Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Evans avstängd i sex matcher

Det engelska fotbollsförbundet FA har på lördagen meddelat att Jonny Evans och Papiss Cisse har befunnits skyldiga till att ha spottat på varandra i matchen mellan Newcastle och United i onsdags. Evans blir därmed avstängd i sex matcher medan Cisse får ytterligare en match.

På sin hemsida skriver FA:

Newcastle Uniteds Papiss Cisse och Manchester Uniteds Jonny Evans kommer att avtjäna avstängningar på sju matcher och sex matcher respektive med omedelbar verkan. Det här följer Premier League-matchen onsdagen den 4 mars 2015.
 
Båda spelarna anklagades i relation till ett påstått brott mot FA regel E1[a] i att de i eller runt den 38:e matchminuten spottade på varandra.
 
Mr Cisse accepterade anklagan och hans avstängning består av sex matcher, vilket är standardbestraffningen för förseelsen, med en ytterligare match då han tidigare under säsongen har accepterat en anklagan om våldsamt uppträdande.
 
Mr Evans förnekade anklagelsen men den befanns vara bevisad efter en prövning av en oberoende regelkommission på fredagen [6 mars], vilket resulterar i en avstängning på sex matcher.
 
Incidenterna sågs inte av matchdomarna men fångades på video.

Avstängningarna träder alltså i kraft med omedelbar verkan och Evans kommer att missa matcherna mot Arsenal (FA-cupen), Tottenham (h), Liverpool (b), Aston Villa (h), Manchester city (h) samt FA-cupsemifinalen eller bortamatchen mot Chelsea, beroende på resultatet mot Arsenal (Evans skulle också missa ett eventuellt omspel mellan United och Arsenal, och då istället få spela en eventuell semifinal eller mot Chelsea). Avstängningen kan inte överklagas.

Det är naturligtvis ett hårt slag för Jonny Evans. Det har rapporterats att hans motiv till att neka till anklagan var att han inte ville ha stämpeln av att vara en spottare över sig.

Det är också ett hårt slag för Manchester United. Evans har förvisso varit väldigt kritiserad den här säsongen, men faktum är att Uniteds resultat är avsevärt bättre när Evans spelar än när Evans inte spelar. Evans har spelat tretton ligamatcher den här säsongen. United har vunnit åtta av de matcherna, spelat fyra oavgjorda och förlorat en. I den enda förlusten, mot Leicester, ledde United med 2-1 när Evans utgick skadad. United har sex insläppta mål i ligan då Evans har varit på planen, vilket ger ett målsnitt på 0,52 insläppta mål per match då Evans spelar.

Undertecknad tycker att det är fullständigt vansinnigt att straffet för att spotta mot någon är sex matchers avstängning, när man klarar sig undan med tre matcher för en potentiellt benbrytande tackling. Att bli avstängd i sex matcher för att spotta när John Terry blev avstängd i fyra matcher för att ha rasistiskt förolämpat Anton Ferdinand är skrattretande och patetiskt. Men reglerna är väldigt tydliga i det här fallet.