carrick nyckeln till tre poäng? Vad betyder det i så fall för Daley Blind?

 • BA: Carrick har alltid varit bättre än Blind och är fortfarande. Men det kanske finns plats för båda. I nuläget spelar ju Fellaini, Young och Valencia ofta från start samtidigt…
 • JB: Han är oerhört viktig för laget, helt klart. Att Daley Blind kommer in och hjälper till där och på andra positioner vid alla våra skador kommer bara att vara positivt.
 • MK: Det betyder att Daley Blind blir en rotationsspelare vilket är ungefär vad jag hade förväntat mig på förhand. Dock har Blind varit bra, men han är inte bättre än Carrick i den rollen. Carrick är ovärderlig för vårt defensiva spel och dessutom en fantastisk passningsspelare.
 • AO:
 • SS: Carrick är väldigt bra! Det finns plats för Blind också, men det blir en del kämpande för att komma in i startelvan.
 • DS: Han är en av lagets viktigaste spelare helt klart. Kolla Robin van Persies form sedan han kom tillbaka. Carrick är, likt Xabi Alonso för Bayern, den enskilt viktigaste spelaren för anfallsspelet då han styr rytmen i matchen med sitt passningsspel. Han är den smartaste spelaren i laget och ser passningar som egentligen bara Mata också gör i truppen. Blind är inte lika bra som Carrick i mina ögon, men Carrick är också 33 i vår. Blind får nog vara back-up ett tag och utveckla sitt spel för att sedan ta över.
 • MS: Enligt Fergie är Carrick ligans bäste mittfältare och när han är i toppform är det svårt att argumentera emot. Och ja, han kan vara nyckeln till tre poäng, men jag skulle inte vilja påstå att han är Nyckeln. Det är snarare det offensiva spelet och då Michael inte hänger särskilt högt upp i planen spelar det ingen roll hur bra han är om inte anfallarna lyckas. Daley Blind? En mer mobil variant av Carrick, utan det variationsrika passningsspelet, som skulle passa utmärkt bredvid honom i en 4-2-3-1.
 • KY: Ja, Carrick är hjärnan och den man lutar sig mot och sopkvasten som räddar försvararnas oändliga misstag = svårare för Blind att ta över i år på den platsen. Blind blir en ny O’Shea!
 • MÖ: När Carrick spelar som han har gjort sedan han kom tillbaka efter skadan är han på en helt annan nivå en Daley Blind, som inte ska vara mer än en reserv i United. Risken är dock överhängande att Carrick snart har passerat sitt bäst före-datum. Men då är det En Ny som ersätter och inte Blind.

I en halvtidsrapport fick Juan Mata följande omdöme: ”Mata is a passenger and lacks physicality. He would struggle to tackle a salad.” Är det en rättvis bedömning?

 • BA: Kanske, men det är väl inte därför han är köpt. Mata levererar assist och mål.
 • JB: Kan verkligen instämma till det men så levererar ”the perfect man” i två raka matcher (Newcastle, Tottenham) och så känns det inte lika självklart längre. Att han inte tar allt hemjobb som kanske skulle önskas är såklart irriterande men så länge det produceras framåt kan jag ha överseende med det. Behöver synas mer och fortsätta leverera poäng för att ha kvar sin plats i laget.
 • MK: Det är ingen hemlighet att han saknar fysik. Men det är inte hela sanningen, han har för få spelare framför honom som rör sig tillräckligt bra. Men självklart hade man förväntat sig mer av honom. Jag tänkte innan säsongen att han kan vinna assistligan och även om han varit godkänd så har han inte motsvarat mina förväntningar.
 • AO:
 • SS: Han är ju inte direkt den mest fysiska spelaren, men han var visat ett par riktigt fina brytningar de senaste matchen. Jag säger bara ”nonsens”!
 • DS: Det är knappast hans fysik som Juan Mata är känd för, så visst, jag kan förstå den bedömningen. Men han är också lagets bästa passningsspelare på den offensiva tredjedelen och han gör mycket mål så det är offensivt, snarare en defensivt han ska bedömas. När Di Maria är tillbaka så bör dessa två innebära mål och assist i massor.
 • MS: Nej.
 • KY: Tyvärr är det delvis sant, men han är ju inte köpt som en bollvinnare utan en som man ger bollen till för att nåot kreativt ska hända , men tyvärr går han för mycket i sidled och bakåt…
 • MÖ: Mata är en fantastiskt skicklig fotbollsspelare. Tyvärr har han en förmåga att bara visa det när laget behöver det som minst. Mata är fantastisk när spelarna framför honom löper har jag läst många gånger, men det är inte anfallarna som ska göra Mata bra, det är Mata som ska göra anfallarna bra. Elva mål är inte pjåkigt, men sju av dessa har kommit i matcher vi vunnit med minst tre mål.

