Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: EM-kvalet återupptas

Säsongens första landslagsuppehåll är här och som vanligt innebär det att en drös Manchester United-spelare är på resande fot för att representera sitt land. Som alltid hoppas vi framför allt att de återvänder utan skador.

Mest intressant den här gången är kanske att se om Anthony Martial får debutera i det franska landslaget.

A-landslag

United har 18 spelare på uppdrag med sina respektive a-landslag (om vi inkluderar Januzaj).

Argentina (Rojo, Romero)

Manchester United har som vanligt två spelare i det argentinska a-landslaget (bara det att Di Maria har blivit Romero). Marcos Rojo och Sergio Romero får den här gången resa till USA för träningslandskamper mot Bolivia och Mexiko. Återstår att se om Rojo får lite matchträning och vilken förklaring Louis van Gaal väljer nästa gång han ställer Rojo utanför Uniteds trupp.

Det sydamerikanska VM-kvalet börjar i oktober.

Lördag 5/9, 02.30 (natt fredag/lördag): Bolivia (n)
Onsdag 9/9, 04.00: Mexiko (n)

Belgien (Fellaini, Januzaj)

Belgien har återkallat Adnan Januzaj, som annars har varit petad de senaste landskamperna. Han får givetvis sällskap av Marouane Fellaini i truppen. EM-kval väntar mot Bosnien-Hercegovina och Cypern. Två viktiga matcher för Belgien som förvisso ligger på EM-plats men deras position är lite knivig efter förlusten mot Wales (då Fellaini saknades).

Torsdag 3/9, 20.45: Bosnien-Hercegovina (h)
Söndag 6/9, 20.45: Cypern (b)

Ecuador (Valencia)

Antonio Valencia är förstås med i Ecuadors landslag. Långresa och träningsmatch mot Honduras väntar.

Tisdag 8/9, 23.00: Honduras (h)

England (Carrick, Rooney, Shaw, Smalling)

England kommer att gå till EM och de har chansen att formellt säkra EM-platsen redan på lördag, men då krävs det att de vinner mot San Marino samtidigt som Estland spelar oavgjort mot Litauen och Schweiz vinner mot Slovenien. Det sker förmodligen inte, men det skulle förvåna om de inte är EM-klara efter tisdagens match mot Schweiz. Och skulle även det misslyckas har de faktiskt två chanser till.

Det är fyra Unitedspelare i truppen. Hade inte Phil Jones varit sjuk hade det nog varit fem. Michael Carrick, Wayne Rooney, Luke Shaw och Chris Smalling bör alla ha mycket goda chanser att ingå i startelvan.

Lördag 5/9, 18.00: San Marino (b)
Tisdag 8/9, 20.45: Schweiz (h)

Frankrike (Martial, Schneiderlin)

EM spelas ju i Frankrike, varför Frankrike inte kvalar till turneringen. De spelar emellertid träningsmatcher mot lagen i Grupp I, som om de faktiskt var med i gruppen. Den här gången mot Portugal och Serbien.

Frankrike var länge klart bästa land, undantaget Storbritannien och Irland, på att skapa Manchester United-spelare men deras status var hotad av Holland efter värvningarna av Van Persie, Buttner och Blind. Efter att Memphis anslöt såg det ut som att Holland skulle gå ikapp men då kontrade Frankrike raskt med Morgan Schneiderlin och Anthony Martial. Martial, som blir Uniteds tolfte franska spelare (Barthez, Bellion, Blanc, Cantona, Evra, Martial, Obertan, Pogba, Prunier, Saha, Schneiderlin och Silvestre), har chansen att göra a-landslagsdebut som 19-åring. Med tanke på att det är träningsmatcher skulle det nästan förvåna om han inte får chansen. (Bakom Frankrike och Holland är det långt till Argentina, Brasilien och Spanien som är närmast med sex Unitedspelare vardera.)

Fredag 4/9, 20.45: Portugal (b)
Måndag 7/9, 20.45: Serbien (h)

Holland (Blind, Memphis)

För Holland är det bara segrar som gäller om man vill ha en rimlig chans att ta en direktplats till EM. Både Daley Blind och Memphis Depay lär vara givna i startelvan. Det är dock högst oklart vilken position Blind får, han har hoppat runt ordentligt i landslaget, men normalt spelar han vänsterback eller central mittfältare.

Hemmamatch mot Island ikväll följs av bortamatch mot Turkiet på söndag. Två förluster skulle innebära att VM-trean Holland får svårt att ens ta en tredjeplats i gruppen.

Torsdag 3/9, 20.45: Island (h)
Söndag 6/9, 18.00: Turkiet (b)

Italien (Darmian)

Matteo Darmian har den senaste tiden spelat på vänsterkanten i det italienska landslaget, som vänsterback eller vingback (beroende på spelsystem). Oavsett är det tämligen givet att han har en plats i startelvan när Italien EM-kvalar Malta och Bulgarien. De lär räkna med två segrar och två segrar skulle ge Italien en bekväm position i gruppen inför avslutningen.

Italien har avverkat sina två matcher mot gruppledande Kroatien och har tre hemmamatcher på de fyra avslutande matcherna. Så Italiens position är bättre än vad som kan tycks vid en snabbtitt på tabellen.

Torsdag 3/9, 20.45: Malta (h)
Söndag 6/9, 20.45: Bulgarien (h)

Nordirland (McNair)

Paddy McNair har hunnit spela två landskamper, men när det nu vankas EM-kval får han nog finna sig i att sitta på bänken. Nordirland har, chockerande nog, bra chanser att nå EM. Hemmamatchen mot Ungern på måndag är nyckelmatchen i gruppen. En seger där innebär att de i praktiken säkrar en EM-plats. Ja, under förutsättning att de först vinner borta mot Färöarna, vilket ingalunda är en självklarhet för det nordirländska landslaget.

