Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Bournemouth – Manchester United

Embed from Getty Images

United ska efter en tuff vecka repa mod och resa de dryga 40 milen söderut för att ta sig an ett Bournemouth på uppgång. Mötet på Goldsands Stadium är de första någonsin lagen emellan i ligasammanhang.

Manchester United

Manchester United är ett enda stort frågetecken för tillfället. Detta trots att laget ligger på en fjärdeplats i ligan efter 15 spelade omgångar, endast fyra poäng bakom serieledarna tillika höstens stora utropstecken Leicester. United har endast släppt in 10 mål på 15 omgångar och försvarsspelet är, tillsammans med de ovanligt många poängtappen bland de övriga förväntade topplagen, anledningen till det förhållandevis goda tabellmässiga läget. Anfallsspelet har dock lyst med sin frånvaro och frågetecknen kring van Gaals filosofi hopar sig. Undertecknad var på plats under förra veckans möte med West Ham och trots att United nästan helt lade beslag på bollinnehavet så fick man inte mycket uträttat, vilket statistiken också vittnar om. United hade blott ett skott på mål och även om van Gaal ansåg att chansskapandet skulle ha räckt för att säkra en vinst så är vi nog många som är av en annan uppfattning.

I tisdags blev det sedan, föga förvånande, respass i Champions League efter en minst sagt darrig prestation mot Wolfsburg. Här var det framför allt försvarsspelet som inte höll måttet och slutresultatet skrevs till 3-2 efter att United sjabblat ordentligt vid ett par tillfällen. I ett försök att inte låta alldeles för pessimistisk så väljer jag vinkeln att United nu kan fokusera helt på spelet i ligan under den återstoden av säsongen. Men visst kommer det svida med ännu en vår utan Unitedspel i mästarnas turnering.

Skadeläget ser tyngre ut än på länge och förutom anfallssituationen (skadad Rooney och en nästan total avsaknad av alternativ till Martial) så har de bakre leden nu börjat drabbas på sant Unitedvis. Smalling, Valencia, Darmian, Shaw och Rojo står utanför spel och det blir upp till McNair och Blind att hålla ihop det hela tillsammans med de oprövade korten Varela och, av allt att döma, Borthwick-Jackson. För inte spelas väl Carrick som mittback nu när Schweinsteiger tvingas av för att avtjäna den första av sin tre matcher långa avstängning? En annan möjlighet är att Phil Jones är i speldugligt skick, men undertecknas vågar inte hoppas på för mycket. Det är givetvis inte heller helst omöjligt att Young spelar vänsterback, men då ser jag hellre att Borthwick-Jackson spelas in. Schneiderlin och Herrera står också som tveksamma och om de inte kan delta så torde startelvan i princip ta ut sig själv.

Möjlig startelva:
De Gea
Varela, Mcnair, Blind, Borthwick-Jackson
Carrick, Schneiderlin
Mata, Fellaini, Lingard
Martial

Bournemouth

Nykomlingarna Bournemouth spelade så sent som säsongen 2012/2013 i League One. Uppflyttningen till The Championship blev klubbens andra någonsin och sejouren där blev inte långvarig, då man under fjolåret vann ligan och tog klivet upp i fotbollens finrum.

Hemmalaget är också skadedrabbat och man har sex man som med all säkerhet missar matchen medan tre spelares – Distin, Elphick och Tomlin – närvaro är mer tveksam.

Bournemouth har, trots sin brist på erfarenhet av spel i högre serier, visat att man inte på något sätt är ett strykgäng under säsongens första hälft. Man återfinns på en 17:onde plats i tabellen, med 13 inspelade poäng på 15 matcher. Bournemouth är alltså i högsta grad med i racet om att få stanna kvar i Premier League. I skrivande stund tampas laget med Sunderland, Newcastle, Norwich, Swansea och Chelsea, vilka alla har mellan 12 och 15 inspelade poäng hittills.

Vid landslagsuppehållet i inledningen av november månad så såg det dock desto tyngre ut för ”The Cherries”. Man hade då precis noterats för sin femte raka förlust efter 2-0 borta mot Southampton. Dessförinnan hade man, förutom två uddamålsförluster (mot Newcastle och Liverpool), åkt på två ordentliga smällar genom 1-5 respektive 5-1 mot Tottenham och city. Efter uppehållet så tog man poäng borta mot Swansea via 2-2 och då tycks självförtroendet ha växt några snäpp. Två sena kvitteringsmål – det sista i den 98:onde matchminuten – mot Everton gav ytterligare en poäng innan man knäppte Chelsea på näsan i lördags genom 0-1 på Stamford Bridge.

