Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndet i Champions League 15/16 – Grupp B

Efter ett års uppehåll så är United åter kvalificerat för UEFA Champions League och ordningen i universum är återställd. I kvalet besegrades belgiska Club Brugge helt utan problem, men nu höjs kvaliteten på motståndet ett snäpp. United hamnade förvisso i en grupp utan några andra storklubbar, men det är å andra sidan en lurig grupp innehållande svårspelade CSKA Moskva, det pånyttfödda Wolfsburg samt det i europeiska sammanhang rutinerade PSV Eindhoven.

CSKA Moskva

Embed from Getty Images

CSKA Moskva är en av Rysslands mest meriterade klubbar genom åren med 12 ligatitlar, varav fem sedan 2003. Lika många inhemska cupsegrar har man och på europeisk nivå så har man tagit hem en seger i UEFA-cupen, 2005. Fjolårssäsongen slutade med en andra plats i ryska Premier League och dessförinnan har man två mästartitlar i rad. I år så har CSKA rivstartat seriespelet med 22 inspelade poäng på åtta matcher, fem poäng före lokalkonkurrenterna Lokomotiv Moskva. Regerande mästarna Zenit St. Petersburg återfinns på tredje plats och är redan 8 poäng bakom.

CSKA bildades 1911 och blev sedermera Sovjetunionens officiella lag. Sin bästa period hade man efter Andra Världskriget då man tog fem titlar på sex säsonger. Efter Sovjets fall så blev klubben privatägd. Den statliga kopplingen kvarstod dock då det var försvarsministern som klev in som aktieägare i klubben. Under ett par år under 2000-talet så influerades CSKA av Roman Abramovic som genom ett av sina bolag hade intressen i klubben. Idag heter ägaren Yevgeni Giner, vilken sägs ha kopplingar till organiserad brottslighet.

CSKA har spelat Champions League-fotboll relativt regelbundet under 2010-talet och har en kvartsfinalplats på CV:t från säsongen 2009/2010. Det året tog man sig vidare från en grupp innehållande både United och Wolfsburg. Man gick alltså vidare som grupptvåa, tre poäng före United och lika många poäng före Wolfsburg. Ryssarna tog sig därefter förbi Sevilla i åttondelsfinalen innan det tog stopp mot Inter i kvarten. Året därpå blev det inget spel i CL men 2011/2012 så var man tillbaka och tog sig ända till åttondelsfinal. 2012/2013 stod man återigen utanför turneringen men under de två senaste säsongerna har man deltagit utan att kunna ta sig till slutspel.

Till den här säsongen så har man fått tillbaka den målfarlige ivorianske anfallaren Seydou Doumbia. Spelade i CSKA mellan 2010 och 2015 och gjorde 61 mål på 96 matcher. Han lämnade för Roma i januari i år där han inte gick lika bra som väntat och lånades tillbaka till CSKA i sommar.

Som vi alla vet så har Pontus Wernblom vuxit fram som en nyckelspelare för klubben och svensken har gjort sig till en publikfavorit med sin hårda och uppoffrande spelstil. Andra utländska inslag i truppen är den långe högerbacksbrassen Mário Figueira Fernandes, finske mittfältaren Eremenko, anfallaren Ahmed Musa från Nigeria samt den ovan nämnde Doumbia. Laget består dock främst av inhemska spelare varav fem landslagsmän med den ryske landslagsmålvakten Igor Akinfeev som den mest namnkunnige.

Fakta CSKA Moskva

Kvalificerade sig genom: Mästare i Ryssland.
Fem senaste CL-deltagandena:
2014/15 Gruppspel
2013/14 Gruppspel
2011/12 Åttondelsfinal
2009/10 Kvartsfinal
2007/08 Gruppspel
Meriter:
12 ligatitlar
12 cuptitlar
1 Uefacuptitel
Möter United:
Arena Khimki: 21/10
Old Trafford: 3/11

PSV Eindhoven

Embed from Getty Images

PSV Eindhoven bildades 1913 som ett lag för de som var anställda i företaget Phillips. PSV skulle drygt 100 år senare vara en av Hollands mest meriterade klubbar med hela 22 ligatitlar, varav åtta är tagna år 2000 eller senare. Man var även mycket framgångsrika under 70- 80- och 90-talet och under 87/88 tog man hem en historisk trippel under Guus Hiddink.

Holländarna blev emellertid ingen europeisk storhet utan karaktäriserade sig istället som något av en plantskola, dels genom egenskolade spelare men kanske framförallt genom att köpa billigt, utveckla för att sedan sälja med en betydligt högre prislapp. De brasilianska storheterna Ronaldo och Romario inledde exempelvis sina europeiska resor i Holland och PSV. United har gjort flertalet förvärv från PSV. Det senaste så sent som i somras genom Memphis och några äldre exempel hittar vi i Ji-Sung Park, Ruud van Nistelrooy och Jaap Stam.

PSV lyckades länge, de många försäljningarna till trots, rada upp titlar till konkurrenterna Ajax och Feynoords förtret. Efter 2008 tog det dock stopp innan man kunde bärga ännu en Eredivisie i våras. Och det med råge. 29 segrar, en oavgjord och blott fyra förluster räckte till 88 poäng, 17 före tabelltvåan Ajax. På dessa matcher hade man 61 plusmål och snittade ungefär tre mål per match.

