Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Arsenal – United 3-0: Utklassning i London

Embed from Getty Images

Nej, det blir ingen serieledning för Manchester United under landslagsuppehållet. Istället rasade United till tredjeplats efter att ha blivit utklassade av Arsenal. Det var långa stunder spel mot ett mål och Arsenals 3-0-seger var om något i underkant.

Orsak och verkan, hönan eller ägget? Var Manchester United dåliga eller var Arsenal bra? Både och såklart, Manchester United var bedrövliga och Arsenal var fantastiska.

Manchester United går nu på  landslagsuppehåll och Louis van Gaal får fundera på hur man ska reparera laget. Everton borta, Moskva borta och sen city hemma väntar efter uppehållet. Efter dagens smäll blir det säsongsdefinierande matcher.

Matchreferat

Laguppställningarna såg i stort ut som väntat, Arsenals exakt som väntat. Van Gaal har några positioner att lösa inför varje match. Idag valde han Darmian (höger) och Young som ytterbackar och Carrick tillsammans med Schweinsteiger på det centrala mittfältet. Med facit i hand var det en sensationellt dålig laguttagning, men det är alltid lätt att vara efterklok. När laguppställningarna presenterades hördes inga nämnvärda protester.

Arsenal öppnade i högsta tempo. De sprang längre, snabbare och oftare än United. Det var spel mot ett mål, Arsenal skapade ett par hörnor. De borde förmodligen ha fått en straff när Schweinsteiger tog livtag på sin motståndare. Sanchez missade en chans. United hängde inte med.

Arsenal kommer i nytt anfall. United stoppar tillfälligt, men Blind misslyckas med sin undanrensning. Ramsey hittar Ozil med en djupledsboll in bakom Uniteds backlinje och Ozil hittar Sanchez som förstås är steget före sin försvarare.

Embed from Getty Images

En dryg minut senare smäller det igen. Smalling spelar bollen till Arsenals backlinje och trots att United är samlade kan Ozil frispela Walcott. Engelsmannen lyckas inte förvalta sin egen chans men behåller bollen som hela Uniteds försvar stirrar på. Ozil smyger sig in i straffområdet, Walcott rullar till Ozil som enkelt rullar in 2-0.

Embed from Getty Images

Matchklockan står på 6.26 och matchen är avgjord.

Arsenal passar på att göra 3-0 i den 19:e matchminuten. Arsenal har inkast på egen planhalva. Sanchez får bollen till höger och ingen är i närheten. Han springer tacksamt rakt in i Darmian som mest aktar på sig och Sanchez kan springa vidare med bollen han egentligen hade gett bort. Sen avslutar Sanchez mycket vackert med ett kraftfullt skott upp i krysset.

Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin har sett United så utspelade som man var första halvtimmen idag. De springer i cirklar runt Unitedspelarna och efter en halvtimme är det nästan så att Arsenal ska vara missnöjda med resultatet. Det kunde utan vidare ha varit fyra, fem och sex för hemmalaget. De spelar fantastisk fotboll.

United får en chans efter 44 minuter då Martial trollar i straffområdet och tvingar Cech till en vass räddning.

Embed from Getty Images

Van Gaals lösning i halvtid är att byta ut Darmian och Memphis för Valencia och Fellaini. Uniteds andra halvlek är ändå okej. Man skapar några chanser, bland annat med hyggliga skott från Young och Rooney. United hittar också en vass chans i ett snyggt anfall där Schweinsteiger frispelas i straffområdet. Carrick har bollen och slår in den i straffområdet, Mata hoppar över och Rooney skarvar vidare. Schweinsteiger får dock aldrig riktigt tag på bollen och Cech kan avvärja.

Arsenal har också några bra chanser att göra ytterligare mål men de sista 70 minuterna förblir mållösa.