Fredag 4/9, 20.45: Färöarna (b)
Måndag 7/9, 20.45: Ungern (h)

Spanien (De Gea, Mata)

Juan Mata var länge petad i det spanska landslaget men inför EM-kvalmatcherna mot Slovakien och Makedonien är han tillbaka i truppen. David de Gea är också tillbaka i truppen och skulle kunna få välbehövlig matchträning. Det mesta tyder väl ändå på att Iker Casillas vaktar målet. Spanien jagar revansch på gruppledande Slovakien och skulle må bra av två segrar för att få lite andrum inför den avslutande gruppspelsmatchen borta mot Ukraina. Effektivt är det en trelagsgrupp bestående av Ukraina, Slovakien och Spanien.

Lördag 5/9, 20.45: Slovakien (h)
Tisdag 8/9, 2045: Makedonien (b)

Tyskland (Schweinsteiger)

Världsmästarna Tyskland har varit skakiga i EM-kvalet, de har förvisso tolv plusmål men elva av dessa hämtades mot hopplösa Gibraltar. Räknar vi bort matcherna mot Gibraltar har Tyskland bara två segrar på fyra matcher. Man ligger två i gruppen och har gruppledaren Polen på hemmaplan och sedan grupptrean Skottland på bortaplan.

Eftersom Tyskland är Tyskland räknar vi med att ordningen återställs och att lagkapten Bastian Schweinsteiger leder sitt lag till två segrar.

Fredag 4/9, 20.45: Polen (h)
Måndag 7/9, 20.45: Skottland (b)

Ungdomslandslag

Det brukar vara tämligen svårt att hålla koll på vilka som skickas på uppdrag i de olika ungdomslandslagen. Rapporteringen är ofta bristfällig, eller ännu sämre. Men detta är vad vi har hittat. (Vi är givetvis aningen lite bättre än den officiella hemsidan som missar Doughty, Fosu-Mensah och J Pereira.)

Brasilien U23 (A Pereira)

Andreas Pereira är för första gången uttagen till det brasilianska U23-landslaget. Spelarna i truppen slåss om en plats till OS-landslaget. OS går ju i Rio de Janeiro och Brasilien lär vara duktigt sugna på att vinna sitt första OS-guld i fotboll någonsin.

Stor prestige i att bli uttagen förstås, men det är svårt att bedöma hur stora chanser Pereira har. Man möter Frankrike i en träningslandskamp och till den matchen har man tagit ut 22 spelare. Om det är som senaste OS får dock bara 18 spelare plats i den slutgiltiga truppen och då får man ju också förstärka med tre överåriga spelare. Effektivt slåss de 22 spelarna alltså om 15 platser.

Tisdag 8/9, 21.00: Frankrike (b)

England U21 (Wilson)

James Wilson är för första gången uttagen till det engelska U21-landslaget. Man möter USA:s U23-landslag i en träningsmatch ikväll innan man inleder EM-kvalet mot Norge på måndag.

Torsdag 3/9, 20.45: USA U23 (h)
Måndag 7/9, 18.45: Norge (b)

England U18 (Williams)

Englands U18-landslag har rest till Holland för två matcher mot Holland. Manchester United har RoShaun Williams som enda representant i laget. Williams var först inte med i truppen men kallades vid ett senare tillfälle. Därför är det aningen överraskande att han startar i den i skrivande stund pågående matchen, där England leder med 1-0 efter första halvlek.

Torsdag 3/9, 16.00: Holland (b)
Lördag 5/9, 16.00: Holland (b)

England U16 (Gomes)

Englands U16-landslag har inga matcher den här gången. Men Manchester Uniteds Angel Gomes var lagkapten när England i augusti spelade två träningsmatcher mot USA. Båda matcherna slutade lika och det blev ännu mer broderligt delande då de två matcherna avgjordes på straffar – England vann den första och USA den andra.

Holland U19 (Fosu-Mensah)

Timothy Fosu-Mensah är en av spelarna i det holländska U19-landslag som ska spela träningsmatcher mot Italien och Tyskland.

Torsdag 3/9: Italien (b)
Måndag 7/9: Tyskland (h)

Kanada U20 (Doughty)

Manchester Uniteds kanadensiska anfallare Josh Doughty är på träningsläger med det kanadensiska U20-landslaget. Man spelar dock inga matcher.

Portugal U21 (J Pereira)

Målvakten Joel Castro Pereira är med i Portugals U21-trupp. EM-kval borta mot Albanien väntar. Pereira är dock näst yngst i hela truppen, så det skulle förvåna om han får speltid.

Tisdag 8/9, 18.00: Albanien (b)

Skottland U21 (Love)

Donald Love är med uttagen till det skotska U21-landslaget. EM-kval borta mot Nordirland väntar.

Lördag 5/9, 15.00: Nordirland (b)

Övriga spelare

Inte uttagna: Young, Herrera, Lingard, Johnstone, Powell, Valdes, Varela
Skadade: Jones

Den här säsongen kommer vi inte att köra någon uppsamlande artikel efter landslagsuppehållet. Vi nöjer oss med att fortlöpande uppdatera i nyhetsbörsen.

Uppdatering: I tillägg till spelarna som nämns i artikeln var Sadiq El Fitouri på uppdrag med Libyens a-landslag och Ilias Moutha Sebtaoui var på uppdrag med Belgiens U17-landslag.

Res med oss till Manchester!