Rapport: Manchester United – Club America 1-0

Morgan Schneiderlin slog till redan efter fem minuter när Manchester United vann med 1-0 mot Club America i sommarens första försäsongsmatch.

United gjorde, som planerat, elva byten inför andra halvlek. I båda halvlekarna spelade man en 4-4-2-formation (eller 4-2-3-1/4-4-1-1 om man så föredrar). Johnstone och Lindegaard stod varsin halvlek. De Gea missade matchen med en skada. Även Valencia saknades på grund av skada. Fellaini och Goss stod över.

I första halvlek hade United Darmian, Jones, Blind och Shaw i backlinjen. Mittfältet bestod av Mata, Schneiderlin, Carrick och Young. Memphis spelade bakom Rooney på topp.

I andra halvlek kom McNair, Smalling, Evans och Blackett in som backar. Lingard, Herrera, Schweinsteiger och Pereira spelade på mitten. Januzaj spelade i en central roll bakom Wilson.

Det tog bara fem minuter för Morgan Schneiderlin att presentera sig. Efter en hörna hamnade bollen hos Mata vid utkanten av straffområdet, Mata lyfte ett långt inlägg och vid bortre stolpen dök Schneiderlin upp med en nick som i en hög båge seglade in vid bortre stolpen.

Schneiderlin stod för en pigg debut, där han imponerade med sitt presspel. Han slog bort någon passning och förlorade någon närkamp, men i övrigt var det nästan enbart positivt.  Helt klart Uniteds bästa spelare i första halvlek.

Efter målet var det ont om målchanser i den första halvleken, som var sömnig. Mata hade ett pressat skott som målvakten ändå kunde rädda tämligen enkelt. Memphis hade ett skottförsök som blockerades.

Club America hittade stora luckor bakom Uniteds backlinje, men resultatet var nästan alltid att de vinkades av för offside. En riktigt bra chans fick de då Guemez kom förbi Darmian men Sam Johnstone kom ut och täckte mycket bra.

Förutom den nämnda situationen skötte sig Matteo Darmian bra, framför allt i defensivt. Visade vid flera tillfällen att han läser spelet bra.

Memphis Depay visade emellanåt goda tecken och är en spelare som kommer att underhålla publiken. Han testade en del svåra passningar, ibland med lyckat resultat, ibland med mindre lyckat resultat.

Club America borde ha fått en straff, men Blind räddades av ett dåligt domslut.

United hade ett ungdomligare lag i andra halvlek, det märktes. Framför allt inledningsvis, då anfallskvartetten Lingard, Pereira, Januzaj och Wilson var pigga, gärna understödda av Schweinsteiger.

Framför allt Andreas Pereira, som spelade på vänsterkanten, imponerade och tog initiativ. Han hade en något hyggligt skottförsök och en del bra inlägg.

Även Januzaj, som alltså spelade centralt, kom till några avslut. Framför allt hade han en riktigt bra aktion med kvarten kvar, men målvakten stod för en bra räddning.

Club America fick en riktigt vass kvitteringschans, detta efter slarv av Smalling, som gav bort bollen. Mexikanerna kunde då anfalla med många spelare men avslutet gick stolpe ut.

Bastian Schweinsteiger såg inledningsvis pigg och entusiastisk ut i sin Uniteddebut. Han tog vid där Schneiderlin avslutade. Schweinsteiger tappade, som sina lagkamrater, en del mot slutet. Men får anses vara förväntat, då han har färre träningstimmar än lagkamraterna.

Avslutande tankar

Totalt var det en hygglig försäsongsmatch av United. Det är givetvis många detaljer som inte sitter än, men så är det ju. Tempot var definitivt inte det högsta, men matchen var överraskande fysisk, med en hel del varningar.

Av de nya noterar vi att Schneiderlin hade nummer 28 (trots att det stod 27 i protokollet). Memphis spelade i nummer 9, Schweinsteiger hade 23 och Darmian 36. Men det är inte bekräftat att det är de numren som gäller under säsongen.

Försäsongen fortsätter nu på onsdag morgon då United möter San Jose Earthquakes i San Jose. Återigen med avspark 05.00.