Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Jonny Evans och Papiss Cisse anklagade av FA; Cisse erkänner sig skyldig

Det engelska fotbollsförbundet FA har idag anklagat Jonny Evans och Papiss Cisse för att ha spottat mot varandra då United igår besegrade Newcastle på bortaplan. Om spelarna befinns vara skyldiga kommer de att bli avstängda i sex matcher vardera.

Uppdatering: Newcastle meddelar på sin hemsida att Papiss Cisse har accepterat FA:s anklagan. Deras verkställande direktör Lee Charnley säger: “Både vi själva och Papiss är överens om att den här typen av beteende inte är acceptabelt.” Det förefaller därmed vara givet att Cisse blir avstängd i sju matcher (sex matcher för att ha spottat och ytterligare en match för att han varit avstängd tidigare under säsongen). Det förefaller också vara givet att Evans kommer att neka till anklagelsen.

FA skriver:

Newcastle Uniteds Papiss Cisse och Manchester Uniteds Jonny Evans har båda anklagats av FA efter deras match onsdagen den 4 mars 2015.
 
Anklagan gäller i relation till ett påstått brott mot FA regel E1[a] då de två spelarna i eller kring den 38:e minuten av matchen spottade mot varandra. Incidenterna sågs inte av matchdomarna men fångades på video.
 
Båda spelarna har till klockan 18.00 [engelsk tid] på fredagen den 6 mars 2015 att svara på anklagan.
 
I Premier League-matcher, om en incident inte har setts av matchdomarna, kommer en panel på tre man bestående av före detta elitdomare att tillfrågas av FA att granska bilderna oberoende av varandra. De kommer sedan att rådgöra vilken, om någon, aktion de tycker att domarna borde ha tagit om det hade setts vid den tiden.
 
För att en FA-anklagan ska följa måste alla tre panelmedlemmarna vara överens om att det är en utvisningsförseelse. I det här fallet var beslutet från panelen enhälligt gällande båda spelarna.

Reglerna säger följande:

En spelare som blir utvisad från spelplanen för att ha spottat mot en motståndare eller någon annan person […] kommer att bli avstängd automatiskt från all klubblagsfotboll […] tills dess att hans klubbs a-lag har kompletterat sina kommande sex matcher i accepterade turneringar.

Avstängningen gäller endast i tävlingsmatcher i engelska turneringar för a-laget.

De båda spelarna kom tidigare på torsdagen med varsitt officiellt uttalande. Jonny Evans förnekar allt, medan Papiss Cisse ber om ursäkt.

Jonny Evans:

Då jag vaknade upp den här morgonen blev jag chockad av mediebevakningen från gårdagskvällens match. Jag vill klargöra att jag inte spottade på Papiss Cisse.
 
Jag var fullständigt omedveten om någon spottningsincident och hade antagit att problemet vid den tiden var satsningen och hans försökt till vedergällning för tacklingen från marken. Under matchen pratade jag och Papiss Cisse om incidenten och det är klart från min reaktion på tevebilderna att jag var fullständigt överraskad av någon antydan om spottande.
 
Det är inte i min karaktär eller min personlighet att spotta mot någon och det är heller inget jag någonsin har gjort eller skulle göra. Det är definitivt ingenting jag gjorde igår kväll.

Papiss Cisse:

Jag har bett om ursäkt till många människor idag. Först till mina lagkamrater och till våra supportrar, i andra hand till Jonny Evans och i tredje hand till alla fotbollssupportrar som såg incidenten mellan mig själv och Jonny.
 
Jag reagerade på någonting jag upplevde som väldigt otrevligt. Ibland är det svårt att inte reagera, framför allt i stridens hetta. Jag har alltid försökt hårt att vara en positiv förebild, framför allt för våra yngre supportrar och igår svek jag er.
 
Jag hoppas att barnen därute som spelar fotboll för sina klubbar och skolor den här helgen kommer att veta bättre än att hämnas när de är arga. Kanske när de ser problemet det nu vållar mig och mitt lag kommer de att kunna lära från mitt misstag, inte kopiera det.

Louis van Gaal kommenterade också situationen på dagens presskonferens.

Givetvis har jag pratat med Jonny Evans. […] Han var inte medveten om att han spottade. Och när han spottade, på marken, det kan vara att det är en naturlig någonting från en människa. Det var inte hans intention. […] Jag kan inte föreställa mig att Jonny Evans skulle göra det. […] För mig är det avslutat.

Om Cisse:Det är inte mitt problem.

Blir Evans avstängd?Jag tror att FA är väldigt smarta.