Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Därför MÅSTE United slå ut Club Brugge

Sedan Van Gaal tog över United har de inte spelat Champions League. Det är visserligen bara en säsong utan spel i CL men Sir Alex pension blev ändå signifikativ för ett sårbart och ibland vilset United. Det är dags att ta sig tillbaka till fotbollens finrum. Det är där United hör hemma.

Visst kändes det konstigt förra året? Dessa mörka tisdag- och onsdagar med omgångens Champions League matcher, utan United. Sedan jag lärde känna fotboll och sedan förälskade mig i de röda djävlarna har laget alltid spelat i CL.

Visserligen då som nu har de fått kvala in till turneringen några gånger. 02,04 och 05 var de också i återbyggnadsfaser, alla gånger har de gått vidare utan problem. Det är något som bådar gott inför matchen mot Brugge. Det ligger i klubbens natur att höja sig i matcher som verkligen betyder.

För bred trupp

Sommarens värvningar har breddat Manchester United. Alla spelare som tillkommit kan dessutom antas, om inte givna så åtminstone som aspiranter på en startplats. Av de som försvunnit är det egentligen endast Di Maria, Falcao och möjligtvis en skadefri Rafael som gjorde det.
För lagmoralen är det därför viktigt att United tar sig till Cl. För spelare som Carrick och Schweinsteiger kanske det inte spelar så stor roll att stå över en match då och då men för spelare som Herrera, Januzaj, Cicharito och Valencia kan det vara problematiskt.
Under Sir Alex var lagmoralen alltid en av lagets främsta styrkor. Han lyckades nästan alltid hålla spelarna nöjda men då ska vi komma ihåg att laget alltid deltog i Champions League (oftast långt fram i turneringen). Jag är inte så säker på att Van Gaal riktigt har den förmågan, framförallt inte om United skulle misslyckas mot Brugge.

Embed from Getty Images

För att kunna jobba långsiktigt

I en allt mer resultat och ekonomiskt vinstbaserad fotbollsvärld är kasten mellan succé och flopp ibland ganska tvära. Även om Unitedfansen visade starkt tålamod under Moyes-tiden är det uppenbart att fans rent generellt sätt är mindre tålmodiga. Och United har de senaste två åren, även om det är svårt att erkänna, slagit in på en lite otäck väg. Det läggs väldigt mycket pengar på spelare och även om satsningen på akademispelare är hyfsad råder det ett mer kortsiktigt tänk än under Ferguson. En Champions League plats skulle ge utrymme för ett mer långsiktigt tänk och kanske mot en mer sund transferstrategi som jag alltid stolt pekat på som supporter.

Ekonomiskt

Även om United är en av de rikaste klubbarna i världen är Cl- spel en väsentlig inkomstkälla. När United missade turneringen förra året sa Ed Woodward att de gick miste om så mycket som 330 miljoner kronor. Det är pengar som kan användas till mycket. Dessutom skulle ytterligare ett år utan deltagande göra det svårare att hitta bra sponsorer och klubbens värde minska.

Klubbens status

För varje år utan deltagande blir det svårare att ta sig tillbaka. Det är bara att titta några mil västerut för att förstå det. Liverpool var tidigare frekvent förknippat med Champions League spel men är nu snarare en kandidat hellre än en deltagare. Liverpools upprepande misslyckanden har gjort att de tappat sitt rykte som storklubb. Respekten försvinner för klubben men framförallt vill spelare på den allra högsta nivån inte spela där. Vilket i sin tur innebär att de tvingas betala enorma summor för spelare som Benteke och Lallana.
Jag säger inte att detta kommer hända United men risken skulle öka.
Det skulle också göra att United, som tidigare, kunde välja mellan fler spelare och på så sätt spelare de vill ha. Utan att betala överpriser.

Men farhågorna bör vara endast farhågor. Det ska mycket till för att United inte ska slå ut Brugge, det är bara så det är.