Skador och spelsystem

Kommer skadehelvetet någonsin att ta slut?

 • BA: Nej. Men vi borde vara bättre ändå.
 • JB: Nej.
 • MK: Förmodligen inte – det har ju alltid sett ut så här.
 • AO:
 • SS: United är inte United utan skadehelvete. Det har ordnat sig förut, och det kommer att göra det i framtiden också.
 • DS: Det verkar verkligen inte så, men vi får väl hålla tummarna att ”rätt” spelare går sönder. Gör inget för mig om Fellaini och Valencia plockar upp nästa skada istället för Di Maria och Carrick.
 • MS: Nej.
 • KY: Nej, det är ett ok vi får bära för alltid! så länge vi har denna truppen. Har det väl börjat med skador för en spelare så fortsätter det ofta karriären ut…
 • MÖ: Inte så länge man gräver ner huvudet i sanden och tror att det kommer att ordna sig.

Van Gaal skiftar mellan diverse olika spelsystem. Är det rätt melodi eller är det bättre att hålla på ett system oavsett motstånd och tillgängliga spelare?

 • BA: Skifta mellan fungerande system är väl okej. Alla lag måste kunna anpassa sitt spel efter olika motståndare och matcher. Men att envisas med ett system (säg 3-backlinje med reservlagsspelare) som kostar poäng match efter match mot ”enkelt” motstånd är trams.
 • JB: Tycks fungera och så länge poängen trillar in klagar jag inte (bara lite), men hoppas så klart att det snart kommer att organiseras ytterligare och att vi framförallt kan få se 90 minuter roligt spel.
 • MK: Det är förmodligen vettigare att spela efter sina resurser som LvG gjort hittills. Han anser uppenbarligen inte att Young och Valencia håller som renodlade ytterbackar och det kan jag väl hålla med om. 3-5-2 har dessutom sett bättre ut på sistone även om det inte är optimalt.
 • AO:
 • SS: Har man spelare som kan anpassa sig efter olika system så fungerar det. Backlinjen kan ju inte det tydligen, medan offensiven är bättre på det.
 • DS: Jag gillar flexibiliteten, det innebär att motståndarna aldrig vet hur United kommer formera sig. När jag såg matchen mot Hull på plats så ställde han upp laget i en 3-4-3 under uppvärmningen men spelade med en 4-4-2-diamant så han är helt klart oberäknelig. Jag tycker diamanten är vägen framåt och den bör återintroduceras när Di Maria är tillbaka i spel.
 • MS: Förhoppningsvis lägger det här grunden för ett United som mitt i en match kan vända på en femöring och byta spelsystem och på så sätt vända 0-3 till 5-3 som om det vore den enklaste sak i världen.
 • KY: I dagens fotboll måste man kunna ändra, men man måste självklart ha ett eget spel när man vill tillhöra de bästa.
 • MÖ: Jag gillar tanken på att kunna skifta spelsystem och taktik beroende på form, motstånd och tillgängliga spelare. Men det hade nog varit klokt att fixa en stabil grund först.

Silly season

Det viskas lite om att Januzaj kan bli utlånad. Vore det vettigt?

