Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester United U18 säsongen 2014/15

Då var det dags igen för en genomgång av säsongen som gått. Först ut är Uniteds U18-lag som stått för en överraskande bra säsong, det unga laget (där majoriteten är tillgängliga även för nästa säsongs FA Youth Cup till exempel) kom på en fjärde plats i ligaspelet och åkte ut i kvartsfinal i FA Youth Cup borta mot Tottenham. Ett Tottenham som sedan fick se sig besegrade av Chelsea i finalen. Totalt fick 30 spelare speltid under säsongen, 19 av dessa spelade tio matcher eller fler.

United U18 2014/15

Matcher: 37
Vunna: 21
Oavgjorda: 5
Förlorade: 11


U18 Premier League: Fyra.
FA Youth Cup: Utslagna i omgång 5.
Milk Cup (U17): Vinnare.

Målvakter

Som bekant är det Dean Henderson som stått i majoriteten av matcherna den här säsongen. 18 årige Henderson kom till United som 14 åring från Carlisle. Henderson fick tidigare mestadels agera back-up till Jacob Pereira men fick den gångna säsongen ta klivet in som förstemålvakt och gjorde det överlag på ett bra sätt. Henderson är duktig med fötterna och bra på linjen, men har som många undra unga målvakter problem i luftspelet. Jag upplevde dock de problemen som tydligare med Henderson än med hans föregångare Pereira. Det ska nämnas att Henderson överlag gjort en klart godkänd säsong.

George Dorrington var den som fick chansen när Henderson inte spelade. Det blev dock inte många matcher för Dorrington, som dessutom udda nog blev utlånad till Newcastles U18-lag under säsongen. På grund av att tillgängligheten för U18-matcher inte alltid är det bästa så har jag inget direkt bestående intryck av honom som målvakt.

Försvarare

Kvartetten med Tyler Reid, Cameron Borthwick-Jackson, RoShaun Williams, Axel Tuanzebe och Timothy Fosu-Mensah är kanske den defensivt starkaste jag upplevt i U18. Det var också fem av dessa som hade bland de flest spelade matcher när vi summerar säsongen.

Fosu-Mensah har fått mycket speltid på innermittfältet men när Williams gick skadad klev Fosu-Mensah ner ett steg och var lika bra även där. En jättetalang som är född 1998 och som spelar med stor pondus var än på planen han befinner sig, en stor fysisk närvaro med bra fötter. Holländaren kommer garanterat att få pröva på U21-spel redan nästa säsong.

Tyler Reid var en som tog stora kliv i sin utveckling. Som högerback var han ett ständigt hot offensivt med sin fart, teknik och sin fysiska styrka. Reid har tidigare varit i Arsenals akademi. Med brist på kompetenta ytterbackar och med konkurrenten Janko borta så är Reid en som vi bör hålla koll på i framtiden.

Cameron Borthwick-Jackson är en mittback i grunden men som användes som vänsterback hela säsongen. Stark på fasta och bra på att smyga in i boxen vid inläggssituationer gjorde honom till Uniteds mest målfarlige försvarare. I övrigt väldigt pålitlig men förmodligen den med minst potential av dessa fem.

Axel Tuanzebe fått bära kaptensbindeln och blev även utsedd till årets akademispelare av ledarna. Stark mittback med en bra speed som visade en sådan mognad att han fick tre framträdanden med U21. Räkna med att Tuanzebe kommer spela fler gånger med U21 nästa säsong. Och vem vet, blir han en som följer med på försäsongsturnén?

RoShaun Williams är ännu en intressant försvarare. Född 1998 och slog som 15 åring skolrekordet på 100 meter när han sprang på 10.99, trots att han aldrig tränat sprintlöpning. Det tidigare rekordet på 11.13 hade förre OS-löparen Darren Campbell för övrigt. RoShaun fick också, något överraskande, vara lagkapten i matcher där Tuanzebe stod över, trots att han alltså är tillgänglig för U16-spel.

Charlie Scott är en användbar spelare som fick några matcher i försvaret. Testades även som defensiv mittfältare under försäsongen och har tagit lite olika roller men haft svårt att slå sig in i laget. Fick mest spela när spelschemat var tight kring Youth Cup-matcherna.

Mittfältare och anfallare

Innermittfältaren Jordan Thompson missade delar av säsongen med en skada. Kom tillbaka på slutet och gjorde några viktiga mål med sin fina vänster, men såg ut att ha tappat en del och kändes inte längre som den självklare nyckelspelaren i laget. Med en bra försäsong, framför allt skadefri, har Thompson en hel del potential som han kan få ut.

