Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

PSV – United 2-1: Magplask för United

Spelarna har flertalet gånger påpekat vikten av att få jämföra musklerna med Europas allra bästa. Nu har gruppspelet av Champions League inletts och Manchester United visade att musklerna inte riktigt finns där än, eller kanske snarare psyket. PSV Eindhoven plockade ner United-spelarna på jorden med resultatet 2-1.

Första halvlek inleddes i sann United-anda, det vill säga kraftigt bollinnehav men på tok för lite rörelse omkring bollföraren. PSV ville omedelbart in i matchen och försökte sätta press på mittbacksparet Chris Smalling och Daley Blind. De första minuterna var det stundtals oskärpta spelare som sprang omkring i, det för dagen, svart-röda stället. Främst var det Ander Herrera som spelade svårt, där Samling fick agera räddande ängel vid något tillfälle.

United arbetade sig in i halvleken ju längre den led. Fint förarbete på vänsterkanten ledde fram till att Luke Shaw gick på ett traditionellt ”Shaw-genombrott” centralt i banan, med full fart sulade han in i straffområdet där det tog kraftigt stopp på Hector Moreno. Så pass stopp att Shaw blev liggandes. Oundvikligt for tankarna runt i huvudet om ett benbrott, när man senare fick se reprisen kunde man konstatera att så även var fallet. Engelsmannen bars ut på bår med syrgas och det är bara att hoppas på en snabb och lyckad rehabilitering. Efter matchen kom sedan bekräftelsen att dubbla benbrott var fallet.

Efter ett 9 minuter långt break kom matchen återigen igång och det var nu ett United som hade fått fart på benen. Rojo hade bytt av Shaw samtidigt som Rojo tog platsen i mittförsvaret medan Blind klev ut på vänsterbacksplatsen. Den offensiva trion Memphis, Mata och Martial började skapa lägen tack vare deras individuella skicklighet.
Embed from Getty Images

Med 41 minuter spelade var det så Memphis kreativitet som fullständigt lurade upp PSV-backarna på läktaren. En fin djupledspassning signerad Daley Blind gjorde att Memphis, med fart, kunde utmana Arias och Bruma och med en klassisk ”tvåfotare” ta sig förbi och komma fri mot hemmamålvakten. I det läget gjorde den forne PSV-spelaren inga som helst misstag, utan placerade in bollen mellan benen på Zoet med sin vänsterfot.

United hade nu momentum och kunde med bättre skärpa näst intill dödat matchen. Memphis fick ytterligare ett läge vid en kontring där Mata släppte bollen i rätt läge, men Memphis avslut gick tätt utanför bortre stolpen. Nästa läge var Smalling uppe och pressade oerhört högt, vann boll och med hjälp av Brumas för korta dubbar (han halkade) kom till friläge. Smallings vänsteravslut höll inte den högsta klassen och Zoet kunde avvärja.

Missade målchanser brukar i regel straffa sig, så även denna gång. I slutminuterna av den första halvleken vaskade PSV fram en hörna som i sin tur resulterade i ett mål. Darmian förlorade duellen mot Moreno och Moreno nickade en relativt harmlös boll mot vårt mål. Ashley Young laddade upp högerbenet för att rensa bort bollen på mållinjen, då dök dessvärre Blind in i bollbanan och skarvade in bollen i eget nät.

Missade målchanser och oskärpa präglade även den andra halvleken för Uniteds del. Memphis hade fortsatt fina kombinationer med Anthony Martial. PSV lurpassade och utnyttjade Uniteds slarv flertalet gånger. Extra tydligt blev det när Matteo Darmian, ostört, ger bort bollen till Guardado som i sin tur stoppar in bollen till en fri Lestienne i den luckan Darmian skänkt bort. Ett superbt inlägg senare hade Narsingh nickat in 2-1.

Resterande del av halvleken såg man som United-anhängare ur en frustrerad synvinkel. Chansen som förmodligen fick Van Gaal att slita loss allt sitt hår fick Juan Mata. Bastian Schweinsteiger serverade en majestätisk boll på silverbricka till spanjoren, men Mata kom inte ens till avslut utan bollen rann märkligt nog ut till inspark.

Framåt slutet skulle trycket mot hemmalagets mål maximeras, antar att det var vår managers tanke i alla fall. Ställer mig dock frågande till att byta in en halvsjuk Fellaini samt en Antonio Valencia som knappt vistats på en fotbollsplan den senaste månaden. Belgaren hamnade för djupt ner i banan eller för långt ut på kanten och när han väl befann sig i motståndarnas straffområde hamnade inläggen uppe på läktaren. Valencia å sin sida passade på att springa in i hemmalagets vänsterback, Brenet, så fort han fick chansen.
Embed from Getty Images

På förhand var alla medvetna om att man inte åker till PSV Stadion och plockar tre poäng hur som helst, men när en match av denna karaktär slutar 2-1 så har man all anledning att vara missnöjd. Kraftigt bollinnehav och flertalet kvalificerade målchanser ska resultera i en seger om man heter Manchester United, dock är Manchester United anno 2015 inte där man bör vara när oskärpan på nytt slår krokben för vår framfart.

– Det var precis som mot Swansea. Vi dominerade och skapade chanser men avslutade inte. På deras första målchans gör de mål. På det andra målet tappar vi bollen i uppspelsfasen när vi bara anfaller och de gör mål, sa en besviken Van Gaal efter matchen.

Resultat

PSV Eindhoven 2
Manchester United 1

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 1:6
Tid: Tisdagen den 15 september 2015, 20.45
Plats: PSV Stadion, Eindhoven
Publik: 35 292
Domare: Nicola Rizzoli (assisterande: Di Liberatore, Tonolini; målområde: Damato, Massa; fjärde: Padovan) [Italien]

Matchhändelser

41Memphis Depay
Assist: Blind
0-1
45+2Hector Moreno1-1
55Santiago Arias
57Luciano Narsingh2-1
60Hector Moreno
67Chris Smalling
71Jeffrey Bruma

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Shaw
Schweinsteiger, Herrera
Young, Mata, Memphis
Martial

Rojo för Memphis (24)
Fellaini för Mata (75)
Valencia för Carrick (86)

Avbytare: Romero, Carrick, Schneiderlin, McNair

PSV Eindhoven

Zoet
Arias, Bruma, Moreno, Brenet
Propper, Hendrix, Guardado
Narsingh, De Jong, Lestienne

Schaars för Firmino (72)
Locadia för Ings (86)

Avbytare: Pasveer, Pereiro, Poulsen, Vloet, De Wijs