Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bournemouth – Manchester United 2-1: Förlust och växande skadelista

Embed from Getty Images

Manchester United noterades för sin första förlust i Premier League på sju matcher efter 2-1 mot nykomlingen Bournemouth. Stanislas gav sitt lag ledningen redan i den 2:a matchminuten genom att skruva in en hörna direkt i mål (!). Fellaini kunde kvittera drygt 20 minuter senare och det sista målet gjordes av Joshua King som sänkte sin forna klubb i den 53:e matchminuten.

Det prekära skadeläget medförde att Uniteds backlinje nästan uteslutande bestod av oprövade kort. Varela debuterade i Premier League för en vecka sedan och spelade 90 minuter mot Wolfsburg i tisdags. Till följd av Darmians skada så tog Uruguayanen, som blev Moyes första Unitedvävning, ut sig själv på högerbackspositionen. På andra sidan spelade 18-åringen Borthwick-Jackson, vilket i mitt tyckte är ett betydligt med spännande namn i jämförelse med den fyra år äldre Varela. Mittlåset utgjordes av Paddy McNair och Daley Blind och sammantaget så skrämde nog Uniteds fyrbackslinje knappast slag på Bournemouths anfallsspelare.

På mittfältet så valdes Fellaini och Carrick centralt, trots att Schneiderlin var tillgänglig. Mata fick därmed ta hand om den släpande anfallspositionen och flankerades av de båda speedkulorna Depay och Lingard. Den senare tvingades utgå redan efter en dryg halvtimme på grund av känningar i baksida lår och ersattes något förvånande varken av Schneiderlin eller Young utan av Periera. Martial var såklart lika given på topp som De Gea alltid är mellan stolparna.

Bournemouth rivstartade och skapade nästan omedelbart ett frisparksläge till vänster om Uniteds straffområde. Frisparken var välslagen och gick mot den första stolpen där flera spelare störtade fram. Fellaini tvingades stöta bollen ut över sidlinjen till matchens första hörna. Stanislas tackade för detta och fick en riktig praktträff som skruvade sig in i det bortre krysset. Ett mycket vackert och ovanligt mål, men givetvis så måste målvakten lastas för att ha släppt in en hörna. Det skall dock nämnas att De Geas positionsspel stördes av Martial samt av en Bournemouthspelare som båda var placerade bakom honom. Kanske kunde spanjoren ha fått en frispark om han valt att ”gruffas lite” istället för att gå upp i luften i ett försök att boxa bort bollen.

Embed from Getty Images

Bortalagets omedelbara reaktion på målet bådade gott. Fellaini, som var involverad i det mesta av det som United skapade, var nära att kvittera efter ett frisparksläge som liknade det som Bournemouth precis haft. Boruc visade tyvärr framfötterna direkt genom att rädda Fellainis halvvolley för att sedan snabbt komma på fötterna och styra ut den nick som McNair fick till på returen. Nästa möjlighet fick Martial efter att ha frispelat av Stanislas. Martial visade emellertid inte på samma kyla som vi vande oss vid under säsongsinledningen utan hans avslut rullade en liten bit utanför Borucs stolpe. Något senare så var det Stanislas tur att få ett friläge. En mycket fin långboll på ytan mellan Varela och McNair, vilka inte hann med i engelsmannens tempo, men De Gea stoppade det hela genom en mycket kompetent och vältajmad utrusning.

Embed from Getty Images

Det stod tidigt klart att Uniteds taktik var att komma runt på kanterna genom Depay och Lingard för att sedan försöka få in bollen i straffområdet där Martial och Fellaini oftast befann sig. Detta föll tämligen väl ut till en början, då framför allt Fellaini var inblandad i flera situationer som hade kunnat bli farliga. Men allt eftersom matchen led så kändes det som att Bournemouth kunde läsa Uniteds spel, vilket ledde till farliga kontringslägen. Bournemouth har hittat helt rätt i Premier League med sitt raka spel och sina rappa omställningar, vilket förhoppningsvis gör att de klarar sig kvar på bekostnad av Sunderland.

På en av Uniteds få långa genomskärare så skapades chansen som skulle rendera i bortalagets enda mål för kvällen. Carrick slog en finfin boll på en framstörtande Depay. Holländaren visade vilken fantastisk teknik han besitter i fart och kunde ta ned bollen och snabbt avfyra den mot mål. Boruc fortsatte att övertyga och kunde rädda, men hann den här gången inte med lika bra på returen. Den tog istället en snubblande Fellani hand om och han kunde trycka bollen i nät.

