Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av Manchester United U21 säsongen 2014/15

Det blev återigen en lyckad säsong för Uniteds U21-lag som har för vana att vinna. Man blev mästare för tredje gången på fyra år, vilket kanske inte var så överraskande med tanke på att Louis van Gaal ansåg att spelare som inte var i matchform ska spela med U21. Det gjorde att vi allt som oftast fick se mycket namnkunniga startelvor. Andreas Pereira blev, helt korrekt, framröstad till årets spelare. United använde 14 olika överåriga spelare under säsongen, en stor del av a-truppen. 46 spelare fick speltid. Nedan får ni utlåtande om spelarna. Är inte alla kommenterade så beror det på för få framträdanden eller att de knappast behöver någon närmare presentation.


United U21 2014/15

Matcher: 26
Vunna: 14
Oavgjorda: 7
Förlorade: 5


U21 Premier League: Mästare.
Manchester Senior Cup: Vinnare 2014 (finalen spelades i augusti 2014). Utslagna i semifinal 2014/15.
U21 Premier League: Klara för semifinal (spelas mot Rochdale den 18 juli).

Målvakter

Det var faktiskt inte en enda målvakt som gjorde över tio matcher med U21. Närmast var Joel Pereira som gjorde nio matcher. Totalt användes fyra olika målvakter med Valdes, Lindegaard och Amos som tillsammans med Pereira var de som spelade. Lite tråkigt kan jag tycka att Pereira inte fick så många matcher som hade varit nyttigt för hans utveckling, och man fick ingen riktig bild om hur han utvecklats. Pereira har tidigare varit väldigt lovande och var riktigt bra tidigare säsongenr. Det hade varit intressant att se honom ute på lån men målvaktssituationen i United är just nu väldigt konstig med många ungdomsmålvakter och De Geas vara eller icke vara.

Embed from Getty Images


Försvarare

Försvaret har alltid varit en styrka hos U21, och där har man fortsatt att hålla en bra nivå. Tom Thorpe har förstås legat i toppen vad gäller framträdanden i U21 den här säsongen också, skillnaden är bara att han nu blivit släppt av United och skrivit på för Rotherham. Det känns inte så intressant att utvärdera honom desto mer av den anledningen, men jag tror att han kommer ha en bra karriär i ett PL-lag i framtiden.

14 matcher blev det för Saidy Janko som inte heller är kvar i klubben. Janko har skrivit på för Celtic, en kompetent ytterback men alldeles för endimensionell för att kunna bidra till United i framtiden.

Den här säsongen var det istället Donald Love som fick bli mr U21 i försvaret. Ytterbacken fick ofta spela mittback i brist på kompetenta mittbackar och gjorde det med ett godkänt betyg. Men mer än så var det inte. Love imponerade tidigare som högerback med sitt frejdiga spel men något spel på den positionen fick vi sällan se.

För Reece James del, som ju imponerade på försäsongen, blev det till slut 13 matcher för U21. James var såklart väldigt bra på den här nivån men är inte den spelare som glänser, utan han gör sitt jobb och bidrar alltid ändå. Vad gäller framtiden tror jag inte James har så mycket att ge, men verkar bli kvar i klubben.

Tyler Blackett spelade 13 matcher för U21, men i ärlighetens namn så imponerade han i princip aldrig. Var direkt svag i vissa matcher. Blackett spelade oftast mittback och agerade likadant som när han spelade med a-laget; okoncentrerat, nonchalant och lite för vekt. Blackett har fina egenskaper på papper då han är stark i kroppen, är stor, har bra fart och fina fötter. Men än så länge har det inte fungerat för Blackett även om fjolårssäsongen måste varit en väldigt nyttig erfarenhet.

Liam Grimshaw fick i vanlig ordning hoppa runt i laget och spela på olika positioner. En del försvar förstås, men Grimshaw spelade faktiskt en hel del som defensiv mittfältare och gjorde det över förväntan. Grimshaw känns dock mest som en truppspelare, även på U21 nivå.

Embed from Getty Images


Mittfältare och anfallare

Spelaren som spelade mest av alla och som också blev framröstad till säsongens spelare är Andreas Pereira. Det blev till slut fyra mål för 18 åringen, man hade kunnat önska lite mer men Pereira höjde sig i spelet den här säsongen och stod för mängder av framspelningar. Tidigare har Pereira mest varit en poängspelare men som bidragit ganska lite i själva spelet. Känslan är att Pereira är på rätt väg och belönades också med massvis med bänkplatser i a-laget och faktiskt lite speltid också. Pereira är sannolikt en som följer med på turnén och kommer få chansen i fler matcher den kommande säsongen.

