Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Paris Saint-Germain

Embed from Getty Images
Natten mellan onsdag och torsdag är det dags att avsluta försäsongen då Manchester United ställs mot PSG i Chicago. De båda lagen har inför nattens match chansen att vinna International Champions Cup, United vinner cupen om man gör 3-3 eller bättre medan PSG behöver vinna med två mål. 

Befinner man sig i Sverige och vill se matchen på teve är det lite småkrångligt. Eurosport 2 har rättigheterna men konstaterar förståndigt nog att en match mellan Tottenham och MLS All Stars är mer intressant. Därför visas Uniteds match mot PSG bara i eftersändning, med start 05.15. Ska man ändå missa direktsändningen rekommenderar vi återigen Magine, där det är möjligt att “spola” två dygn bakåt, varvid man kan se matchen på en behagligare tid.

Direktsändning via Manchester Uniteds app (Android, Apple) bör fungera (åtminstone har det fungerat tidigare under försäsongen), men kvaliteten är sisådär. Och det är lite småkrångligt att få upp det på en större skärm. Måhända visar PSG matchen på sin hemsida, men jag tyckte att informationen var bristfällig och jag har ingen lust att sponsra fransmännen med tio euro för att finna ut. Fulstreamar lär gå att hitta. Direktsändningen börjar en stund efter tre.

Manchester United

Louis van Gaals Manchester United har hittills varit oslagbara i USA och vinner man även nattens match är det ett konstaterande som kan gälla i all evighet (nästa sommar lär United resa österut och sommaren 2017 är nog inte Van Gaal kvar). Van Gaal har sedan senast förstärkt med Sergio Romero, som rimligen får chansen att debutera. Holländaren har nu även Javier Hernandez att tillgå. Åtminstone David de Gea uppskattar att mexikanen, som förhoppningsvis har mycket ont att säga om Real Madrid, är på plats.

Däremot har Van Gaal inte förstärkt med Marcos Rojo som hade otur när han tänkte. Van Gaal har också trollat bort Angel Di Maria, som därmed inte är tillgänglig varken för United eller PSG.

Bastian Schweinsteiger missade den senaste matchen med en skada men tycks ha tyskt och inte Manchesterskt läkkött, då han har meddelat att han är tillgänglig igen.

Det skulle förvåna ifall Schweinsteiger inte går in från start, men Van Gaal har överraskat förr. Mer osäkert då om det blir Schneiderlin eller Carrick som får kliva åt sidan. Jag gissar att Carrick startar. Det är förstås möjligt att det blir Carrick, Schneiderlin och Schweinsteiger, men det känns spontant väl defensivt.

I backlinjen tycks Luke Shaw ha en given plats. “Luke Shaw är också en stor talang,” förklarar Van Gaal. “Han är väldigt ung, så det är inte så enkelt att komma från Southampton till en så stor klubb som Manchester United. Men han har fördelen att han är en engelsman och jag tror att det här ska bli Luke Shaws säsong.” Det låter dock mycket bättre på engelska: “I think that this shall be the season of Luke Shaw.

Ska Daley Blind få fortsätta som mittback? Något annat vore nästan märkligt. Smalling och Valencia vill nog gärna peta Jones och Darmian, men det vore märkligt att byta.

Även offensivt skulle det förvåna om Van Gaal gör några större förändringar. Hernandez lär få chansen som inhoppare medan Van Gaal har pratat upp Adnan Januzaj som anfallare: “Jag har gett honom chansen i den här positionen och du måste se om han kan göra det eller inte. Men han har massor av kvalitet och mot Barcelona visade han det för första gången.” Van Gaal rapporteras gilla att Januzaj, och Shaw, tränade extra – på eget bevåg – under sommaren och det verkar just nu inte vara aktuellt med ett lån för Januzaj. Men sånt kan ju förändras.

Om Memphis, Mata och Young ska fortsätta bakom Rooney ser jag gärna att Memphis går ut på kanten med Mata centralt.

Möjlig startelva (4-4-1-1): De Gea; Darmian, Jones, Blind, Shaw; Mata, Carrick, Schweinsteiger, Young; Memphis; Rooney

Paris Saint-Germain

Om jag har förstått det hela rätt vill den franska klubben numer kallas Paris och inte PSG. Således kör vi på PSG.

PSG gör, precis som United, sin sista träningsmatch. Redan på lördag börjar deras tävlingssäsong då de ställs mot Lyon i franska supercupen. De inleder sedan ligaspelet med en bortamatch mot Lille fredagen den 7 augusti.

