Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Memphis Depay klar för Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United meddelade på torsdagen att man är överens med PSV Eindhoven och spelaren själv om en övergång för yttern Memphis Depay. Övergången gäller under förutsättning att spelaren klarar den obligatoriska läkarundersökningen när transferfönstret öppnar i juni.

Memphis Depay

Namn: Memphis Depay.
Född: Den 13 februari 1994, i Moordrecht, Nederländerna.
Längd/vikt: 176 cm/78 kg.
Position: Ytterforward.
Till United: Den 7 maj 2015 från PSV, för 25 miljoner pund (övergången realiseras efter genomförd läkarundersökning när transferfönstret öppnar).
Karriär: PSV (2011-2015, 122 matcher/49 mål), Manchester United (2015-,).
Landskamper/mål: 15/2 (Nederländerna).
Titlar: Nederländska ligan (2015), nederländska cupen (2012), nederländska supercupen (2012), U17-EM (2011).

Att spela för Manchester United är som en dröm som blir sann,” säger Memphis, som han vill bli kallad av personliga skäl, till PSV TV (se video här).

Jag har nått en överenskommelse med Manchester United, som verkligen är fantastisk. Det här är ett enormt steg framåt i min karriär och jag ser fram emot att spela i en magnifik liga. Det betyder mycket att alla min lagkamrater har kommit fram till mig och önskat mig lycka till i Manchester.

Jag har tagit mig genom alla ungdomsstegen här och även om det tog blod, svett och tårar ibland, är jag i slutändan tacksam att jag har växt som en spelare och som en människa.

Manchester United är väldigt fåordiga och nöjer sig med ett mycket kort uttalande på den officiella hemsidan:

Manchester United har nått en överenskommelse med PSV Eindhoven och Memphis Depay för spelarens övergång, under förutsättning av en lyckad läkarundersökning, när transferfönstret öppnar i juni.

Vi får inga uttalanden från Louis van Gaal, men PSV-chefen Marcel Brands uttalar sig på PSV:s officiella hemsida:

Vi är stolta att ha kompletterat den här övergången, som har kommit i ett stort momentum. Memphis har tagit sig fram genom alla ungdomslagen i PSV och har haft stor roll i att vi vann den holländska ligan den här säsongen. Han är en värdig representant för vår akademi och kommer att göra en fantastisk flytt till en underbar klubb i en magnifik liga. Olyckligtvis kommer vi att säga hej då till en fantastisk spelare och vi kommer att sakna en av våra nyckelspelare, som har varit av stort värde för laget, men vi tillmötesgår honom det här underbara steget.

Undertecknad reagerade på att United skriver att transferfönstret öppnar i juni. Efter en titt på Fifatms.com visar det sig dock att det engelska transferfönstret öppnar redan den 10 juni, medan övriga toppligor som regel öppnar fönstret den 1 juli. Det är dock av formalisk betydelse, mer intressant är att det engelska transferfönstret stänger först den 1 september medan övriga ligor stänger den 31 augusti.

Memphis Depay föddes i Moordrecht i södra Holland den 13 februari 1994. Han inledde fotbollskarriären i den lokala klubben VV Moordrecht och efter några år i Sparta Rotterdam flyttade han till PSV:s akademi redan som tolvåring.

När han var 17 år gammal var han med i det holländska landslag som vann U17-EM. Han gjorde ett mål i turneringen, passande nog det matchvinnande målet i finalen då Holland besegrade Tyskland med 5-2. Det holländska landslaget tränades av nuvarande Unitedtränaren Albert Stuivenberg.

Memphis fick sedan debutera i PSV:s a-lag säsongen 2011/12 och även om speltiden var knapphändig så imponerade han med fyra mål på 214 spelade minuter i cup och liga. Säsongen 2012/13 fick han regelbunden speltid i a-laget, men som regel som inhoppare. Säsongen 2013/14 fick han sitt stora genombrott, då han bland annat startade 32 matcher och gjorde 12 mål i ligan för PSV.

Han fick chansen att debutera i Louis van Gaals holländska landslag i oktober 2013. Van Gaal gillade vad han såg och tog ut Memphis till VM i Brasilien där yttern deltog i fyra matcher, varav tre som inhoppare. Han gjorde två mål i turneringen, hans hittills enda i landslaget, och Holland slutade som bekant trea i turneringen.

Säsongen 2014/15 har varit en lång succé för Memphis. Han har varit PSV:s ledande spelare då laget gled fram till en överlägsen ligaseger, klubbens första titel sedan 2008 (måhända var man hjälpta av att Ajax hade tappat Daley Blind). Memphis leder skytteligan på 21 mål, två bättre än lagkamraten Luuk de Jong då två omgångar återstår. Memphis har också bidragit med fyra assist. Memphis sköt också sex mål och gjorde två assist i Europa League. Totalt under säsongen har han 27 mål och 6 assist på 38 matcher (36 från start).

Memphis Depay är en snabb, teknisk och målfarlig ytter. Manchester United lär ha god koll på honom då både Louis van Gaal och Albert Stuivenberg har arbetat med honom i a-landslaget och U17-landslaget respektive. Van Gaal uttalade sig i somras och tyckte då att Memphis skulle må bra av ytterligare en säsong i PSV.

Memphis gillar att dribbla och han gillar att bryta in från kanten. Oftast startar han på vänsterkanten. Han jämförs ofta med Cristiano Ronaldo och har kallats den mest talangfulla holländska spelaren sedan Arjen Robben. På listan över svagheter nämns framför allt att han är ojämn och att hans beslutsfattande inte är tillräckligt bra.

Övergångssumman är inte officiell men United rapporteras betala ungefär 25 miljoner pund för spelaren.

Välkommen till Manchester United Memphis Depay!