I James Weir har laget en Grimshaw-typ, fast offensivare. Weir har inte alltid en startplats, men gör ofta skillnad när han kommer in, bidrar med energi och ett driv som är fåförunnat. Påminner en hel del om James Milner. Har också tränat med a-laget, frågan är om vi får se honom på turnén senare i sommar.

Joe Rothwell kom från en ganska bortkastad tid i krisklubben Blackpool. Hade inledningsvis lite svårt i United igen, men visade i vissa matcher hur mycket fotboll han har i sig. En av mina favoritspelare som är härlig att skåda med sin vilja att hela tiden gå framåt, med sina eleganta snabba fötter. Jag hoppas att Rothwell får följa med på turnén.

Säsongen för Josh Harrop blev nog inte som han hade önskat. Det var väldigt mycket mellanmjölk om man ska vara ärlig. Nej, det blev inte alls en lyckad säsong för den lille teknikern som ändock stod för fyra mål, men vi vet ju att han har så mycket mer i sig. Fick agera inhoppare en hel del. Nästa säsong måste han höja sig ett snäpp vilket ska bli intressant att se om han kan, han har trots allt mycket fotboll i sig.

Sean Goss kom tillbaka rån skada och spelade inte särskilt mycket. Väl det han spelade så blev jag inte alls imponerad, lite för orörlig och långsam. Men han har ett bra skott. Har, lite överraskande, fått träna med a-laget nu. Ser LvG något som inte jag ser? Mycket möjligt, och givetvis hoppas vi att så är fallet.

Innermittfältaren Ben Pearson har haft en intressant säsong. Publikfavorit bland de som följer U21 och fick för första gången gå ut på lån. Gjorde det bra i League One-laget Barnsley, men inte exceptionellt bra. Har mycket fotboll i sig och mycket hjärta i sig men tycker samtidigt att han inte fick ut max ifjol. Jag hoppas att det blir en spelare vi får se med a-laget senare i sommar.

När det gäller strikers så var det James Wilson som spelade mest, även om det bara blev tolv framträdanden från hans sida. Annars spelade Will Keane en del när han inte var på lån, för honom blev det nio matcher. En som däremot var regelbundet varit involverad i truppen, men som hamnat lite i kläm och inte fått spela så mycket som han själv önskat är Ashley Fletcher. Den store anfallaren var väldigt nyttig i U18 men haft svårt att ta plats i den hårda konkurrensen bland U21. Det blev dock tio matcher, fem från start. Fletcher stod för tre mål. Känslan är att Fletcher endast kommer användas sparsamt och som back up i U21, för en framtid i United kan jag inte tänka mig att han har.

Embed from Getty Images

Spelarstatistik U21

SpelareMSINGM
Tom Thorpe 23 0 2
Andreas Pereira 22 0 4
Donald Love 14 4 0
Saidy Janko 14 0 0
Liam Grimshaw 13 7 0
Tyler Blackett 13 0 0
Reece James 13 0 0
James Wilson 12 0 8
Marnick Vermijl * 12 0 0
James Weir 11 10 1
Joe Rothwell 11 4 5
Josh Harrop 10 6 4
Sean Goss 9 1 1
Will Keane 9 0 6
Adnan Januzaj 9 0 5
Joel Castro Pereira 9 0 0
Andy Kellett 8 2 0
Ben Pearson 8 1 0
Paddy McNair 7 0 3
Ben Amos * 7 0 0
Rafael da Silva * 6 0 1
Anders Lindegaard * 6 0 0
Ashley Fletcher 5 5 3
Nick Powell 5 0 2
Tom Lawrence 3 0 2
Victor Valdes * 3 0 0
Jonny Evans * 3 0 0
Callum Evans 2 5 0
Sadiq El Fitouri 2 2 0
Robin van Persie * 2 0 2
Anderson * 2 0 0
Jesse Lingard * 2 0 0
Guillermo Varela 2 0 0
Matthew Willock 1 7 1
Ander Herrera * 1 0 1
Kieran O’Hara 1 0 0
Tyler Reid 1 0 0
Luke Shaw 1 0 0
Michael Carrick * 1 0 0
Radamel Falcao * 1 0 0
Phil Jones * 1 0 0
Ashley Young * 1 0 0
Axel Tuanzebe 0 3 0
Callum Gribbin 0 1 0
Ryan McConnell 0 1 0
RoShaun Williams 0 1 0
självmål n/a n/a 1

# *: Noterar överårig spelare. GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.


Statistik från U21 Premier League, Lancashire Senior Cup och Manchester Senior Cup. Inkluderar finalen i Manchester Senior Cup 2014.


Fullständig statistik U21 2014/15 »