Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Stoke City – Manchester United

Embed from Getty Images

Nu drar det i gång. Mellandagsmatcherna. Match, på match, på match. Stoke mot Manchester United inleder julmatchperioden. En period som kommer visa vart United är på väg och en period som kommer visa vart Britannia egentligen står. Så åk med!

Manchester United

Kris, kris och kaos. Sist jag skrev om en införrapport var det helt andra tongångar. Då stod United inför Leicester, ett förmodat behagligt spelschema, och tätkänning.

Nu: Någon helt annat. En pressad Louis Van Gaal som stormar ut från en presskonferens. En Van Gaal som nog önskar sig mer än bara vin av tomten i år. Vad är det då som har hänt?

Kort sammanfattat kan man säga att det rör sig om en hel del skador, lite marginaler emot sig och ett ineffektivt spel som gått och blivit ännu mer ineffektivt. Man United har blivit ett lag som mer är rädda för att förlora än att våga lyckas. Laget har blivit håglöst och apatiskt.
Är Van Gaal rätt man att styra laget tillbaka på rätt köl?

Förmodligen inte. Ju mer jag funderar, desto osäkrare blir jag. Han har fått tid men tiden har egentligen bara gett oss ett lag som i bästa fall skulle fixa oavgjort mot Moyes Manchester United. Och då har han dessutom, som många tidningar gillar att påpeka, spenderat 3 miljarder.
Nej. Van Gaal är nog inte mannen för Man United. Grejen är bara att: Vad finns det för andra alternativ?
Mourinho?

Ärligt talat? Självklart inte. Har någon, i sin affekt nämnt Mourinho som alternativ blir jag galen. Mannen som skyller sina förluster på varenda en utom sig själv? Mannen som verkar vara redo för psyket? Mannen som precis tränat Chelsea, han som efter tre år kört slut på varenda lag han haft, han som kallar sig ”The special one”?
I United? Nej tack. Skulle inte tro det.

Jag förstår om ni vill se Giggs ensam vid rodret. Det skulle föra tillbaka United till United och allt det där. Men jag tror att risken är alldeles för stor. Skulle det gå åt helvete skulle det kunna innebära slutet för ”Giggsys” tränarkarriär i United.

Det får nog trots allt bli Van Gaal ett tag till och egentligen finns det väl bara ett sätt härifrån: Ställa ner julsnapsen, kyssa sin fru farväl och gå ut på Britannia, kavla upp ärmarna, känna den friska kalla decembervinden i örorna och ta sig an Stoke. På Uniteds egna villkor.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian Smalling Jones Blind
Mata Herrera Carrick Memphis
Rooney
Martial

Stoke City

Sist jag såg Stoke var mot Manchester City den 5:e december. Den synen var skrämmande. Stoke vann välförtjänt med 2-0, efter två mål av den tidigare stortalangen Marko Arnautovic, båda gångerna framspelad av en annan talang, Xherdan Shakiri. Det är svårt att säga hur bra Manchester City spelade i den matchen men tydligt var att spelar Stoke som de gjorde mot City, får United det oerhört tufft.

Men, och det är ett stort MEN. Efter matchen mot City har Stoke både West Ham och Crystal Palace utan att vinna och om måttet på Stoke Citys kvalité fanns i matchen mot Manchester City finns det måttet även i de två övriga matcherna. Stoke City är helt enkelt ett ojämnt lag. Därför är det svårt att säga något om vare sig matchbilden eller utgången av morgondagens match, det kan gå lite hur som helst.

Grejen är, som många nog noterat, att Stoke är ett lag under renässans. Det defensiva, resursanpassade och pragmatiska spelet under Tony Pulis har effektivt bytts ut mot ett modernare och mer passningsorienterat spel under före detta Manchester United-spelaren Mark Hughes ledning. Spelare som Rory Delap, Cameron Jerome och Robert Huth har i stället blivit Bojan Krkic, Xherdan Shakiri och Marc Muniesa.
Och även om förändringen skett fort och effektfullt har det trots allt påverkat jämnheten hos Stoke City.

Vissa dagar när det fartfyllda och bolltrillande spelet stämmer, givetvis i kombination med en solid defensiv som mot City, kan det se riktigt bra ut. Medans i andra matcher, som senast mot Crystal Palace, mindre begåvat.

Det hela är en process. Det är ingen liten förvandling Stoke har gjort. Prestationerna kommer att variera och man kommer inte riktigt veta var man har laget. Men visst är Stoke ett mer underhållande lag att titta på numera? Även om Pulis utstuderande defensiv också hade sin charm.

Möjlig startelva:
Butland
Johnson Shawcross Wollsheid Pieters
Shakiri Cameron Whelan Afellay
Krkic
Arnautovic

Historik

Manchester United har, av tradition haft det svårt på Britannia. Det vindiga klimatet har aldrig riktigt passat laget och de har minusstatistik borta mot Stoke. De har inte heller vunnit någon av de två senaste bortamötena, så antagligen krävs det något alldeles extra för att lyckas vända på den trenden.

Men det ska faktiskt tilläggas att, trots att United har haft svårt på Britannia så är Stokes hemmaborg numera inte lika skräckinjagande. Faktum är att Stoke faktiskt har bättre statistik borta än hemma den här säsongen. Kanske en möjlighet för United att vända en riktigt oroväckande trend?

Match

Stoke City
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Lördagen den 26 december 2015, 13.45
Plats: Stoke City Stadium, Stoke
Domare: Kevin Friend
• assisterande: Perry, Bryan
• fjärde: Swarbrick
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Darmian (hamstring, eventuellt 28 december)
Lingard (hamstring, inget datum)
Rojo (axel, 2016)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, våren 2016)
Tveksamma:
Avstängda: Schweinsteiger (tredje matchen av tre)
Position: 5:e | 8-5-4 | 22-14 | 29
Borta:6:e | 4-2-3 | 12-11 | 14
Bästa målskytt: Martial, Mata (4)
Disciplin: 25 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O25/11PSVHCL0-0
O28/11LeicesterBPL1-1
O5/12West HamHPL0-0
F8/12WolfsburgBCL2-3
F12/12BournemouthBPL1-2
F19/12NorwichHPL1-2

Stoke City

Skador: Crouch (hamstring, nyår)
Given (knä, inget datum)
Ireland (hamstring, januari)
Muniesa (hamstring, januari)
Tveksamma: Cameron (hamstring)
Avstängda:
Position: 11:e | 6-5-6 | 14-16 | 23
Hemma:14:e | 3-1-4 | 8-9 | 10
Bästa målskytt: Arnautovic (5)
Disciplin: 26 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V21/11SouthamptonBPL1-0
F28/11SunderlandBPL0-2
V1/12Sheffield WednesdayHLC2-0
V5/12Manchester cityHPL2-0
O12/12West HamBPL0-0
F19-12Crystal PalaceHPL1-2

United mot Stoke

Totalt: 10242-33-27156-121
Premier League: 1411-2-132-11
Borta: 5014-17-1958-74
SENASTE MÖTENA
V2013-12-18BLC2-0
F2014-02-01BPL1-2
V2014-12-02HPL2-1
O2015-01-01BPL1-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2013-04-13BPL2-0
V2013-12-18BLC2-0
F2014-02-01BPL1-2
O2015-01-01BPL1-1

Domare: Kevin Friend

M
PL 2015/16:1029211
PL 2014/15:24103205
PL totalt:12846210829
Snitt (2014-16):3,880,120,030,18
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).