Embed from Getty Images

Den resterande tiden före paus bjöd på ännu ett avslut signerat Stanislas. Skottet kom till efter en hörnvariant och avfyrades från utkanten av straffområdet. De Gea kunde hålla bollen nere vid sin stolpe. Uniteds nästa läge kom strax före paus genom att Martial var nära att få ännu ett friläge, men bollen rensades till hörna. United lyckades etablera lite tryck efter denna, dock utan att skapa några fler chanser och det blåsets av för halvtidsvila med ställningen 1-1.

Bournemouth tog inte ledningen lika snabbt som i den första halvleken, utan den andra hann nästan bli tio minuter gammal innan det var dags. Liksom 1-0-målet så var det en hörna som låg bakom målet och den här gången var det ett sömnigt United som bjöd hemmalaget på ett mål. Hörnan slogs snabbt efter marken och frågan är vad Mata sysslade med när han släppte förbi bollen och in framför mål. Väl där hade ingen hunnit med den av United fostrade Joshua King som helt obevakad, sex eller sju meter från målet, kunde placera in bollen.

Embed from Getty Images

United svarade på ett liknande sätt som efter 1-0-målet, med chansskapande, och ännu en gång var det Fellaini som befann sig i händelsernas centrum. Boruc eller täckande försvarare stod dock ständigt i vägen för hans försök. Den resterande delen av matchen präglades av ett United som fick anfalla mot ett samlat Bournemouth, som då och då ställde om snabbt och anföll mot ett betydligt mindre samlat United. Detta ledde till en del lägen och Bournemouth var närmare 3-1 än vad United var nära 2-2. Murray hade inom några få minuter flera avslut i farliga lägen. De Gea tvingades aldrig rädda, men var vid ett skede väldigt bra ute vilket fick Murrays avslut att gå utanför.

Fellaini, som var involverad i mycket och en av få Unitedspelare som gjorde vad man kan kräva av honom, plockades ut med kvarten kvar och in klev Powell. Van Gaal valde alltså ännu ett löfte före sina förvisso få, men ändock mer rutinerade namn på bänken. Mot slutet av matchen tvingades McNair av banan med en skada och in klev Jones. Det rapporteras att McNair inte drabbats av någonting värre än kramp, vilket givetvis innebär att han inte sållas till den redan digra listan av skadade försvarsspelare. Matchen slutade 2-1 utan något större Unitedtryck mot slutet och det var utan tvekan en rättvis seger.

Statusen på Lingard är osäker och förhoppningsvis så är det inte så illa ställt med honom. Förhoppningsvis kan Hererra, Darmian och Smalling snart vara tillbaka så att skadeläget förbättras något. Spelmässigt så är vi dock långt ifrån där vi borde vara. Att United över huvud taget nämns i titelracet kan man knappast tro när man tittar på det som presteras på planen för tillfället. Bournemouth är förvisso inget strykgäng och United är skadedrabbat, men visst ska det vara en nivåmässig skillnad lagen emellan. Av den märktes ingenting igår och van Gaal lär ha gått och lagt sig med en ganska ordentlig huvudvärk igår kväll, vad han än säger till pressen.

Resultat

Bournemouth 2
Manchester United 1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 16
Tid: Lördagen den 12 december 2015, 18.30
Plats: Dean Court, Bournemouth
Publik: 11 334
Domare: Anthony Taylor
(assisterande: Beswick, Burt; fjärde: Moss)

Matchhändelser

2Junior Stanislas1-0
24Marouane Fellaini1-1
41Andreas Pereira
54Joshua King2-1
84Harry Arter
90+5Artur Boruc

Manchester United

De Gea
Varela, McNair, Blind, Borthwick-Jackson
Carrick, Fellaini
Lingard, Mata, Memphis
Martial

Pereira för Lingard (31)
Powell för Fellaini (74)
Jones för McNair (90+1)

Avbytare: Romero, Young, Schneiderlin, Tuanzebe

Bournemouth

Boruc
Smith, Francis, Cook, Daniels
Surman
Ritchie, Arter, Gosling, Stanislas
King

Murray för King (65)
O’Kane för Arter (86)

Avbytare: Federici, Pugh, Rantie, Kermorgant, Distin