Manchesterfödde Devonte Redmond tog en fast plats om ena innermittfältspositionen och släppte den aldrig. En av de jämnaste spelarna i laget som alltid gjorde sitt jobb, mer av ett defensivt ankare med bra passningsfot numera. Lite oklart var man har honom nuförtiden, nästa säsong blir en nyckelsäsong.

Joe Riley är ännu en mångsidig Unitedprodukt. Ytterback, innermittfältare, yttermittfältare. Riley har prövat på det mesta. Gjorde en hel del assist från sin yttermittfältsposition, vilket han mest användes som. Ändock, ingen spelare som riktigt sticker ut. Riley är mer en klok spelare med bra driv men ingen som kommer glänsa eller ta plats i United i framtiden. En annan som halkat efter lite är Oliver Rathbone, som faktiskt gjorde ett av säsongens mål alla kategorier med en halvvolley från 40 meter på stopptid mot Derby. Förutom det blev det ett hattrick mot (släkten är värst) Blackburn. Annars blev det ganska sparsamt med speltid för mittfältaren som halkat efter fysiskt trots att han är en av de äldsta i truppen.

Callum Gribbin var den mittfältare som fick mest speltid, och en av de som fångade ögat mest i offensiv väg. Den lille kreatören stod för sex mål men framför allt mängder med assist från en offensiv mittfältsposition. Hamnade i ropet när det ryktades om att han ville lämna United – för Liverpool. Det hela svalnade dock och sedan skrev Gribbin på ett kontrakt med United. Mest känd på senare tid för att ha fått träna med a-laget, blott 16 år gammal. Gribbin har den där naturliga balansen, touchen och steget som gör honom extremt sevärd. Räcker det för att få en överraskande plats med på planet till USA och försäsongsturnén? Kanske.

En spelare som missade många matcher var Demetri Mitchell. Den länge hypade yttermittfältaren stod ändå för 11 mål på endast 17 starter, vilket får ses som väldigt bra för någon som inte spelar som striker. Stora skadeproblem som tyvärr hämmat hans utveckling som annars gått spikrakt uppåt. Det ska bli väldigt spännande att följa den tekniske yttern nästa säsong, och hur bra han kan bli.

För Zachary Dearnleys del blev det 5 mål på 26 matcher. Dearnley utmärkte sig inte särskilt mycket under säsongen, även om han spelade ganska mycket. Mestadels på en kant.

För Rashfords del blev det desto mer lyckat. Han var ofta ensam och isolerad på topp men tack vare sin individuella skicklighet och framför allt snabbhet så kunde han hota varenda försvar på egen hand. Det blev till slut 17 mål på 31 matcher, vilket får ses som bra men inte exceptionellt på den nivån. Rashford har dock egenskaper som gör honom mycket intressant att följa.

Ruairi Croskery stod lite i skymundan gentemot Marcus Rashford. Stod endast för 4 mål på 21 matcher. Överlag har Croskery haft svårt att ta en ordinarie plats, och målskyttet har inte varit tillräckligt bra för en striker.


Spelarstatistik U18

Spelare MS IN GM
Cameron Borthwick-Jackson 35 1 3
Axel Tuanzebe 32 1 0
Ro-Shaun Williams 31 1 1
Tyler Reid 30 2 1
Marcus Rashford 28 3 17
Dean Henderson 28 0 0
Callum Gribbin 27 3 6
Devonte Redmond 27 2 1
Joe Riley 25 2 0
Jordan Thompson 21 2 5
Zachary Dearnley 18 8 5
Timothy Fosu-Mensah 18 1 0
Ruairi Croskery 16 5 4
Demetri Mitchell 14 4 11
Charlie Scott 11 7 0
George Dorrington 9 1 0
Oliver Rathbone 8 5 5
Ethan Hamilton 6 4 1
Tyrell Warren 5 5 0
Scott McTominay 5 3 0
Oscar Borg 5 0 0
Ogo Obi 4 0 3
Jimmy Dunne 1 1 0
Callum Whelan 1 1 0
Jake Kenyon 1 0 0
Faustin Makela 1 0 0
Travis Johnson 0 6 1
Aidan Barlow 0 1 0
Angel Gomes 0 1 0
Oliver Byrne 0 1 0
självmål n/a n/a 0

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från U18 Premier League, FA Youth Cup och Milk Cup.


Fullständig statistik U18 2014/15 »