Under säsongsinledningen så är man precis som CSKA obesegrade efter fem matcher. Ligan är dock väldigt jämnt med sex lag inom tre poäng. PSV ligger på en fjärde plats med tre vinster och två oavgjorda.

PSV Eindhoven har som bekant tappat sin allra klarast lysande stjärna under de senaste säsongerna, Memphis Depay. Depay gjorde si och så många mål under sina år i klubben och. De 27,5 miljoner euro som man fick för sin stjärnytter har inte renderat i något dyrare förvärv än Gastón Pereiro, en 20-årige Uruguayansk mittfältare som plockades in från Nacional för 7 miljoner euro.

Truppen innehåller framförallt holländare, med försvararen Jeffrey Bruma som den kanske namnkunniga. Två utländska spelare som är tongivande är de båda mexikanerna Héctor Moreno och Andrés Guardado.

PSV har inte spelat i huvudturneringen av Champions League sedan säsongen 2008/09, som blev den sista av 12 raka säsonger med spel i Champions League. Då, liksom året dessförinnan, så tog man sig inte förbi gruppspelet, vilket man gjorde både under 06/07 (kvartsfinal) och 05/06 (åttondelsfinal). Liverpool respektive Lyon blev för svåra över två möten. Hur långt ett PSV, som har förlorat sin bästa spelare samtidigt som man inte har öppnat plånboken särskilt mycket, kommer att räcka i Europa återstår att se. Vad som står klart är att det ska bli mycket intressant att se Memphis, som inte riktigt har fått spelet att lossna hittills i PL, mot sin gamla klubb på sin före detta hemmaarena.

Fakta PSV

Kvalificerade sig genom: Mästare i Holland.
Fem senaste CL-deltagandena:
2013/14 Play-Off
2008/09 Gruppspel
2007/08 Gruppspel
2006/07 Kvartsfinal
2005/06 Åttondelsfinal
Meriter:
22 ligatitlar
9 cuptitlar
1 Europacuptitel
1 Uefacuptitel
Möter United:
PSV Stadion: 15/9
Old Trafford: 25/11

Wolfsburg

Medan PSV och CSKA kan klassas som klassiska och välmeriterade klubbar i sina respektive ligor så är fallet annorlunda med Wolfsburg. Klubben bildades först 1945 och har liksom PSV kopplingar starka till ett företag, i det här fallet den tyska biltillverkaren Volkswagen. VW:s sponsorpengar bidrog till att Wolfsburg, efter att ha kvalificerat sig för Bundesliga 1997 snabbt kunde etablera sig och sedermera utmana om titeln.

Man nischade sig något genom att rika in sig på importer från Sydamerika. En av dem var brassen Grafite som bildade anfallspar med bosniern Edin Dzeko under säsongen 2008/09. Grafite vann skytteligan med sina 28 baljor och Dzeko var inte mycket sämre med sina 26 mål och det aktade anfallsparets prestationer var tungan på vågen då Wolfsburg knäppte Bayern på näsan och tog hem sin första ligatitel i historien.

Wolfsburg är också obesegrade hittills i ligan och återfinns på en tredje plats med två vinster och lika många oavgjorda. Ifjol så slutade man tvåa, tio poäng bakom suveränerna Bayern München. Det var den klart bästa säsongen sedan ligatiteln bärgades. Utöver en rad mittenplaceringar och en femteplats 2013/14 så var man faktiskt nära att trilla ur Bundesliga 2010/11.

Wolfsburg har liksom PSV tappat en nyckelspelare. De Bruyne, som gjorde succé i klubben under förra säsongen och blev utsedd till årets spelare i Tyskland, valde att testa lyckan i PL ännu än gång. Hans dåliga omdöme förde honom till city och Wolfsburg blev 75 miljoner euro rikare. Året efter att De Brutne, som bara gjorde två säsonger i Wolfsburg, kom från Chelsea så gick även anfallaren André Schürrle samma väg. Landslagsmannen är en av klubbens nyckelspelare. Nästan lika namnkunnig, men av betydligt sämre snitt, är dansken Niclas Bendtner. Mannen utan självinsikt har dock, föga förvånande, haft svårt att slå sig in i startelvan. Wolfsburg har sin vana trogen fyra brassar med i truppen, som förutom nio tyskar består av spelare från Europas alla hörn. Av brassarna så är Dante och Luiz Gustavo, båda med ett förflutet i Bayern München, de mest namnkunniga.

Wolfsburg har ett ytterst blygsamt CL-facit,vilket givetvis inte är så konstigt med tanke på att man inte har spelat särskilt länge på högsta nivå. Klubbens enda deltagande fram till i år var året efter att man hade lagt beslag på Bundesligatiteln, säsongen 2009/2010. Trots höga förväntningar så tog man sig inte förbi gruppspelet där United och CSKA tog sig vidare på bekostnad av tyskarna samt Besiktas.

Fakta Wolfsburg

Kvalificerade sig genom: Runner-ups i Tyskland.
Fem senaste CL-deltagandena:
2009/2010: Gruppspel
Meriter:
1 Ligatitel
Möter United:
Old Trafford: 30/9
Wolfsburg Arena: 8/12