Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – West Bromwich Albion 0-1

Embed from Getty Images

Bollinnehav till ingen nytta är den snabba sammanfattningen av Manchester Uniteds förlust mot West Brom på Old Trafford. Jonas Olsson gjorde matchens enda mål då han styrde in en frispark från Chris Brunt. United fick chansen att kvittera på straff men Robin van Persie missade.

Dagen dominerades annars av nyheten om Rio Ferdinands frus bortgång. Den förre Unitedförsvararen hyllades stort.

Darren Fletcher var tillbaka på Old Trafford för första gången sedan flytten till West Brom och hyllades förstås också.

Embed from Getty Images

Matchen

West Brom hade tagit lärdom av Chelsea och, i mindre utsträckning, Everton. Gästerna parkerade bussen på Old Trafford och lät United rulla boll tämligen obehindrat.

United vann bollinnehavet med 76-24, skotten med 26-6 (9-3 i skott på mål) och hönorna med 9-3. Men den statistik som räknas är ju antalet gjorda mål och där vann West Brom med 1-0.

United var inte utan chanser och målvakten Myhill gjorde flera stora räddningar, framför allt efter målet.

Det matchvinnande målet kom efter 63 minuter. Darren Fletcher avancerade framåt i ett av få anfall från gästerna. Paddy McNair satsade överdrivet hårt och West Brom fick frispark i ett bra läge. Brunt sköt frisparken i mål via en styrning av Olsson som lämnade De Gea chanslös.

Uniteds bästa kvitteringschans kom då Berahino stoppade Valencias inlägg med handen. Domaren pekade på straffpunkten. Van Persie slog en svag straff och då Myhill gissade rätt kunde han rädda tämligen enkelt.

Bollinnehav till ingen nytta

Manchester United vinner återigen bollinnehavet med stora siffror i en match där man lämnar planen mållösa. Det är passning följt av en mottagning och en ny passning. Det går långsamt och motståndarna kan sitta bak och låta United rulla bollen. Det är för få löpningar som utmanar, löpningar som måste till för att skapa de öppningar som United desperat söker. Utan lösningarna är det enkelt för motståndarna att stå rätt och till slut vänder United hem och börjar om.

United har ett stort tålamod i spelet, antagligen för stort. Man är inte tillräckligt desperata i jakten på mål och de svåra, utmanande passningarna levereras för sällan. Hellre väljer man en passning hemåt än att chansa på en passning som kan ge en lagkamrat en bra målchans.

Jag gillar det engelska ordet urgency, som det inte finns någon riktigt bra svensk översättning för, men brådska, angelägenhet, iver är väl ungefär vad det betyder. Urgency är precis vad som saknas i Uniteds spel. Först efter baklängesmålet finns det någon desperation i Uniteds spel. Då är det för lite och för sent.

De offensiva sviker

Jag lyssnade i morse på en podcast där Graham Hunter intervjuar Gary Neville. Där argumenterar Neville att Barcelona var som allra bäst säsongen 2008/09, trots att de senare var mer drillade i sin taktik. Neville menar att laget med Henry och Eto’o hade ytterligare en dimension och han tror att Lionel Messi var essentiell för deras framgångar med det extrema tålamodet och bollinnehavet.

Manchester United har kanske det extrema bollinnehavet men man har definitivt ingen Lionel Messi. Uniteds offensiva spelare gör för sällan skillnaden. United har ingen Hazard, ingen Sanchez, ingen Aguero. Ingen offensiv spelare som alltid levererar och som alltid ger motståndarna huvudbry.

Van Persies straff var ganska typisk för hur Uniteds anfallare mår just nu. Falcao, Rooney och Van Persie försöker men de gör inte tillräckligt.

Fellaini är för dålig för att vara en ledande offensiv spelare i United. Han är inte utan förtjänster men hans förtjänster ska inte vara huvudspåret i Uniteds anfall. Young är också en begränsad spelare och även om han har höjt sig på ett imponerande sätt är han inte så bra som en ordinarie ytter i United ska vara.