Borunemouths trupp består till tämligen stor del av före detta Championshipspelare, men den kryddas av en rad namnkunniga spelare. I somras knöt man till sig burväktaren Artur Boruc, efter att ha lånat in honom under den förra säsongen. Den polske landslagsmålvakt sitter inne på värdefull rutin och har förutom spel i Southampton även spelat för bland andra Fiorentina och Celtic. En annan rutinerad spelare som har värvats inför säsongen är Sylvain Distin, som kom från Everton och har över 400 PL-matcher på CV:t (mindre imponerande är det faktum att knappt hälften av dem var för city). På mittfältet är en av de mer namnkunniga spelarna Dan Gosling som anslöt från Newcastle 2014 och längst fram huserar Joshua King. Norrmannen har som bekant ett förflutet i United.

När vi ändå är inne på spelare med Unitedanknytning så noterar vi att storheter som George Best och Rio Ferdinand har gjort – förvisso ett fåtal – matcher för klubben.

Möjlig startelva:
Boruc
Daniels, Cook, Francis, Smith
Arter
Gosling, Stanislas, Ritchie, Surman
King

Historik

Matchen blir blott den nionde någonsin mellan lagen och det senaste mötet ägde rum på 80-talet, då lagen för övrigt stötte på varandra en handfull gånger i FA- och Ligacupen. 1984 skrällde Borunemouth rejält genom att slå ut United ur FA-cupen. Nästan exakt ett år senare så revanscherade sig United genom att vinna med 3-0 och därmed slå ut Bournemouth ur FA-cupen. 1989 var senast då lagen möttes och det är även där artikelbilden ovan är tagen. Även det mötet skedde i FA-cupen och United var pressade men vann till slut med uddamålet efter att ha tvingats spela ett returmöte. Totalt så noteras United för fem vinster, två oavgjorda och en förlust mot Bournemouth. Av naturliga (läs: nivåmässiga) skäl så har lagen aldrig stött på varandra i ligaspelet.

Match

Bournemouth
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Lördagen den 12 december 2015, 18.30
Plats: Dean Court, Bournemouth
Domare: Anthony Taylor
(assisterande: Beswick, Burt; fjärde: Moss)
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Darmian (hamstring, inget datum)
Rojo (axel, 2016)
Rooney (skadad, inget datum)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Smalling (ljumske, inget datum)
Valencia (fot, våren 2016)

Tveksamma: Herrera (hamstring)
Jones (fot)
Schneiderlin (höft)

Avstängda: Schweinsteiger (första matchen av tre)

Position: 4:e | 8-5-2 | 20-10 | 29
Borta:4:e | 4-2-2 | 11-9 | 14
Bästa målskytt: Mata (4)
Disciplin: 24 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 7/11 West BromHPL 2-0
V 21/11 WatfordBPL 2-1
O 25/11 PSVHCL 0-0
O 28/11 LeicesterBPL 1-1
O 5/12 West HamHPL 0-0
F 8/12 WolfsburgBCL 2-3

Bournemouth

Skador: Atsu (vad, inget datum)
Federici (fot, inget datum)
Gradel (knä, februari)
Mings (knä, september)
Pugh (vad, slutet december)
Wilson (knä, april)

Tveksamma: Distin (sjuk)
Elphick (fot)
Tomlin (ljumske)

Avstängda:

Position: 17:e | 3-4-8 | 18-30 | 13
Hemma:19:e | 1-3-3 | 8-12 | 6
Bästa målskytt: Wilson (5), Murray (3)
Disciplin: 26 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 28/10 LiverpoolBLC 0-1
F 1/11 SouthamptonBPL 0-2
F 7/11 NewcastleHPL 0-1
O 21/11 SwanseaBPL 2-2
O 28/11 EvertonHPL 3-3
V 5/12 ChelseaBPL 1-0

United mot Bournemouth

Totalt: 8 5-2-1 17-6
Premier League: 0 0-0-0 0-0
Borta: 4 1-2-1 5-6
SENASTE MÖTENA
F 1984-01-07BFA 0-2
V 1985-01-05HFA 3-0
O 1989-02-18BFA 1-1
V 1989-02-22HFA 1-0
SENASTE BORTAMATCHER
V 1957-03-02BFA 2-1
O 1982-10-26BLC 2-2
F 1984-01-07BFA 0-2
O 1989-02-18BFA 1-1

Domare: Anthony Taylor

M
PL 2015/16: 13 49 0 1 3
PL 2014/15: 29 113 3 2 7
PL totalt: 119 403 9 12 26
Snitt (2014-16): 3,86 0,07 0,07 0,24
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).