Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Our Jonny

“He’s afraid of the daaaaark”.
Och nu har Jonny Evans fått en svart stämpel på sig efter en ytterst olämplig reaktion mot Papiss Cissé. Att United – och Evans – bedyrade sin oskuld var ett lite ogenomtänkt beslut med tanke på vad tv-bilderna visade. För oavsett om Evans menade att spotta mot Cissé eller inte så spelar det ingen roll: Han gjorde de facto så. Det var inte så att en kastvind vände loskan 180 grader och gjorde att den landade på Newcastlespelaren. Det var inte heller så att Cissé lyfte på någon arm eller något ben för att se till att bli träffad. Och mig veterligen var det inte heller så att han räknades som otillräknelig när han sprang ut på planen (även om det skulle kunna förklara en del av hans insatser under säsongen). Därför är det beklämmande att han – och United – gick ut med det försvarstalet.
“It is not in my character or in my nature to spit at anybody, nor is it something I have ever done or would ever do.” klingar ju oerhört falskt när man ser tv-bilderna från matchen:

Diskussionerna innan United och Evans valde att förneka anklagelserna måste ha varit snurriga värre. För även om Evans verkligen inte menade att spotta på Evans så ju uppsåt sekundärt i sammanhanget. Jag tror inte att Evans valde att sparka sönder och i princip förstöra Stuart Holdens karriär, men han gjorde de facto så (och fick tre matchers avstängning).
Sex matchers avstängning är, vad jag kommer i håg, den längsta en Unitedspelare fått sedan Rios missade dopningskontroll och dessförinnan Cantonas kung-fu-kväll i London. Keane fick fem matcher för sina kommentarer om Haaland i sin bok, men i övrigt är det tunt med den här typen av tunga bestraffningar för Unitedspelare i min hjärna. Har vi några fler?
Angående strafflängden är det ett kapitel för sig. Jag förstår FA:s tanke om att man kan missbedöma tacklingar, men knappast spottloskor. Däremot borde det inte spela någon roll heller: Bryter man (nästan) benet på en motståndare borde man titta på vad som händer även i det avseendet och inte gissa sig till vad den tacklande spelaren hade för uppsåt.
Nu är ju inte Evans frånvaro någon katastrof för Uniteds del, om inte Jones-Smalling-Rojo tänker återuppliva sina rehabbesök, med tanke på hans minst sagt bedrövliga form. Men att begränsa Louis van Gaals valmöjligheter med något så oerhört klumpigt och infantilt som en loska är oförsvarligt. Frågan är om det här till och med kan ha beseglat hans öde som Unitedspelare. Har vi sett Jonathan Evans för sista gången? Tja, jag skulle vilja påstå att chansen/risken är 80-20 att så blir fallet.
And that is no way to say goodbye.