Angel Di Maria skulle vi kunna diskutera i en evighet utan att bli klokare. Vi kan dock konstatera att hans debutsäsong i United har varit svag, trots en hygglig mängd assist i relation till speltid. Huruvida han i framtiden kan bli en spelare som alltid levererar återstår att se, men oddsen för det är knappast på hans sida.

Juan Mata tenderar att vara anonym när laget är på sämre humör. Han är inte den ledande offensiva spelaren men han skulle kunna vara spelaren som alltid ger bollen till den ledande spelaren.

(Ander Herrera har för många defensiva uppgifter för att han ska vara aktuell i diskussionen.)

Uniteds defensiv har – med rätta – varit hårt kritiserad den här säsongen. Sett till spelarmaterialet, sett till skadorna och sett till den bristande kontinuiteten är den defensiva prestationen över säsongen ändå godkänd. Med spelare som Rooney, Van Persie, Di Maria, Mata och Falcao i laget är det däremot riktigt dåligt att endast ha gjort 59 mål på 35 ligamatcher. Underkänt, ordentligt underkänt – både kollektivt och individuellt.

Bisarr taktik

Louis van Gaal har fattat en hel del märkliga beslut under sin tid i United. Vissa av besluten finns det säkert en tanke bakom, men att spela Robin van Persie som central mittfältare är för mig obegripligt – ännu mer så då han fick sällskap av Rooney på mittfältet. Måhända fanns det en tanke om att Van Persie skulle komma till distansskott men för mig känns det rimligare att slänga in Rooney och Van Persie i straffområdet och skicka dit bollen.

Fellaini som spets var heller inget som fungerade. Marouane Fellaini som ensam toppforward är ingenting som ska existera i United annat som en sista nödlösning i en extrem skadekris. Fellaini lunkar omkring i straffområdet och är isolerad från resten av laget. När bollen skickas mot honom hjälper det inte att han är bättre än alla motståndare i luften då han oftast får duellera mot tre spelare.

Knivigt läge

United har nu tre raka förluster och man är mållösa i de tre matcherna. Det är bedrövligt. Optimismen som fanns efter segrarna mot Spurs, Liverpool och city är som bortblåst. United ser ängsliga ut igen.

United har inte längre någon realistisk möjlighet att sluta topp tre. Det bästa vi kan hoppas på är Champions League-kval till hösten. Det borde United klara. I teorin krävs det sex poäng, i praktiken betyder målskillnaden att det kommer att räcka med fem. Troligen tar Liverpool också färre än nio poäng under säsongsavslutningen.

Uniteds avslutning är lite knivig. Crystal Palace på bortaplan är ingen given seger. Ingen bortamatch är en given seger för United. Arsenal hemma är absolut ingen given seger, även om Wenger knappast kommer att parkera någon buss. Hull borta i sista omgången kan vara en match mot ett lag som är i desperat poängbehov för överlevnad och sånt förändrar förutsättningarna.

Matchinformation

Manchester United 0
West Bromwich Albion 1
Turnering: Premier League, omgång 35
Tid: Lördagen den 2 maj 2015, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 454
Domare: Anthony Taylor

Matchhändelser

62Paddy McNair
63Jonas Olsson0-1
74Robin van Persie (straffmiss)

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, McNair, Blind
Herrera
Mata, Fellaini, Rooney, Young
Van Persie

Di Maria för Blind (63)
Falcao för McNair (84)

Avbytare: Valdes, Jones, Januzaj, Blackett, Pereira

West Bromwich Albion

Myhill
Dawson, McAuley, Olsson, Lescott
Gardner, Mulumbu, Yacob, Fletcher, Brunt
Berahino

Baird för Mulumbu (76)
Ideye för Berahino (80)
Wisdom för Gardner (89)

Avbytare: Rose, Anichebe, McManaman, Sessegnon

Allt om matchen »