 • BA: Borde få mer chanser på rätt plats istället. Jag tror att 3-backslinjen är en av faktorerna till att det blivit bänken för Januzai. Rimligtvis enkelt att lösa alltså.
 • JB: Tror inte att det sker men det kanske vore klokt trots allt.
 • MK: En mycket svår fråga. Om man skulle hitta en bra klubb som han får mycket förtroende i, men det är lättare sagt än gjort. Lutar ändå åt att det är bäst att ha kvar honom.
 • AO:
 • SS: Som det ser ut idag, ja. Han behöver spela!
 • DS: Mycket vettigt om alternativet är att det fortsätter som senaste två månaderna där han spelat typ 30 sekunder totalt. Man kan ju hoppas att han gör en Sterling förra säsongen, knappt spela något på hösten för att sedan explodera under våren men det ser inte så troligt ut. Låna ut.
 • MS: Med tanke på allting: ja. Han är inne på en klassisk andrasäsong efter ett genombrott och dessutom har han hamnat i en svår sits där Louis van Gaal skaffat enorma förstärkningar i offensiven och dessutom har en slumrande liten bjässe i Juan Mata att tillgå. Som jag ofta påpekar är United ingen social verksamhet och när Januzaj fått chansen har han inte varit bra. Basta.
 • KY: Är tvetugad här, både och men det krävs ju att han verkligen får spela då? Kan man garantera det … och om skadorna fortsätter kanske han behövs i vår. M.a.o. NEJ.
 • MÖ: Det vettigaste vore att ge honom mer speltid i United.

Kommer Falcao att spela till sig ett kontrakt?

 • BA: Hoppas han kan göra det. Men det ser inte så bra ut hittills. Han behöver mer speltid för att visa sig duglig. Ser sladdrig ut.
 • JB: Tror tyvärr inte att han kommer leverera på den nivå som det krävs för att lägga enorma summor i sommar för hans kontrakt.
 • MK: Det är möjligt, men jag är långt ifrån säker på att det blir rätt beslut. Skadedrabbad och dyr, ser ännu ofit ut. Det är svårt att förutse om det kommer ändras eller inte.
 • AO:
 • SS: Svårt att sia om. Han börjar komma igång nu, men målen saknas. Skadorna är ett frågetecken också.
 • DS: Osäkert. Jag tror att vi får se en hel del mål från colombianen i vår men för den övergångssumma som krävs så bör han trycka in minst 15 under våren och det tror jag inte han mäktar med. Kan United förhandla ned prissumman så blir nog lånet permanent, men inte annars.
 • MS: Svårt att tro det, men samtidigt sägs det ju att kontraktet redan är färdigt och att det bara är eventuella knäproblem som stjälper affären. Ska man gå på rent fotbollsmässiga grunder lär han få slita hund för att ta en ordinarie plats och få kontinuitet.
 • KY: Innerst inne hoppas jag det, men ibland blir jag tveksam. Mycket pengar handlar det om, som annars kan läggas på en yngre striker till sommaren, då även Rvp är till åren…
 • MÖ: Det är egentligen en fråga för läkarna att svara på. Men det vore ofantligt korkat att ge honom ett återhämtningsår i United för att sedan låta en annan klubb skörda frukten av det.

Om vi antar att mittbacken vi helst vill värva inte är tillgänglig i januari, är det då bättre att värva en lite sämre spelare nu eller vänta tills i sommar?

 • BA: Jag antar att man har flera backar på listan över potentiella köp. Därför: köp en av dem.
 • JB: Det behövs fler spelare till defensiven – köp!
 • MK: Det är bättre att vänta till sommaren. Vi har ingen chans på ligatiteln och topp 4 bör vi klara hur som helst.
 • AO:
 • SS: Inga panikvärvningar, tack. Väntar hellre.
 • DS: Vänta. Uniteds försvarare är inte dåliga, men behöver hålla sig skadefria. Trots alla skador och ändringar i mittförsvaret så har United faktiskt bara släppt in fem mål mer än Chelsea som hyllas av allt och alla för sin defensiva soliditet. De spelar också med samma backlinje och defensiva mittfältare i varje match. Jag har varit väldigt imponerad av Marcos Rojo som mittback, och om Phil Jones bara kan var frisk så har vi ett bra mittbackspar för våren åtminstone.
 • MS: Både och.
 • KY: Vänta tills Hummels är köpbar, eller om det nu är någon annan – m.a.o. inga nödlösningar utifrån, det har vi ju tillräckligt på plats.
 • MÖ: Alla eventuella värvningar måste göras med sikte på att laget ska vinna på både ligan och Champions League 2016. Ju tidigare spelarna är på plats desto bättre, men att värva något som bara är marginellt bättre än det vi redan har är meningslöst.