PSG inledde försäsongen i Österrike, där man vann med 3-0 mot Wiener, som till vardags spelar i den österrikiska tredjedivisionen. De åkte sedan till USA där de har spelat tre matcher. Segrar mot Benfica (3-2) och Fiorentina (4-2) följdes upp med 1-1 och strafförlust mot Chelsea. I matchen mot Chelsea blev vi förskräckta då John Terry skallade Ibrahimovics armbåge.

Till matchen mot United har PSG fått förstärkning av de tidigare semestrande argentinarna Pastore och Lavezzi, som, till skillnad från Rojo och Di Maria, hade koll på både vägbeskrivning till flygplatsen och pass.

Inför den här säsongen har man förstärkt med målvakten Trapp (Frankfurt) och mittfältaren Stambouli (Tottenham), medan Cabaye har gått till Crystal Palace. De hoppas också kunna förstärka med Di Maria från Manchester United.

Tränaren Blanc gjorde elva byten mot Chelsea, vilket var lika många som totalt mot Benfica och Fiorentina. Det är dock inte så mycket en fransk filosofi som ett resultat av att man inte hade tillräckligt många tillgängliga spelare för att göra elva byten i de två första matcherna. Den unga anfallaren Augustin (18 år) har imponerat med två mål mot Fiorentina och ett mot Benfica. Men nu har Cavani ett inhopp i försäsongskroppen så då går nog han in i startelvan. Thiago Silva torde också vara aktuell för en plats i startelvan.

Senaste startelvan (4-3-3): Trapp; Van der Wiel, Aurier, Luiz, Maxwell; Veratti, Stambouli, Matuidi; Augustin, Ibrahimovic, Lucas

Historik

Manchester United och PSG har, chockerande nog, aldrig mötts. Varken i tävlings- eller träningssammanhang. Men United värvade Gabriel Heinze från PSG 2004, så det kan vi väl nämna.

Övrigt

New York, som har spelat färdigt, leder International Champions Cup på 10 poäng, med 9-4 i målskillnad. Bara United och PSG kan komma ifatt. United behöver 3-3 eller bättre för att gå förbi New York. Eller bättre inkluderar oavgjort med seger på straffar. Slutar matchen 2-2 och PSG vinner straffarna slutar United och New York exakt lika. Rimligtvis vinner United cupen på amerikansk gästvänlighet då. PSG vinner cupen om man vinner med minst två mål mot United.

Om någon tvivlar på att cupen är en träningsturnering så kan det konstateras att New York inte fick chansen att ta en bonuspoäng mot LA Galaxy, då den oavgjorda matchen inte följdes av någon straffläggning.

Matchen spelas i Chicago, en liten by i Illinois som 1840 hade 4470 invånare. Jag har inte kollat närmare, men tvivlar på att det har ändrats så värst mycket sedan dess.

Väderleksrapporten lovar 28 grader varmt och sol när matchen drar igång, åtta på kvällen lokal tid.

Matchen spelas på Soldier Field, till vardags hemmaplan för Chicago Bears i NFL. Det är faktiskt slutsålt när United kommer på besök.


Källor: PSG, 2, Soccerway, TelegraphWikipedia, 2, Google

Matchinformation

Manchester United
Paris Saint-Germain
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Torsdagen den 30 juli 2015, 03.00 (natten mellan onsdag och torsdag)
Plats: Soldier Field, Chicago
Domare:
Teve: Efterhandssändning, 05.15, på Eurosport 2.

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Johnstone, Lindegaard, Romero


Försvarare: Blackett, Darmian, Evans, Jones, McNair, Shaw, Smalling, Valencia


Mittfältare: Blind, Carrick, Fellaini, Goss, Herrera, Januzaj, Lingard, Mata, Memphis, Pereira, Schneiderlin, Schweinsteiger, Young


Anfallare: Hernandez, Rooney, Wilson


Frånvaro: Di Maria (AWOL), Rojo (passproblem)


Paris Saint-Germain

Målvakter: Douchez, Trapp, Maignan, Sirigu


Försvarare: Silva, Marquinhos, Maxwell, Aurier, Digne, Van der Wiel, Sabaly, Luiz, Kimpembe


Mittfältare: Stambouli, Lucas, Motta, Matuidi, Veratti, Rabiot, Pastore, Nkunku


Anfallare: Cavani, Ibrahimovic, Bahebeck, Lavezzi, Augustin, Ongenda


Frånvaro: