Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Southampton – Manchester United

Tillbaks på de brittiska öarna efter en misslyckad sejour ute i Europa och nu väntar Southampton på St Mary’s Stadium, söndag klockan 17.00. Wayne Rooney är tillbaks i truppen och vi räknar kallt med ett revanschsuget gäng som presterar på toppen av sin förmåga.

Manchester United

Van Gaal pratade på presskonferensen en del om Luke Shaw, vilket är förståligt. Det märks att skadan rivit upp känslor i den annars, relativt, känslokalle holländaren. Ersättare nämndes i form av namn som Daley Blind, Marcos Rojo och även Ashely Young. Den sistnämnde känns som ett alternativ att använda sig av vid slutet av en match när mål jagas, alternativt på hemmaplan när offensiven är prio ett. Desto positivare är att Wayne Rooney är spelklar samt att Phil Jones är tillbaks i träning med spelartruppen.

Med Champions League-matchen i bakfickan känns det på förhand svårt att formera en uppställning. Det var flera spelare som inte imponerade och den stora frågan är om Van Gaal väljer att ge dessa spelare en chans till revansch eller om han plockar fram sågen och placerar dessa herrar på bänken. Min magkänsla säger att Martial får nytt förtroende från start, han har trots allt bidragit en hel del i offensiven med sin löpvillighet. Med kaptenen tillbaks i spel så kliver han såklart in från start, i detta fall som släpande anfallare. Van Gaal har tidigare påpekat att han helst inte spelar med en mittfältare som nummer 10, typ Herrera.

De två sittande mittfältarna är i sedvanlig ordning svårt att pricka rätt på, Schweinsteiger och Carrick startade mot Liverpool vilket förmodligen bidrar till att de får en ny chans från start tillsammans på söndag. Icke att förakta i detta sammanhang är Morgan Schneiderlin och hans förflutna mot Southampton, managers har en förkärlek till att starta spelare som tidigare tillhört motståndaren.

Även om United och Van Gaal vill revanschera sig så snabbt som möjligt efter veckans debacle, vill jag inte se ett naivt lag som kliver ut på plan och försöker spela tokoffensivt mot ett formsvagt hemmalag. Alla vet vad Southampton kan prestera i sina bästa stunder.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian Smalling Rojo Blind
Carrick Schweinsteiger
Mata Rooney Memphis
Martial

Southampton

Ronald Koemans gäng har inte haft samma flow under inledningen av denna säsong, som de hade föregående säsong. En seger på fem matcher bevittnar det, senast spelade de 0-0 borta mot West Bromwich. I den matchen satt den, under sommaren, United-eftertraktade Sadio Mané på bänken. Mané påstods, precis som De Gea, suttit där på grund av alla övergångsrykten, men Koeman berättade nu på presskonferensen att det berodde på hans sena återkomst från landslagssamlingen. Återstå att se om senegalesen startar på söndag.

Virgil Van Dijk anslöt under transferfönstrets sista dagar från Celtic, efter det att Malmö FF skickat skottarna ur Champions League. Van Dijk klev rätt in i Southamptons startelva och kommer förmodligen bli en viktig kugge i Saints mittlås tillsammans med kapten Fonte.

Jordy Claise, Ryan Bertrand och Fraser Forster befinner sig alla på skadelistan, tre spelare som förmodligen varit givna i startelvan om de varit spelklara. Bertrand och Claise påstås snart vara tillbaks i spel, men inte till denna match.

Möjlig startelva:
Stekelenburg, Soares, Fonte, Van Dijk, Targett, Wanyama, Ward-Prowse, Davis, Tadic, Mané, Pellè

Historik

Matcher Manchester United och Southampton emellan har de senaste åren varit riktiga bataljer. Tuffa och jämna matcher där Southampton under fjolåret drog det längsta strået vid båda tillfällena. Som United-supporter minns man annars med glädje 3-2-matchen på St Mary’s 2012, där Robin van Persie gjorde hattrick, varav holländarens sista mål kom på tilläggstid.

Southampton har under det senaste decenniet blivit en klubb som fostrat eget/köpt billigt och sålt dyrt. Theo Walcott, Gareth Bale och Alex Oxlade-Chamberlain var tidiga exempel på egna akademispelare som sålts dyrt. Under senare år har Southampton verkligen tjänat storhackor på sina skickligaste spelare. United är en klubb som bidragit och gött med pengar. I sommras handplockades en del av navet på det centrala mittfältet i form av Morgan Schneiderlin och förra säsongen hämtades, den så oerhört eftertraktade, Luke Shaw in.

De holländska tränarna har en historia tillsammans både på gott och ont. Koeman var assisterande tränare åt Van Gaal i FC Barcelona mellan 1998-2000. Det negativa herrarna emellan startade under Koemans tränaruppdrag i Ajax, där Van Gaal 2004 blev ”technical director”. Senare samma år sade Van Gaal upp sig från sin tjänst efter osämja med Koeman. Den dåliga stämningen påstås ha inletts med att Van Gaal var missnöjd med Koemans sätt att leda träningarna, vilket ledde till att Van Gaal tog en plaststol och satte sig för att observera varje steg Koeman tog på träningsplanen. Fejden har under de senaste tio åren fortsatt och det återstår helt enkelt att se hur goda vänner de är på söndag.

Matchinformation

Southampton
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 6
Tid: Söndagen den 20 september 2015, 17.00
Plats: St Mary’s Stadium
Domare: Mark Clattenburg (assisterande: Beck, Collin; fjärde: Friend)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: Shaw (benbrott, 2016)
Tveksamma: Jones (sjukdom), Rooney (hamstring)
Avstängda:
Position: 3:e | 3-1-1 | 6-3 | 10
Borta:10:e | 1-0-1 | 2-2 | 3
Bästa målskytt: Blind, Herrera, Januzaj, Martial, Mata, självmål (1)
Disciplin: 9 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V18/8Club BruggeHCL3-1
O22/8NewcastleHPL0-0
V26/8Club BruggeBCL4-0
F30/8SwanseaBPL1-2
V12/9LiverpoolHPL3-1
F15/9PSVBCL1-2

Southampton

Skador: Bertrand (knä, slutet september), Clasie (fot, oktober), Forster (knä, 2016), Gardos (knä, 2016)
Tveksamma: Ramirez (hamstring)
Avstängda:
Position: 11:e | 1-3-1 | 5-5 | 6
Hemma:10:e | 1-0-1 | 3-3 | 3
Bästa målskytt: Pelle, Tadic (2)
Disciplin: 10 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F15/8EvertonHPL0-3
O20/8MidtjyllandHEL1-1
O23/8WatfordBPL0-0
F27/8MidtjyllandBEL0-1
V30/8NorwichHPL3-0
O12/9West BromBPL0-0

United mot Southampton

Totalt: 11660-30-26201-130
Ligan: 3222-4-670-38
Borta: 5822-19-1786-72
FYRA SENASTE MÖTENA
O2013-01-19HPL1-1
O2014-05-11BPL1-1
V2014-12-08BPL2-1
F2015-01-11HPL0-1
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V2011-01-29BFA2-1
V2012-09-02BPL3-2
O2014-05-11BPL1-1
V2014-12-08BPL2-1

Domare: Mark Clattenburg

M
PL 2015/16:313011
PL 2014/15:2794219
PL totalt:243787211964
Snitt (2014-16):3,570,070,070,33
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).