Framtiden

I halvtid ligger United trea i tabellen. Är det givet att man klarar en CL-plats?

 • BA: Borde vara det. Riktigt dåligt annars.
 • JB: Vågar aldrig ta ut någonting i förskott.
 • MK: Ja, det tror jag. Men det finns en viss skillnad i att komma 3:a istället för 4:a och det är att man slipper ett relativt svårt kval.
 • AO:
 • SS: Snart kommer våren och ett starkare United. Klart det går!
 • DS: Det bör det vara. Även om Liverpool och Arsenal har börjat vinna så är United bättre än båda och bör bli ännu bättre under våren. Att man blir trea är inte 100% då Arsenal garanterat blir topp fyra, det blir de alltid, men CL ska vara tillbaka i höst.
 • MS: Det borde vara det med tanke på hur usla både Arsenal och Liverpool varit under hösten, men då måste vi komma ihåg hur United sett ut. Jag tippade oss som femma inför säsongen, men hoppas jag var aningen galet ute. Men Only God Knows.
 • KY: Ja, med den utdelningen vi haft nu, så måste spelet bli bättre och bättre och då kan vi inte undvika 3:e-platsen.
 • MÖ: Ingenting är givet, men att missa Champions League från den här positionen skulle vara ett enormt misslyckande och borde rimligtvis resultera i ett managerbyte.

Är United en titelkandidat?

 • BA: Nej.
 • JB: Nej.
 • MK: Nej.
 • AO:
 • SS: Nej, det är ett urstarkt Chelsea som gäller. Jag säger dock som Wenger: ”Nästa år så”…
 • DS: Tyvärr inte. Alldeles för dåliga på bortaplan.
 • MS: Definitivt inte.
 • KY: Nej, men det kommer ju squeaky bum time och då kan ju allt hända – tomten kom ju i år också!
 • MÖ: Om Chelsea behåller sitt nuvarande poängsnitt måste United vinna alla matcher som återstår. Så, nej.

Vad är en rimlig målsättning för andra halvan av säsongen?

 • BA: Behåll CL-plats. Spöa Liverpool borta. Hitta en fungerande backlinje.
 • JB: Champions League och gärna lite mer publikfriande uppvisningar.
 • MK: Topp 3 och vinna FA-cupen.
 • AO:
 • SS: Bibehålla direktkvalificering till CL.
 • DS: Förbättra spelet, hålla truppen frisk, bli minst trea och skriv nytt kontrakt med David De Gea.
 • MS: Målsättningen måste vara tredjeplatsen, det är den enda rimliga högre målsättningen. Vill man vara pessimistisk i sin målsättning är sjätteplatsen ett givet val.
 • KY: Fler poäng än på de första 19 matcherna och en FA-cupfinal-vinst.
 • MÖ: Förbättrat spel, förbättrade resultat (fler poäng) och åtminstone en bibehållen placering. Utveckling helt enkelt. Jag vill dessutom att laget gör ett helhjärtat försök att vinna FA-cupen.

Något annat att tillägga?

 • BA: Gott nytt år!
 • MK: Valencia ska spela så lite som möjligt.
 • AO:
 • SS: Det är en fröjd att se scusers spela, eller snarare inte spela, fotboll för tillfället!
 • DS: Inte mer än att jag är spänd på att se om det blir några nytillskott i januari. Framförallt fler spanjorer till ’Juan Direction’.
 • KY: Köp en mittfältare = chansa med Strootman. Bale hade varit kul … pengar är bara pengar.

Frågelådan kommer att uppdateras med svar från Anna Ohlsson så snart alla ettor och nollor har hittat rätt.