En kort analys

Jag förväntade mig inte det, jag var överraskad,” sa Louis van Gaal efter matchen. “Inget utförande av vår matchplan, ingen vilja att vinna. […] När du ger ett lag som Arsenal så mycket utrymme att spela fotboll vet du att du ska förlora. Vi hade förberett oss på det sättet, att spela mer kompakt men inte förlora vår aggression. Det var otroligt för mig och en stor besvikelse.

Det är inte alltid jag håller med Van Gaal efter en förlust, men här delar jag hans analys rakt av. United verkade inte vara medvetna om att matchen hade börjat, långa stunder såg det ut som att videon gick i dubbel fart när Arsenals spelare sprang medan den gick i slow motion när Uniteds spelare sprang.

Embed from Getty Images

Den här dagen ville och kunde Arsenal mycket mer. Så ska det inte behöva vara. Så ska det inte vara.

Man kan analysera en sån här match på många sätt, men jag vet inte om det egentligen betyder något. Den här matchen är blir förhoppningsvis en extrem händelse långt utanför sammanhanget som säsongen i stort står för.

Vad betyder förlusten? Ja, framför allt att United tappar serieledningen till city och att även Arsenal går förbi i tabellen. Det skulle inte vara någon chock om de tre lagen, i just den ordningen, slutade topp tre när säsongen är över. Men på längre sikt är det avgörande vad som sker i de kommande matcherna. På gott och  ont är det nästan två veckor till nästa match.

Reflektioner

  • Individuellt och kollektivt var det undermåligt. Inledningen är sämre än något jag kan minnas att jag har sett. Ja, Arsenal var fantastiska men United var också usla och här fokuserar vi ju på United.
  • United centrala mittfältare idag är 31 och 34 år gamla. Den första fjärdedelen av dagens match såg de snarare ut att vara 51 och 54 år gamla. Med facit i hand hade Schneiderlin energi varit önskvärd på mitten.
  • Uniteds ytterbackar hängde inte med. Young såg ut som en ytterforward som i panik har kastats in i försvarsposition. Darmian såg ut som att han gick från Korpen rakt in i Premier League.
  • Martial behöver inte skämmas för sin insats.
  • Ett glädjeämne var ändå att James Wilson fick göra säsongsdebut. Man får ta det som finns.
  • Man kan använda den här matchen som argument för att Uniteds backlinje inte håller. Jag kan tycka att det skulle vara aningen förhastat, ingen defensiv utespelare i United var ens nära att komma upp i normal nivå.
  • Mer intressant är då att fråga sig varför det såg ut som det gjorde. Någonting i uppladdningen gick fundamentalt fel. Ett tag funderade jag på om det kanske var läge att ta vattenprov i omklädningsrummet och leta efter spår av lugnande medel.
  • United borde ha gjort ett eller två mål på sina chanser. Men Arsenal borde ha gjort minst fem idag. Det var total utklassning.

Resultat

Arsenal3
Manchester United0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Söndagen den 4 oktober 2015, 17.00
Plats: Arsenal Stadium, London
Publik: 60 084
Domare: Anthony Taylor (assisterande: Brooks, Betts; fjärde: East)

Matchhändelser

6Alexis Sanchez1-0
7Mesut Ozil2-0
19Alexis Sanchez3-0
22Ashley Young
30Matteo Darmian
51Francis Coquelin
55Wayne Rooney

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Young
Carrick, Schweinsteiger
Mata, Rooney, Memphis
Martial
Valencia för Darmian (46)
Fellaini för Memphis (46)
Wilson för Mata (82)
Avbytare: Romero, Jones, Schneiderlin, McNair

Arsenal

Cech
Bellerin, Mertesacker, Gabriel, Monreal
Coquelin, Cazorla
Ramsey, Ozil, Sanchez
Walcott
Oxlade-Chamberlain för Ozil (75)
Giroud för Walcott (75)
Gibbs för Sanchez (81)
Avbytare: Ospina, Debuchy, Chambers, Campbell
Res med oss till Manchester!